Film wielce odbiega od książkowego oryginału i wydawać się może, że scenarzysta pominął wiele ważnych i istotnych wydarzeń np. spotkanie z Tomem Bombadilem, walka z wilkami na szczytach Karadras i wiele innych. Ale mimo wszystko film jest genialny. A sfilmować można jeszcze wiele książek Tolkiena, które nie odbiegają kunsztem od trylogii "Władca Pierścieni" chociażby Silmarillion albo Dzieci Hurina.
Zapomniałbym Frodo wyrusza z Shire w wieku 50 lat (czyli Aragorn dobijał do setki), a wygląda na nastolatka. Myślę jednak, że to był celowy zabieg reżysera, bo kto by chciał oglądać niskich dziadków błądzących po górach.
jak by umieścili wszystkie wątki z książki w filmie to trwał by co najmniej 4 razy tyle.
Frodo miał 33 lata (mniej więcej)
Ah . Film genialny i co do tego nie ma żadnych wątpliwości .
A to , że nie ma w nim kilku wydarzeń to nic takiego . W końcu film trwa bardzo długo i na pewno nie twórcy nie chcieli jeszcze tego przedłużać .
Bilbo ma urodziny wraz z Frodem. W książce ukazane są huczne 111 urodziny Bilba i 31 urodziny Froda. On zaś czekał z wyruszeniem do 50 roku zycia, ponieważ w tym wieku również Bilbo opuszczał Bag End.
33 urodziny. I z tego co mi wiadomo wyruszył w tym samym roku jesienią. (miałby czekać 20 lat ?)
Wielkie zakłamanie? Tytuł jakby w filmie zamiast pierścienia Frodo niósł kolczyki ;]
Też jest mi żal usunięcia niektórych scen, ale inaczej nakręcenie filmu byłoby nierealne.
A Aragorn wcale w książce nie wyglądał na dziadka, chyba do końca nie czytałeś opisów.
Według książki Aragorn nie wyglądał na swój wiek, ale również nie na 30 latka rodem z filmu. A film w każdej części wyzbyty jest wielu wątków według mnie istotnych i ważnych.
Vigo to jeden z najlepiej dobranych aktorów we Władcy.Aragorn był jednym z Dúnedainów obdarzonych długim życiem więc starzał się nieco wolniej.
Sądzę że postać podśpiewującego sobie Toma nie sprawdziła by się w filmie tak jak w książce.
Aż takich wielkich zmian nie ma względem tej części.I dobrze że Hobbitów zagrali młodzi aktorzy
jak dla mnie film 10/10 książka również ;)
Mnie zdenerwowało troszeczke to takie 'proFrodowe' przekazanie historii... w końcu to Gandalf wpadł na pomysł z zagadka otworzenia wejścia do Morii a nie Frodo.
Pzdr.
BiF_
obie strony mają rację.W dniu 111 urodzin Bilba Frodo miał 33 lata.Natomiast w dniu narady miał już 50.A Aragorn miał tak na oko 86 lat,czy coś koło tego.Nawet datę narady odjęłam od daty narodzin Froda i mi wyszło 50.