PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

tego filmu (bez napisow koncowych trwa 193 minuty) i jestem oczarowany. LOTR to chyba najlepsze filmy fantasy jakie obejrzalem w zyciu (poki co z wersji rozszerzonych zaliczylem tylko druzyne pierscienia, ale w najblizszym czasie nadrobie zaleglosci z reszta). Piekny cudowny swiat, wielowatkowosc opowiesci, roznorodne postaci, ktorych psychologia jest przedstawiona swietnie a w wersji dluzszej dodano wiele smaczkow, ktore pomagaja wglebic sie jeszcze bardziej w swiat srodziemia, a sama historia nabiera jakby nowego wymiaru. ogladajac film nie ma sie poczucia schematycznosci, co jest bardzo wazne. do zalet dochodza jeszcze swietna muzyka, sprawna rezyseria, dobre efekty specjalne, a wszyscy aktorzy (bez wyjatkow) sprostali swoim zadaniom.

Porownojac najnowszego avatara do wladcy pierscieni, to film camerona wypada po prostu blado. wszystko co wymienilem powyzej nie znalazlem w filmie o niebieskich kotkach.

Jak ode mnie Druzyna pierscienia otrzymuje ocene 9,5/10

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

w dwóch wieżach (w wersji reżyserskiej) jest kilka scen z humorem ;) polecam. zgadzam się co do tego że ten film jest lepszy od avatara ;) (ale ten ostatni też jest spoko)

alfa940

Mimo iz pare razy zaliczylem cala trylogie to ogladajac wersje rezyserska poznaje te filmy na nowo i zaczynaja mnie sie podobac jeszcze bardziej. juz niedlugo biore sie za dwie wieze a potem niemal 4-godzinny powrot krola :)

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

podobało mi się że w drużynie pierścienia (w reżyserskiej wersji) jest lepiej przedstawiona postać Boromira ;) z tej drugiej lepszej strony. szkoda że większość tych scen wycieli a Boromir został zachłannym gburem.

alfa940

Moze nie do konca gburem, w koncu pomagal hobbitom jak mogl w ostatecznej walce z uruk hai, a tego nie pominieto w normalnej wersji :D

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

"LOTR to chyba najlepsze filmy fantasy jakie obejrzalem w zyciu" Przeciesz LOTR to najlepszy film w historii kina! Wszystkie trzy czesci ,nie ma drugiego tak wspanialego filmu.I zgadzam sie ze Avatar wyglada blado w porownaniu z Władca ,ale jest bardzo dobrym filmem.

Joecrou

"Przeciesz LOTR to najlepszy film w historii kina!"

To jest tylko twoje subiektywne zdanie, a nie fakt niepodwazalny :) nastepnym razem napisz "WEDLUG MNIE" bo coniektorzy moga zle to odebrac.

Jezeli o mnie chodzi to cala trylogia jest w scislej czolowce najlepszych filmow jakie widzialem :)

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

Ok,sorry,rzeczywiscie ktos mogl to zle odebrac ;)
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Maniek2008

Co do wersji reżyserskiej to, po jej obejrzeniu to całkiem innym film niż zwykły. Nabiera wspaniałych kolorów, zaprawiony dawką humoru(cała trylogia), nie wyobrażalne jest to jak ten film zyskuje przez wersję reżyserską.

zgadzam się, wersja reżyserska sprawia,że film odkrywa się na nowo, jakby oglądało się go pierwszy raz

ocenił(a) film na 10
Lilly_17

Ja mam taki oto problem że od kiedy odkryłam coś takiego jak LOTR żaden film nie robi już na mnie wrażenia...a widziałam ich sporo.Po prostu(to moje,subiektywne zdanie) inne filmy wypadają blado w porównaniu z tym dziełem,nawet Avatar,który bardzo mi się podobał niestety fabułą się nie umywa.
Widziałam masę różnych filmów,ale w porównaniu z LOTRem wszystkie są takie jakieś byle jakie...
Co do wersji reżyserskiej...przymierzam się dopiero do kupienia,ale będę miała na pewno,szczególnie po tym co tu piszecie.

izabelaxxx

Avatar wypada bladziutko przy LOTR. Od niemal kazdej strony, czy to fabularnej czy aktorskiej, czy opowiedzianej historii, magii miejsc, zlozonosci opowiesci.
Ogladajac avatara denerwowalo mnie to ze moglem przewidziec co sie stanie za 5 minut, nie tylko akcje, ale takze dialogi. momentami zapominalem ze ogladam film fabularny z aktorami, bo komputer byl w calym filmie tak widoczny ze az sztuczny. sadze, ze jakby zrobiono z tego film animowany wyszloby duzo lepiej.

Wczoraj mialem okazje obejrzec rozszerzone Dwie Wieze no i moj zachwyt nad LOTR w rozszerzonej wersji trwa nadal. Co mnie sie bardzo spodobalo to scena retrospekcji z Boromirem.

Nie wiem jak jest z innymi, ale gdy biore sie za trylogie, to z kazdym razem podoba mi sie ona coraz bardziej.

Teraz zostala mi tylko niemal 4-godzinny Powrot Krola.

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

a wiesz może gdzie można zdobyć reżyserską wersję? bo gdzie nie szukam, tam zwykła kinowa. bardzo mi zależy, żeby ją znaleźć.

tsu_chan

Sadze ze w kazdym Media Markcie mozesz dostac wersje rezysersjie. Kazda czesc Lotr to 4 plyty. oprocz filmu jest tez mnostwo dodatkow. Niestety koszt takiego wydania to ponad 100 zl (za jedna czesc).

Wiem ze to niezbyt dobre, ale moja kieszen nie pozwala na zakup takowych dziel, dlatego wszystkie filmy nabylem droga nielegalna :)

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

dzięki wielkie :3

sama bym ściągnęła, ale za bardzo kocham cała trylogię by to zrobić ;)

tsu_chan

A zatem jesli kieszen pozwala to biegnij do media marktu :)
ja bedac biednym studentem niestety nie moge sobie pozwolic na oryginaly... a szkoda.

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

Cała trylogia została wydana na Blu Ray, ale to chyba wersje zwykłe.
Drużyna Pierścienia - 178 min
Dwie Wieże - 179 min
Powrót Króla - 201 min

Czy to kinówki czy reżyserskie?

ocenił(a) film na 8
dezertx

to są kinówki, zresztą w sklepach będą dopiero za prawie 3 tygodnie bo 6
kwietnia, ale w necie można już znaleźć dobre ripy.. za to wersja
reżyserska planowana jest na rok 2011 lub 2012, pewnie chodzi o dobrą
sprzedaż wersji kinowej ;]

pkrom

2 tygodnie temu obejrzalem 3 czesc LOTRa w wersji rozszerzonej i moge tylko powiedziec do tych co ogladali kinowki:

Wersja rezyserska kazdej czesci jest o niebo lepsza. to tak jakbyscie zaczeli ogladac filmy na nowo.

Dzieki temu ze obejrzalem rozszerzony Powrot krola ocenilem go na 10/10 i trafil do waskiego grona filmow, ktore maja u mnie najwyzsza note :D

Maniek2008

No i dobrze bo moim skromnym zdaniem te filmy zasługują na wysokie noty, oby Hobbit historia równie ciekawa co ta z Władcy trzymał poziom tej filmowej trylogi. Marze tylko sobie, żeby profesjonaliści tacy jak Del Toro czy Jacson kiedyś zainteresowali się ekranizacji naszej polskiej Sagi o Wiedźmaku

ocenił(a) film na 9
Ivalor

jeśli można zapytać , to gdzie oglądacie wersje reżyserską ?
Z góry dzięki :D

Pysia11127

Ależ można, można. Ja np na telefonie. Ekran mam w miarę duży i dzięki temu mogę sobie zawsze przed snem pooglądać z 20 min. Szczęśliwym trafem jest to wersja reżyserska.

ocenił(a) film na 10
Ivalor

mam pytanie , które się już niestety powtórzyło , ale może coś się zmieniło od tego czasu : ) czy ktoś wie gdzie można zobaczyć wersję reżyserską ? tylko nie piszcie że można kupić , bo to nie na moją kieszeń :(

ocenił(a) film na 10
gabbi95

Ściągnij z torrentów... Ja tak zrobiłem.
Niestety nie wiedząc o wersjach reżyserskich kupiłem filmy z wersją 'zwykłą' dawno temu :( ...i później musiałem possać z neta. HD ważą po ok 8Gb ale jakość mnie rozkłada na czynniki pierwsze:]

W ostatni weekend obejrzałem po raz 100, 101, 102 (sumując wszystkie cześci) od około 70 razu oglądam tylko wersje rozszerzone:]
Moja koleżanka która oglądała ze mną, widziała ten film pierwszy raz... ja setny:P i gdy mówiłem jej, w trakcie filmu, jakich fragmetów nie ma w 'kinówce' (a obie znam praktycznie na pamieć) powiedziała: "To w tamtej wersji nic nie ma..." hehe... :]

Ja za wersje kinową sie nie zabieram. Nawet chce sprzedać... chetni?? :]

Pzdr.
BiF_

ocenił(a) film na 10
Ivalor

na telefonie??? wtf;D, rozwaliłeś mnie;p

ocenił(a) film na 10
agrest1989

Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak można dostać rozszerzoną wersję to na chomikuj są wszystkie 3 części , wystarczy ściągnąć :) i zamiast 100 zł zapłacicie 3,66 sms ;D

ocenił(a) film na 10
gabbi95

nie koniecznie trzeba płacić. wystarczy wejść na playtube.pl, jest za darmo, a jak wam się zatrzyma po 72 minutach wystarczy rozłączyć się z internetem i połączyć ponownie. kiedyś oglądałam w ten sposób cały dzień wszystkie części wersji rozszerzonej:)

ocenił(a) film na 10
Wikusia1995

Ja niestety mam internet tylko w telefonie, więc nie mam możliwości ściągnięcia wersji reżyserskiej, a posiadam jedynie kinówkę. W związku z tym miałabym do Was wielką prośbę: czy ktoś mógłby umieścić tu spis scen, których nie ma w wersji kinowej? Byłabym wdzięczna, bo ciekawość mnie zżera. ;-)

ocenił(a) film na 10
Wikusia1995

Ja niestety mam internet tylko w telefonie, więc nie mam możliwości ściągnięcia wersji reżyserskiej, a posiadam jedynie kinówkę. W związku z tym miałabym do Was wielką prośbę: czy ktoś mógłby umieścić tu spis scen, których nie ma w wersji kinowej? Byłabym wdzięczna, bo ciekawość mnie zżera. ;-)

ocenił(a) film na 10
milka19

Głownie scenki humorystyczne, rozładowujące napięcie oraz m. in.:
-obdarowanie drużyny pierścienia w Lothlorien
-moment kiedy Legolas tłumaczy hobbitom czym jest lembas
-śmierć Sarumana
-w wersji kinowej pominięto scenę z rzecznikiem Saurona
-wyjaśnienie dlaczego Aragorn długo żyje
-dłuższa walka w Morii
Pewnie jest ich jeszcze kilka ale wypadły mi z głowy.

Wikusia1995

W dwoch wiezach mamy retrospekcję, ktora stawia Boromira w dobrym swietle, pokazuje go jako prawego czlowieka, kochajacego swojego brata i podwladny lud. W tej scenie zostaje pokazane jak powiernik Gondoru wysyla swojego syna Boromira na obrady do Rivendel.