PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Z 'ciekawostek'

ocenił(a) film na 10

Cytat:
"Balrog i Sauron należą do Valaruków - plemienia/sług Morgotha. W filmie nie ma w nich za grosz podobieństwa a przecież to jedno i to samo plemię."

Co?! Balrog jest wymysłem Morgotha, dokładny jego opis można przeczytać w Silmarilionie. Z kolei Saruman był oszpeconym przez zło majarem. Majarami m. in. byli Gandalf i Saruman... Proszę o poprawienie, bo ten tekst powyżej to istna głupota...

ocenił(a) film na 10
Gilu

nie tak do końca wymysłem Morgotha. Balrogowie to zdeprawowani przez Czarnego Władcę Valaraukarowie, świetliste plemię sług Valarów. Sauron, Saruman i Gandalf, owszem - Majarowie.
jak już idzie o podobieństwa, to Sauron i Balrog mieli coś wspólnego: obaj byli cieniem i ogniem...

ocenił(a) film na 10
Ronemund

No tak prawda, 'odrobinę' przesadziłem. Ale do pewnego czasu (II Era) Sauron mógł zmieniać swoją postać (stał się nawet podobnym do elfów), przy czym balrogowie nie. Według opisu z 'Silmarilliona' balrogowie byli cali spowici ogniem. Sauron podczas pierwszej wojny o Pierścień objawiał się jako czarny, przerażający rycerz, nie jako oplątany ogniem, wielki potwór.

ocenił(a) film na 10
Gilu

a to prawda. a skąd wytrzasnąłeś ten cytat w pierwszej wypowiedzi? ktoś stąd taki madroszek?

ocenił(a) film na 10
Ronemund

Ten cytat to 'Ciekawostki' - prawe, główne menu. Nie pamiętam dokładnie, gdzie była ta ciekawostka (bardziej góra, czy bardziej dół), ale jeśli ktoś chce to wszystko przeczytać, to tylko jeśli ma dużo czasu. Aha, dużo tych ciekawostek się powtarza... Niestety...