PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Moim zdaniem Peter Jackson świetnie wykorzystał powieść fantazy J.R.R Tolkiena.Stworzyl arcydzieło filmowe,i przez ten film wybil sie mocno w gore w rankingu rezyserskim.Obsada jak np.vigo mortensen do roli aragorna czy orlando bloom do roli legolasa i wszyscy inni aktorzy ktorzy graja w tym filmie sa swietnie do brani (lepiej nie mogli byc).Peter wniosl do filmu duzo swoich poprawek odbiegajacych troche od ksiazki ale wyszlo mu to na dobre bo napewno widza to sie spodobalo.cala trylogia wladcy pierscieni jest bajeczna podziwiam Tolkiena za pomysl i fantazje ogolnie za napisanie tak superowowej ksiazki wladcy pierscieni.(Wladca pierscieni czyli) Trylogia dzieli sie na 3 czesci druzyna pierscienia ktora opisuje od poczatku cala historie pierscienia i zycie froda aragorna hobbitow i gandalfa (iwielu innych stworzen srótziemia)2ksiega Dwie wieze przedstawia m.in.bitwe pod helmowym jarem zycie entow i hobbitow zniszczenie siedziby sarumana czyli isengardu przez enty pod dowódżtwem Drzewca i ogolne losy druzyny pierscienia no i oczywiscie losy Froda i Sama ktorzy niosa pierscień zaglady do mordoru do gory przeznaczenia rzeby zniszczyc pierscien wrzucajac do lawy.(kiedy pierscien zostanie zniszczony z nim zostanie zniszczone cale zlo panujace w stótziemiu).3 czesc czyli Powrót Króla opowiada o powrocie króla (aragorna)na tron Gondoru . Glowna bitwa rozgrywa sie na terenie krolestwa ludzi w Gondorze biora w niej udzial;ludzie (z gondoru i z rohanu ,elf legolas,krasnolud Gimli,aragorn na czele armi nieumarlych ,i hobbici (merry pipin,frodo i sam).W walce ginie krol Teoden i aragorn zostaje krolem wszystkich ludzi na calym srotziemiu od Gondor az po rohan.moim zdaniem jest to genialny film genialnie wyrezyserowany genialnie zagrany przez wszystkich aktorow i jest caly genialny.Polecam wszystkim kto jeszcze nie ogladal wladcy pierscienie niech niezwlocznie to uczynie albo przeczyta ksiazke tolkiena naprawde warto !!!!!

ocenił(a) film na 4
Tomek_filmaniak

Człowieku, to jest tak żałosna megaprodukcja, że aż głowa boli, Ty chyba w życiu filmu nie widziałeś, to jest kompletne umysłowe zero, dla dzieciaków z podstawówki, to nie jest kino

ocenił(a) film na 10
Milionowski

Po co się odzywasz, po co wchodzisz na tą stronę, skoro ci się nie podoba? Zachowaj swoje durne wypowiedzi dla siebie. W większości wypowiadają się tu właśnie ludzie dorośli. Może chociaż przedstawisz jakieś argumenty.

ocenił(a) film na 4
Wikusia1995

Uff, dobra, teraz mi już chociaż trochę przeszło, więc mogę przedstawić argumenty, straciłem ok 10 godzin na to coś więc miałem prawo być zirytowanym. Zero fabuły, całą trylogię można by zawrzeć na jednym CD a i tak byłaby nieziemsko nudna, ale ok jak kto woli. Dobiły mnie jednak sceny batalistyczne. Zacznę od kobiety machającej mieczem jak cepem i opinii "dobrze władasz mieczem". nie można takich rzeczy robić, to kompletna amatorszczyzna. No i te oblężenia, zabijanie słoni, nie no przecież to razi niedokładnością, prawie nic tam nie było zrobione poprawnie. Przez dwa lata należałem do bractwa rycerskiego oraz interesuję się tym na co dzień, więc wiem co mówię. Dla przykładu, już 300 było zrobionych o niebo lepiej, minusikiem była ledwie broń która wtedy była kłuta ale przynajmniej walka jest bardziej widowiskowa więc spokojnie można wybaczyć. Za to Władca boli od początku do końca i nie można zawiesić na niczym oka, niestety.

Milionowski

Dobrze, że przynajmniej nie obrażasz nas- fanów, jak to robią niektórzy antyfani. No ale o gustach się nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 10
Milionowski

To spróbuj znaleźć gdzieś tak gigantycznego słonia żeby nakręcić idealną scenę, no i jeszcze spróbuj się na nim utrzymać. A co kobieta to już nic nie może umieć? Męski szowinista!

ocenił(a) film na 10
Wikusia1995

Też należę do bractwa i z Milionowskim niestety muszę się zgodzić, ale tylko jeśli chodzi o stronę techniczną. Sekwencje walki i sceny batalistyczne rzeczywiście momentami są bardzo niedopracowane (nie będę już wspominał o przedstawieniu strzelania z łuku, które często było dość umowne) . Jeśli chodzi o realistyczne ukazanie starć mogłoby być zdecydowanie lepiej (choć w ogólnym zarysie jest poprawne) , ale nie na tym ma opierać się wyjątkowość tego obrazu. LOTR posiada niezwykły magnetyzm i wręcz magiczny klimat, które w moim przekonaniu czynią z tego filmu arcydzieło nie tylko wśród produkcji fantasy.

ocenił(a) film na 10
Arathiel

A jednak film oceniasz na 10/10. Twórcy WP dali z siebie wszystko żeby jak najlepiej zrobić film. Zwróćcie uwagę na to że aktorzy grający w filmie nie należą do takiego bractwa i ćwiczyli bardzo niedługo. Każda kolejna część miała swoją premierę około roku po poprzedniej. Rok na nauczenie się władania mieczem czy strzelania z łuku to bardzo mało, a oni mimo to byli genialni. Przeważały walki z wrogiem tworzonym komputerowo jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=Hhzdh_zX1Wk Spróbujcie powalczyć z kimś kogo nie widzicie, tak żeby wyglądało to jak najbardziej prawdziwie.

Tak przy okazji: Ciekawa jestem jak zaczęła się wasza historia z tym bractwem, jeśli nie przez obejrzenie jakiegoś filmu typu WP.

ocenił(a) film na 10
Wikusia1995

Zgadzam się z tym co napisałaś. Gdybym mógł dałbym 11. Jak już wspomniałem Władca Pierścieni to arcydzieło i takie nieliczne niedociągnięcia mimo że są zauważalne nie mają na to wpływu .

Arathiel

Co do niedopracowania bitew jestem skłony się zgodzić(choć nadal robią ogromne wrażenie), powiem więcej niektóre pomysły reżysera w tym temacie były wręcz idiotyczne. Przykładem jest chociażby to, że Pipin rusza z Gandalfem na koniu na odsiecz Faramirowi(podczas jego odwrotu z Osgiliath). W książce było to całkowicie inaczej i wątpię by Gandalf specjalnie brał Pipina ze sobą narażając jego życie. Mimo to i tak uważam LOTR za jeden z moich ulubionych filmów, gdyż jest na podstawie jednej z moich ulubionych książek. A co najważniejsze trzyma ich klimat.

Wikusia film był kręcony dłużej niż rok, a Jacsson kręcił wszystkie części w jednym czasie, żeby zaoszczędzić na kasie.Były tylko wydawane rok po roku Ciekawostką jest, że początkowo planowano upchnąć fabułę w 2 filmach a nie w 3.

ocenił(a) film na 10
Ivalor

Ale już na początku pojawiały się bitwy i konieczne były takie umiejętności, więc możliwe że to było nawet krócej niż rok. Chyba że te najtrudniejsze sceny Jackson zostawił sobie na koniec. Aż tak nie jestem zorientowana.

Wikusia1995

Zdjęcia do filmu trwały równe 18 miesięcy. Oczywiście, że aktorzy musieli być nauczeni jakichkolwiek podstaw walki bronią białą, jednak były to tylko i wyłącznie podstawy. Reszta zaś stanowiła grafika wygenerowana na komputerach. Która na szczęście nie wygląda tak tandetnie i sztucznie jak w nowych produktach typu Avatar. Film jest jednym z najlepszych w swoim gatunku, przynajmniej moim zdaniem