PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Jako wielki fan twórczości Tolkiena muszę przyznać, że film ten wyszedł Peterowi Jacksonowi wspaniale. Pełen rozmachu, podniosłości, świetne zdjęcia, muzyka, zapierające dech w piersiach sceny... lepiej być nie mogło! 9/10

ocenił(a) film na 10

Skoro dajesz 9/10 to chyba jednak lepiej być mogło.

użytkownik usunięty
Wikusia1995

10tkę daję filmom, które w jakimś stopniu wpłynęły na moje życie. W przypadku Władcy pierścieni to książka sprawiła, że inaczej zacząłem postrzegać fantasy. Film jest daleko w tyle. Mimo to uważam, że Peter Jackson odwalił kawał dobrej roboty i wątpię, żeby komuś udało się go przebić. Stąd też w pełni zasłużone 9/10

Film nie zasługuje na ocenę lepszą niż 9/10 przynajmniej moim zdaniem. A to dlatego, że idealny nie jest. Jackson niestety trochę za bardzo uległ typowo hollywodzkim rozwiązaniom. Przez co film był trochę zbyt bardzo patetyczny, oraz był z lekka niedorzeczny względem książki( np. Elfy w Helmowym Jarze lub Gandalf biorący Pipina na walkę z Nazgulami). Film zasługuje na dobre 9/10, a to i tak jest bardzo dobra ocena. Na najwyższą ocenę jak dotąd oceniłem wyłącznie Ojca Chrzestnego, oraz Full Metal Jacket Stanleya Kubricka. Cascriptor tak Tolkien dla fana fantasy to jest pozycja obowiązkowa, ale właściwie to nie znam entuzjasty fantastyki który by z jego twórczością się już nie zapoznał.

użytkownik usunięty
Ivalor

Wg mnie nie ma filmu idealnego i taki nigdy nie powstanie. Z jak na razie 317 filmów które oceniłem- tylko czternastu z nich wystawiłem 10- a "Władca" dla mnie jest jak najbardziej na 10- jako film, jako adaptacja książki- 9.

ocenił(a) film na 10

Władca jest jednym z nielicznych filmow które zasługują na najwyższą ocenę.Historia pokazana jest w piękny sposób,każda scena z tego filmu jest znakomita,najlepszy filmowy soundtrack,efekty specjalne dają duzo i wyglądają lepiej niz np w Avatarze,a Władca swoje lata juz ma.Tę trylogie mozna oglądac bez końca i nigdy się nie znudzi

użytkownik usunięty

@irishfolkfan OK, 10 dla LOTR rozumiem...ale żeby Martwica mózgu??? Auć ;p

użytkownik usunięty
Ivalor

@Ivalor Błędny oczywiście są, ale nieznaczne i wybaczalne. Po części pewnie dlatego, że i sam Jackson chciał dać coś od siebie. Jak już wcześniej napisałem, ideałem dla mnie jest książka, zaś film zawsze będzie w jej cieniu.