PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

TRYLOGIA WŁADCY PIERŚCIENI vs STARA TRYLOGIA GWIEZDNYCH WOJEN

Pragnę zaznaczyć, że wszystkie części obu trylogii są w liście TOP 100 Filmwebu i TOP 250 IMDb!

knoll999

Chyba nie potrafiłbym wybrać. Z jednej strony genialnie przedstawiona historia Pierścienia, a z drugiej strony świat przedstawiony w taki sposób, że sam chciałbym się tam przenieść :)

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Ja stanowczo stawiam na Wladca chociaż takrze jestem wielkima fanem Star Wars

użytkownik usunięty
michaolek

Kocham obie trylogie...nie umiem się zdecydować :)

użytkownik usunięty
knoll999

Mimo wszystko klasyczne Star warsy.

knoll999

oczywiscie, ze stara trylogia gwiezdnych wojen. choc wladca pierscieni tez mi sie podobal

mied234

STAR WARS o 100 procent lepsze niż władca, za którym nie przepadam:)

ocenił(a) film na 9
B_janek

Autorze tematu, nie zostawiasz mi żadnego wyboru, bo nie istnieje 'Trylogia' Władcy Pierścieni :)

użytkownik usunięty
Atanamir

oj czepiasz się.. autorowi tematu chodziło o film , a nie o książkę (no bo chyba sam przyznasz , że film to TRYLOGIA , a nie 6 KSIĄG ) :D

knoll999

Jakim cudem jeszcze nie widziałem "Władcy Pierścieni"? Kocham "Star Wars", ale oczywiście nie mogę porównać.

użytkownik usunięty
knoll999

Moim zdaniem Władca był jedną z inspiracji Star Wars

A nie odwrotnie?

ocenił(a) film na 10
NickError

jeśli odwrotnie to george lucas musialby stworzyc cala swoja trylogie we wczesnych latach 50tych i pokazac scenariusz tolkienowi

NOT

jakub_91

O tym nie pomyślałem, ale trafna uwaga:p Z tego, co wiem, Lucas inspirował się m.in. Kurosawą ("Siedmiu samurajów") i "Poszukiwaczami" Forda, choć pewnie było tego więcej.

knoll999

Ciężko stwierdzic. Obie trylogie są równie genialne, aczkolwiek większy sentyment mam do Gwiezdnych wojen.

ocenił(a) film na 10
ObiWanKenobi444

mam dylemat :)

ocenił(a) film na 8
Lady with an Ermine

zdecydowanie władca pierścieni.

kruzi16

A ja nie widzę sensu tego porównywać. Władca Pierścieni to genialna fantastyka, a Gwiezdne Wojny to odlotowe Sci-fi. Ale skora mam już wybierać to stawiam na Władcę Pierścieni.

knoll999

kogo bardziej kochasz mamę czy tatę? nie zadaje się takich pytań... bo się kocha oboje po równo, nie licząc tego, że starwarsowych filmów jest 6, a o pierścieniu tylko 3:( plus Hobbit, który się dopiero (powoli) produkuje

ocenił(a) film na 10
knoll999

Do "Władcy Pierścieni" mam przeogromny sentyment, więc gdybym musiała wybrać wybrałabym "WP", "Gwiezdne Wojny" obejrzałam niedawno i również wywarły na mnie pozytywne wrażenie. Ale mimo wszystko ja nie porównuję tych filmów - różnią się od siebie znacząco i ciężko wybrać co jest lepsze.