PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Wielkie zakłamanie

ocenił(a) film na 10

Film wielce odbiega od książkowego oryginału i wydawać się może, że scenarzysta pominął wiele ważnych i istotnych wydarzeń np. spotkanie z Tomem Bombadilem, walka z wilkami na szczytach Karadras i wiele innych. Ale mimo wszystko film jest genialny. A sfilmować można jeszcze wiele książek Tolkiena, które nie odbiegają kunsztem od trylogii "Władca Pierścieni" chociażby Silmarillion albo Dzieci Hurina.

ocenił(a) film na 10
kuvejt

Zapomniałbym Frodo wyrusza z Shire w wieku 50 lat (czyli Aragorn dobijał do setki), a wygląda na nastolatka. Myślę jednak, że to był celowy zabieg reżysera, bo kto by chciał oglądać niskich dziadków błądzących po górach.

ocenił(a) film na 10
kuvejt

jak by umieścili wszystkie wątki z książki w filmie to trwał by co najmniej 4 razy tyle.
Frodo miał 33 lata (mniej więcej)

ocenił(a) film na 9
alfa940

Ah . Film genialny i co do tego nie ma żadnych wątpliwości .
A to , że nie ma w nim kilku wydarzeń to nic takiego . W końcu film trwa bardzo długo i na pewno nie twórcy nie chcieli jeszcze tego przedłużać .

ocenił(a) film na 10
alfa940

Bilbo ma urodziny wraz z Frodem. W książce ukazane są huczne 111 urodziny Bilba i 31 urodziny Froda. On zaś czekał z wyruszeniem do 50 roku zycia, ponieważ w tym wieku również Bilbo opuszczał Bag End.

ocenił(a) film na 10
kuvejt

33 urodziny. I z tego co mi wiadomo wyruszył w tym samym roku jesienią. (miałby czekać 20 lat ?)

ocenił(a) film na 10
alfa940

a dobra mój błąd już sama nie wiem ;)

alfa940

Wielkie zakłamanie? Tytuł jakby w filmie zamiast pierścienia Frodo niósł kolczyki ;]
Też jest mi żal usunięcia niektórych scen, ale inaczej nakręcenie filmu byłoby nierealne.
A Aragorn wcale w książce nie wyglądał na dziadka, chyba do końca nie czytałeś opisów.

ocenił(a) film na 10
sarev0k

Według książki Aragorn nie wyglądał na swój wiek, ale również nie na 30 latka rodem z filmu. A film w każdej części wyzbyty jest wielu wątków według mnie istotnych i ważnych.

kuvejt

Vigo to jeden z najlepiej dobranych aktorów we Władcy.Aragorn był jednym z Dúnedainów obdarzonych długim życiem więc starzał się nieco wolniej.
Sądzę że postać podśpiewującego sobie Toma nie sprawdziła by się w filmie tak jak w książce.
Aż takich wielkich zmian nie ma względem tej części.I dobrze że Hobbitów zagrali młodzi aktorzy
jak dla mnie film 10/10 książka również ;)

ocenił(a) film na 10
kuvejt

Mnie zdenerwowało troszeczke to takie 'proFrodowe' przekazanie historii... w końcu to Gandalf wpadł na pomysł z zagadka otworzenia wejścia do Morii a nie Frodo.

Pzdr.
BiF_

ocenił(a) film na 10
Tomoos

obie strony mają rację.W dniu 111 urodzin Bilba Frodo miał 33 lata.Natomiast w dniu narady miał już 50.A Aragorn miał tak na oko 86 lat,czy coś koło tego.Nawet datę narady odjęłam od daty narodzin Froda i mi wyszło 50.

ocenił(a) film na 9
kuvejt

a ja sie ciesze że nie było w filmie toma bombadila wyszedł by sobie i spiewać zaczął w książce był lepszy początek i chciałbym zobaczyć w filmie jak po wyruszeniu z lothlorien przepływali przez anduine fajny moment w książce