Cytat:
"Balrog i Sauron należą do Valaruków - plemienia/sług Morgotha. W filmie nie ma w nich za grosz podobieństwa a przecież to jedno i to samo plemię."
Co?! Balrog jest wymysłem Morgotha, dokładny jego opis można przeczytać w Silmarilionie. Z kolei Saruman był oszpeconym przez zło majarem. Majarami m. in. byli Gandalf i Saruman... Proszę o poprawienie, bo ten tekst powyżej to istna głupota...
nie tak do końca wymysłem Morgotha. Balrogowie to zdeprawowani przez Czarnego Władcę Valaraukarowie, świetliste plemię sług Valarów. Sauron, Saruman i Gandalf, owszem - Majarowie.
jak już idzie o podobieństwa, to Sauron i Balrog mieli coś wspólnego: obaj byli cieniem i ogniem...
No tak prawda, 'odrobinę' przesadziłem. Ale do pewnego czasu (II Era) Sauron mógł zmieniać swoją postać (stał się nawet podobnym do elfów), przy czym balrogowie nie. Według opisu z 'Silmarilliona' balrogowie byli cali spowici ogniem. Sauron podczas pierwszej wojny o Pierścień objawiał się jako czarny, przerażający rycerz, nie jako oplątany ogniem, wielki potwór.
a to prawda. a skąd wytrzasnąłeś ten cytat w pierwszej wypowiedzi? ktoś stąd taki madroszek?