Mam pytanie dotyczące książki...
Już kilka razy zbierałam się za nią ale nie wyszło.
Czy warto czytać książkę?
ja sam zabralem sie za lektóre zaraz po obejrzeniu filmów i nie żałuje, chociarz akcja nie jest taka szybka jak w ksiązce i niektóre opisy mogą przynudzać, nie mniej warto :)
Oj, warto, warto xD Jest więcej wątków niż w filmie, np. postać Toma Bombadila. Swoją drogą to szkoda, że nie pokazali tego w filmie.
No w filmie nie pokazano wielu rzeczy Toma Bombadila szczególnie mi zabrakło a co do książki warto przeczytać choć czasami nudzi długimi opisami krajobrazu itp.
Opisy zawsze można pominąć, jeśli kogoś bardzo nudzą. Ja osobiście opisy Tolkiena lubię, naprawdę wprowadzają w klimat.
Opisy są fajne...apropos Bombadila :
Stary Tom Bombadil to kompan milutki
ma niebieski kabacik i żółte ma butki
Świetny tekst :)
O ile ktoś jest fanem filmu, to na pewno spodoba mu sie książka. Ciekawie czyta sie opisy tego, co sie widzialo. Część opisów czasem nie pasuje do filmu np. czarne włosy Boromira. Mówią, ze książka jest nudniejsza. Jeżeli nie masz płytkiej wyobraźni, moze byc nawet ciewakwsza. Jednak ogranicza Cię troszke to, ze juz widziales pewne wyobrazenie danych sytuacji [film]. Jest sporo opisow, najciewaksze są wątki, ktorych w filmi nie bylo, bo mozna wtedy puscic wodze fantazji ;D Miłego czytania.