Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 556 tys. ocen
8,4 10 1 555564
8,1 65 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Czy wiecie że pod koniec sierpnia w polskich górach są planowane zdjęcia do ekranizacji Hobbita Petera Jacksona?

ocenił(a) film na 10
chungus

hej a to jest jakas potwierdzona wiadomość??? jestem okropecznie ciekawa :) pozdro

ocenił(a) film na 8
chungus

Ciekawe. Nawet bardzo, ale szkoda, że to bzdura na resorach :(
Żadna ekranizacja "Hobbita" w najbliższej przyszłości nie jest planowana, a Peter Jackson ma dość roboty przy najnowszym swoim filmie pt "King Kong".

ocenił(a) film na 10
nexovik

a o "King Kongu" słyszałam. szkoda, że to o Hobbicie to bzdura )chlip( pozdro

ocenił(a) film na 10
nexovik

wlasnie....niestety to jakies male ..hehe...nieporozumienie....ni e dosc ze Peter zajmuje sie King Kongiem to jeszcze ma jakies tam (zapewne finansowe) nieporozumienia z new line cinema....

ocenił(a) film na 10
chungus

Jakiś czas temu poszło pismo z petycją od osób z całego świata (kilkaset tysięcy wpisów) z prośbą do Jacksona o nakręcenie Hobbita. Odpowiedź mówiła, że obecnie pracuje on nad King Kongiem, ale zaraz po tym filmie ma powstać Hobbit!!!!

P.S.
Petycja przez Internet oczywiście!!! :)

ocenił(a) film na 9
chungus

Peter Jackson niech najpierw ukończy swojego King Konga....Ale niech nie zapomina również o Hobbicie...Oby zabrał się za ten film....

axces

Oby nic z tego nie wyszło bo znowu spiepszy tak zajebistą książke.

ocenił(a) film na 10
Leto_2

Sorry ale nie zrozumiałem...'spiepszy'? uważasz więc że PJ spiepszył 'Władce Pierścieni'? Ciekawy z ciebie 'człek' pozostawie to bez komentarza. A tak wogóle King-kong został już ukończony wprowadzane są tylko małe poprawki (pewnie z nowu co wyciąc i wsadzić na DVD:P) a Hobbit...to że zrobi go PJ i to już niedługo jest bardzo prawdopodobne. Jeżeli uda mu się to jak WP to niech nakręci też Silmarilion i Niedokończone Opowieści życzę mu tego jak najbardziej:)

ocenił(a) film na 8
Metzger

"Silmarillion" i "Niedokończone Opowieści" powiadasz...
Hmm... Byłoby miło gdyby kiedyś ktoś to zekranizował, ale wydaje mi isę, że na dziś dzień jeszcze nie ma możliwości przedstawić wszystkiego co się w tych historiach dzieje. Chodzi mi tu zwłaszcza o "Silmarillion", który nie dość, że ma bardzo skomplikowaną fabułę (pod tym względem "Władca" to mały pikuś ;)) to jeszcze jest bardzo długi i dzieją się w nim takie rzeczy przy których wszystkie bitwy z "WP" to tylko wojenki ;)
Ale rzecz jasna jak najbardziej będę wyczekiwał wszelkich informacji na temat ewentualnych ekranizacji. Jednak zbyt wielkich nadziei raczej mieć nie można...

ocenił(a) film na 10
nexovik

Jako całość Silmarillion i NO oczywiście ciężko byłoby sfilmować, lecz poszczególne watki stanowiłyby bardzo interesujący materiał na kilka filmów (historia Turina, albo Berena i Luthien, upadku Gondolinu czy zagłady Numenoru). Popatrzcie tylko na historie biblijne - ile linijek zajmuje np. historia Samsona czy Dawida i Goliata? A nakrecono parogodzinne filmy na ich podstawie. W podobny sposób można rozwinąć wiele wątków z mitologii Tolkiena.

chungus

Taaa też to widziałem, w "Exclusive" 1 kwietnia. Czy ta data nie kojarzy ci się z niczym, naiwna istotko?

chungus

Jestem pewien ze "Hobbit" zostanie nakrecony, bo to kolejny film skazany na sukces finansowy. Pozostaje tylko kwestia: kiedy.

ocenił(a) film na 10
____16

http://www.filmweb.pl/Reply?topic.id=325046&reply.id=616515 [www.filmweb.pl/Reply?to ...]

chungus

W polskih gurah ni ma hobituw. Wiem bo byłem tam i rzadnego nie spotkałem. Wienc nie ma sęsu krencić go tam. A poza tym hobita napiosał Jerry Tolkien a nie Peter Jakson.

ocenił(a) film na 8
Franczesko

Jaki Jerry Tolkien, na Boga, co Ty piszesz człowieku ???
Jak już to powinno być: John Ronald Reuel Tolkien !!!

nexovik

A u mnie na ksionżce pisało że JeRRy Tolkien. To chyba lepiej wiem. A ty to pała.

Franczesko

a właśnie, że są hobbity w polskich górach:) Ja jestem hobbitem, tylko o tym cicho sza:);)

malakala_monia

ale jak jesr jeden hobit to nie morzna krencić całego filmu, poniewarz to nie morze tak byc

użytkownik usunięty
Franczesko

Do Franczeska: skad się na tym świecie biorą tacy ludzie jak Ty? Porażka...

Franczesko

Franczesko, w jakim Ty języku piszesz???? A tak poza tym, to miałeś patrzeć na książce, a nie na ksionzce:D Na KSIĄŻCE JEST NAPISANE John Ronald Reuel Tolkien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przekręcanie nazwisk jest oznaką złego wychowania koleżko:)

ocenił(a) film na 10
malakala_monia

No cóż, jeśli dla kogoś idolem jest Francesco Totti to chyba niewiele można sie po takiej osobie spodziewać... Albo właśnie wiele, tylko że w negatywnym sensie... Z Tottiego to się całe Włochy śmieją... Ba!!! Kawały opowiadają o jego prymitywnych odzywkach. Nawet książki z takimi kawałami można w księgarni kupić. Gratuluję więc zarówno gustu, jak i sposobu wysławiania się. Resztę pozostawiam bez komentzrza...

malakala_monia

Nie jezdem twoim koleszko.!! Bo ja sie nie koleguje z hobitami.!!

Franczesko

gościu se jaja robi, ludziee :))
niezła polewa
a co do ekranizacji "Hobbita" to, mimo że lubię filmową wersję "Władcy Pierścieni", uważam mogliby se darować, dać szansę innym reżyserom, innym twórcom, po co odrazu filmować całą twórczość Tolkiena?
A co do ekranizacji "Silmarilionu" (hehehehehehehehehehehehehehe) to równie dobrze możnaby zekranizować całą Biblię. Ciekawe jak byście chcieli pokazać Ainurów i Ich Muzykę. Chyba, że pierwsza godzina tego "filmu" to byłby czarny ekran i głos lektora czytającego Ainulindale.
Z "Silmarilionu" mogłoby czerpać garściami mnóstwo reżyserów tak jak to ktoś wcześniej zauważył, ale spora jego część (początkowa) jest NIEMOŻLIWA do przeniesienia na ekran i oby nikt nigdy tego nie próbował!

ocenił(a) film na 10
inzynier_Korzecki

Nie mam nic przeciwko dawaniu szans innym reżyserom, lecz myślę, że w tym przypadku powinna zostać zachowana ciągłość i zgodność wizji Śródziemia. Peter mógłby ponadto wykorzystać niedawne odkrycie Homo floresiensis do celów marketingowych, tworząc unikalną kampanię reklamową. Może nawet dałoby się sprzedać Hobbita jako "true story" :)
Wtedy pozycja Titanica na szczycie box-office zadrżałaby w posadach.

"He's the new Nostradamus. Jules Verne of the 20th century. J. R. R. Tolkien. See imagination that became reality. See 'The Hobbit'! This December in the cinema at the corner of the nearest street" :)

Not_Anyway

daj spokój z takim komercyjnym podejściem
A co do tego Homo floresiensis to pierwsze słysze, poczytałem troche na necie... ciekawa sprawa :)

ocenił(a) film na 10
inzynier_Korzecki

Co ciekawe, Homo floresinensis został potocznie nazwany hobbitem. Wyjątkowo fascynująca sprawa. Nie mogę się doczekać aż odkopią ruiny Minas Tirith. Kto wie? :) Troję znaleźli, a prof. Tolkien nie jest gorszy od Homera.