Witam serdecznie
Jako fan Lotr posiadający 12 płytowe wydanie tego filmu na DVD zastanawiam się czy nie szarpnąć się na wersję rozszerzoną na BR. Jednak słyszałem opinie jakoby Drużyna była skićkana jakimś zielonym filtrem, a przyznam, że tę część nie wiedzieć czemu najbardziej lubię, więc płacić tak monstrualną kasę za coś, co nie do końca jest udane to mi się nie uśmiecha.
Proszę więc o opinie najlepiej osób, które posiadały edycje extended na DVD i mają na BR, czy jednak warto kupić niebieskie krążki z Władcą.
Bardzo zachęcił mnie do myśli o zakupie Hobbit, którego co prawda tylko trailer w HD widziałem i pomyślałem, że chętnie zobaczyłbym środziemie w czasach późniejszych również w tak świetnej jakości. Nie oszukujmy się przecież nośnik DVD jest ciasnym kagańcem dla możliwości taśmy filmowej, więc tu upatruje nadzieje, że jak nikt nie skopał tego transferu na cyfrę to powinno być ok.
Pozdr
Hmm... ja posiadalem wszystkie dostepne wydania na blue rayu.
Powiem Ci ze najlepsze wydanie to te 4 plytowe w wersji rozszerzonej. Obecnie kupuje filmy na blurayu tzn w lipcu Druzyna, w sierpniu Dwie Wieze... jak starczy kasy z urlopu to kupie w sierpniu Powrót Króla. Powiem Ci tak.. jakosc bluray jest zajebista... cos pieknego. Odnosnie zielonego filtru to tak - jest on widoczny troche przez co np stroj Gandalfa jest jakby lekko zielonkawy ale czy to wazne tak naprawde? Chodzi o szczegolowosc obrazu i mega dzwiek... Cos cudownego. Tutaj masz probke tego o czym mowie :)
http://www.youtube.com/watch?v=Vwcm-73kZE8
Nie wiem tylko czemu w niektorych miejscach slychac jakby taki trzask w glosnikach... jakby nie wytrzymywaly. Mam nowe kino domowe 5.1 z blurayem. Byc moze mam je zle skalibrowane. Prosilbym o to by ktos sie podzielil informacja czy ma podobnie. Moment, o ktorym mowie to np scena z prologu gdy Sauron swoja bulawa rozrzuca wojska Gondoru. Ogladalem tez pozostale czesci. Np w Powrocie gdy Frodo i Sam podchodza pod Minas Morgul i w gore wystrzeliwuje zielony slup ognia tez slychac te trzaski, podobnie jest gdy Nazgule na latajacych bestiach nadlatuja nad Minas Tirith w trakcie oblezenia.
Dzieki wielkie za opinię. Trochę razi ten zielony, ale rzeczywiście tutaj rozdzielczość jest najważniejsza ze względu na wspomnianą detaliczność. A jak jest z czernią w Morii? Bo właśnie tam mnie DVD raziło najbardziej.
Co do dzwięku to sprawdź profilaktycznie wszystkie kable czy są dobrze wpięte do amplitunera, a w samym ampli sprawdź czy nie ma włączonego jakiegoś limitera dynamiki czy jakiegoś itrybu DSP, który może coś z dzwiękiem robić. Sprawdź też ustawienia odtwarzacza, czy tam nie ma jakichś upiekszaczy właczonych. Ampli wykrywa normalnie ścieżkę wielokanałową tj. palą się na wyświetlaczy wszystkie lampki od ilości kanałów aktualnie urzywanych? No i w ogóle podpięte masz coaxialem czy kablem HDMI ampli z Blu rayem?
pozdr
Probem w tym ze kino jest bez amplitunera. Odtwarzacz bluray ma od razu wbudowany amplituner i wyjscia pod glosniki. Kable sprawdzalem kilka razy juz... niestety nie pomaga. Podpiete mam wszystko przez kabel HDMI i wszystkie kanaly dzialaja poprawnie. Co jakis czas robie automatyczna kalibracje. Najdziwniejsze jest to, ze mam kilkadziesiat filmow na blurayu, prawie 200 na DVD a te "trzaski" sa wyczuwalne tylko w przypadku LOTRa co troche mnie martwi... filmy na DVD oglada sie super. Te same sceny w wersji na DVD dzialaja plynnie i nie ma problemu, nie slychac najmniejszego szumu. Wyglada to tak jakby cos bylo z konwersja dzwieku po zmianie formatu z DVD na bluray.
P.S co to jest ten itryb DSP?
DSP to takie tryby obróbki sygnału, takie upiększacze symulujące jakieś środowisko np sale kinową itp, w praktyce jednak to raczej więcej szkodzi niż robi dobrego w dzwięku.
Trochę się wpakowałeś z tym zintegrowanym zestawem bo w razie awarii np amplitunera BR jest bezuzyteczny, ale nie bądźmy czarno widzami, będzie Ci działać przez lata:D
Wygląda rzeczywiście na jakiś problem z prawidłowym dekodowaniem dzwięku HD. Musisz popatrzeć czy nie są powłaczane jakieś opcje ingerujące w dzwięk. Nie znam tych zintegrowanych urządzeń, przy zestawach dzielonych mógłbym więcej pomóc. Jeśli nic nie wymyślisz, a zestaw jest nowy to reklamuj to np uprzednio sprawdzając w jakimś markecie czy na identycznych zestawach te same filmy na BR tak samo mają. Pozdr