Witam obejżałem całą trylogie i chciałbym przeczytać książke tolkiena. ale boje się że nie będzie ciekawa bo obejżałem film?
jeśli podoba Ci się film to nie czytaj książki.Książka o niebo lepsza,po przeczytaniu przestanie podobać Ci się film:)
Oczywiście ,że warto ,a w każdym razie na pewno Ci to nie zaszkodzi. Tylko przeczytaj tłumaczenie Skiwniewskiej ,bo Łoziński tłumaczy nazwy własne.
Hmm...ja najpierw obejrzałam film(trochę więcej niż 1 raz ;) ,potem książka i muszę przyznać że książka mnie nudziła trochę bo i tak wiedziałam co dalej będzie.Fakt że są różnicę między książką a filmem,ale ogólnie wiedziałam jak skończy się historia i ciut nudno było.
Jednak przeczytać nigdy nie zaszkodzi.
Za to "Sirmalirion" Tolkiena(dzieje Śródziemia przed wydarzeniami z Władcy) czytam z zapartym tchem i w ciągu 2 dni jestem już w połowie książki,gdyby nie brak czasu to pewnie bym ją już całą przeczytała ;)
Na prawdę polecam,szczególnie jeśli kogoś bardziej interesują elfowie niż hobbici.
Oczywiście, że czytać książkę!
Dosłownie przed chwilą przeczytałam trzeci tom zaczęty wczoraj, piękne i poruszające!
Mimo, że obejrzałam wszystkie części na długo przed lekturą (i w dodatku nie jeden raz), to książki nie tracą ani odrobiny uroku.
Nie powiem, że książki są lepsze od filmu, bo oba obrazy są po prostu świetne, ale czasem miałam wrażenie, że czytam zupełnie inną powieść niż ta, na której podstawie powstał film. W filmie niektóre wątki są pominięte bądź zupełnie nierozwinięte, dlatego naprawdę warto poświęcić trochę czasu na lekturę.
ja też oglądałem i jest książka bardzo ciekawa bo 40% filmu nie zgadza sie z książką
pewnie, ze tak :) czytalam ja juz z 7 razy i mysle ze to nie byl ostatni raz :D
musisz przeczytać koniecznie;p chyba że nie chcez zarwać nocy:D od książki ciężko się oderwać