Witam
Moim zdaniem najlepszą sceną w tym filmie jest ta w której Gandalf oraz Frodo jadą razem powozem czy też furmanką a za nimi biegną dzieciaki i proszą Gandalfa o sztuczne ognie. W tym momencie powstaje pewnego rodzaju napięcie i wyczekiwanie... co zrobi jegomość z długą brodą? Dzieci już są jak gdyby lekko zawiedzione, a tu proszę po chwili wyczekiwania Gandalf sprawia, puszczając fajerwerki, że na twarzach dzieci zagościła radość. Może nie jestem miłośnikiem filmów fantasy ale potrafię docenić walory obcej mi tematyki a tak owych poza nielicznymi wyjątkami nie znajduję w tym filmie. Może nie jestem kino ani DVD ani .avi maniakiem ale kilka filmów w życiu obejrzałem. Często doszukuję się w filmie czegoś co można by nazwać pewnego rodzaju "haczykami" jak np. fabuła, gra aktorów, tempo filmu, muzyka, efekty, dialogi, sposób wyrażania się reżysera poprzez obraz, przesłanie lub jego brak, zmierzone lub nie pozostawianie pewnych scen (fragmentów)do przemyśleń, element zaskoczenia. Im więcej pozostawionych takich "haczyków" w pamięci tym (IMO) film lepszy i wart obejrzenia go po raz kolejny. Delikatnie pisząc takich "haczyków" ten film w mojej pamięci pozostawił niewiele, jednym z nich była wspomniana scena z fajerwerkami. Obejrzałem go kilka lat temu po raz pierwszy i widząc jaką cieszy się w chwili obecnej popularnością oraz wysoką oceną nie tylko na FilmWeb postanowiłem go obejrzeć po raz drugi. Moja ocena poszła w niewielkim stopniu w górę. Nie ważne, że ten film ma wiele Oskarów, nie ważne, że ma tysiące bądź miliony zwolenników na całym świecie, w moich oczach ta produkcja zasługuje co najwyżej na 6/10. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że to jest moje zdanie. Jeśli chodzi o grę aktorską to uważam, że scenariusz tego filmu nie daje w pełni możliwości do popisu niewątpliwie dobrym aktorom zatrudnionym przy tej produkcji. Trochę zagmatwałem ale pisząc prościej to chodzi mi o to że aktorzy w tym filmie nie musieli wznosić się na wyżyny swego fachu.
Pozdrawiam i dziękuję za uwagę
P.S. Jestem ciekaw jak ten film zostałby oceniony gdyby nie sugestie Oskarowe a przy tym pewnie niejednokrotnie często powielane wysokie oceny?