PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Wiele osób po przeczytaniu lub obejrzeniu Władcy pyta o dobre ksiażki tego gatunku jakim
jest fantastyka, a wiec mam propozycje by każdy napisał tutaj swój własny kanon filmów i
książek w krótkim (kilku zdaniowym komentarzem)

Ivalor

No cóż mogę rzec xD, według mnie jest dość mało filmów Fantasy, dobrych filmów które są wzorowane na książkach, do dobrych można zaliczyć Władcę Pierscieni, Solomona Kane'a, który ma świetny klimat, więc wręcz dziwię się że premierę miał tylko w dwóch państwach na świecie, jak na tamte czasy choć bez szczególnych efektów ale za to z fajną ścieżką dźwiękową powstał Conan, który także posiada fajny klimat, Volkodav: Ostatni z rodu Szarych Psów Fantasy rosyjskiego pisarza polecam książkę a film bez efektów lecz ze wspaniałym słowiańskim klimatem Polecam! ale mamy tu także porażki, a mianowicie ekranizacja Eragona, która była porażką i hańbą dla literackiego pierwowzoru, do nie udanych filmów można zaliczyć także ekranizację Ziemiomorza, choć nie twierdzę że jest zły.

Według mnie Harry Potter jak niektórzy twierdzą jest Fantasy lecz ja się z tym nie zgadzam zaliczyłbym to raczej do bajek dla dzieci choć nie powiem by sama książka była zła, ekranizację nie przypadły mi do gustu

Nie sposób wymienić tutaj wszystkiego więc ograniczyłem się tylko do paru.
W ogóle to moim marzeniem jest by powstał film oparty na Przygodach Felixa i Gotreka, chociażby i tylko pierwsza część xD.

Pozdrawiam .

ocenił(a) film na 9
Ivalor

Pamiętam jak się przeokrutnie rozczarowałam serialem na podstawie sagi Miecz Prawdy Goodkind'a xD OMG czekałam taaaaaaak długo żeby zobaczyć ekranizację mojej ukochanej książki a tu taka kapa, shit-.-
aczkolwiek Richard nawet całkiem całkiem:]

ocenił(a) film na 5
Ivalor

to ja im powiem że od złej książki zaczeli.....