PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 547 tys. ocen
8,4 10 1 547123
7,9 70 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Wszyscy tak uwielbiają ten film... ja także... Ale wiele prawidziwych fanów nie wie kto tak na prawdę jest tym Władcą Pierścieni... Niektórzy mówią ze to Sauron, inni że pierścien a jeszcze inni że nawet Frodo czy Saruman. Ja wiem swoje i zapewne tak jest ale chciałabym sie dowiedziec jak wy myslicie...? To przecież wynika z filmu, ale pytałam się wielu ludzi i wszyscy tylko: eee.... ??

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Hmmm. Są tylko dwie możliwości. Na pewno nie Frodo ani Saruman. Sauron jako postać, która stworzyła Jedyny Perścień jest właściwie Władcą. Tylko on może przy pomocy Jedynego Pierścienia odnaleźć wszystkie pozostałe. Frodo np. takiej mocy nie ma.
Druga możliwość to oczywiście sam Pierścień, który jak wiemy ma niezwykłą moc nadającą mu niemal cechy ożywionej postaci.

Myślę, że tym władcą jest właśnie Pierścień. Choć stuprocentowej pewności nigdy nie będzie.

ocenił(a) film na 10
marsjanek

Dokładnie, chociaż Frodo też mógłby być władcą, ma pierścień przy sobie i jest jakby jego "władcą" no ale tylko w pewnym stopniu, więc Frodo faktycznie raczej nim nie jest bo przecież często ulega pierścieniowi itp. itd. Gdyby Tolkien żył to by nam powiedział a tak nikt tego nie bedzie pewien na 100%.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Frodo nie bo wtedy by było: "Władca Pierścienia" a nie "...Pierścieni".

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Jak dla mnie oczywiste jest że to Sauron jest Władcą Pierścieni.Pomojając już fakt że sam je wykuł to w filmie jest kilka razy wypiewiedziane 'The ring has no other master'.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

No i właśnie o to chodzi... :) tytuł to kolejny fenomen profesora Tolkiena :).
Według mnie chodzi o Saurona ale też pewności nie mam :)
Pozdrowienia dla wszystkich fanów LOTR :*

ocenił(a) film na 10
magic_box

No ale jak Gandalf rozmawiał z Sarumanem na tej wieży, w pierwszej częsci to mówił coś takiego:
"There is only one Lord of the Ring.
Only one who can bend it to his will.
And he does not share power."
[Jest tylko jeden Władca Pierścieni
On jeden potrafi mu narzucić swoją wolę.
I nie podzieli się władzą.]
Wiec co z tego wynika...?

Sayuri

Mi się zawsze wydawało, że jest nim Sauron.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Mnie też się wydaje, że jest nim Sauron. Przecież napis z Jedynego głosi "Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden by wszystkie odnaleźć (...)". To mówi nam, że Pierścień Rządzący ma władzę nad pozostałymi.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Przecież oczywiste jest że władcą pierścieni jest właśnie sam pierścien a dlatego że ma on władze panowania nad pozostałymi pierścieniami które zostały dane elfom,krasnoludą i ludzią.

ocenił(a) film na 9
Sayuri

ludzie, nad czym sie tu zastanawiac? W Powrocie Krola (ksiazce)Frodo oddajac Czerwona Ksiege Samowi pisze taki tytul: "Upadek Wladcy Pierscieni i Powrot Krola". Wiemy kim byl krol i wiemy, czyj upadek opisuje ksiazka-upadek Saurona (Sarumana i Denethora tez, ale to nieistotne). Watpiacym polecam ostatni rozdzial Silmarillionu..
swoja droga zaluje, ze Gandalf po zniszczeniu pierscienia nie krzyknal tak jak w ksiazce "oto koniec Wladcy Pierscieni"

tellchar

I właśnie widać, jak to jest. oglądacie film a nie macie pojęcia o pierwowzorze! W Silmarillionie i Trylogii (ksiązkach) jak byk jest podane, że to Sauronowi przysługiwał tytuł Władcy Pierścieni... I nie jednego pierścienia, ale większości z nich nad którymi zdobył władze. Oprócz 3 pierścieni elfów

krolik91

Moim zdaniem Władcą Pierscieni jest Sauron. Skad wogle ten pomysl zeby Saruman, Frodo czy Sam byli Władcami pierscieni?!!

Sayuri

Oczywiście, że Sauron, przecież to on stworzył Jedyny Pierścień, żeby rządzić innymi.

ocenił(a) film na 10
werusia12

Posłuchajcie sobie prologu w 1szej części:D

ocenił(a) film na 8
Sayuri

Według mnie prawdziwym władcą pierścieni jest ksiądz Jankowski. Zauważcie ile on tego nosi na paluchach.

ocenił(a) film na 10
Sanderus

zdziera pieniądze z biednych ludzi i zbiera chętnie dawane przez moherowe berety, czyzby jankowski był przeciwnikiem taty dyrektora?

ocenił(a) film na 10
Beliar

oczywiście w sensie takim że obaj zbieraja i kto zbierze więcej,a ornaty to niedługo beda całe złote i dźwigiem bedą musieli go nieść, a że o autku w garażu już nie wspomnę, napewno nie jest nim maluch tylko jakis lotus albo jaguar

Sayuri

No tak kto jest władcą pierścieni (uwaga to będzie pisany monolog ;D). Ja uważam że pierścień nie może być władcą choć ma cechy natury ożywionej bez swego pana za dużo nie zdziała. Froda też odpada ponieważ w pewnym momencie podróży on pragnął Jedynego mieć dla siebie. Jedyna możliwość jaka pozostała to Sauron który sam w Mordorze wykuł ten pierścień przelał w niego całe swoje okrucieństwo.....(i jak ktoś czytał książke to wie o co chodzi).
Ps. Ten post może wyglądać jakbym sie co najmniej z choinki urwała, ale chciała wyrazić swoje zdanie na ten temat.

ocenił(a) film na 10
Nimfadora01

władcą jest Sauron
----------------------------------------------------------------

ocenił(a) film na 10
Sayuri

ja uważam że to pierścień jest Władcą tak w przenośni
Używa innych do rządzenia światem
wiemy ze pierścień to rzecz która nie ma uczuć, ale gdy dodamy nawet normalnego człowieka to wyjdzie mieszanka wybuchowa
To coś w styl własnej woli
Uważamy ze mając przy sobie amulety stajemy się pewniejsi
Każdy człowiek ma nawet ten gram zła w sobie a pierścień uwalnia ten gram i mnoży bo nam się wydaje że to on, a tak naprawde to my
Wiem ze namieszałam, ale taka już jestem, że nie umiem napisać to co myśle:-D

Xaelo

Mnie tu coś nie gra. Jak rzecz jakakolwiek może być władcą dla samego siebie i dla pozostałych. Człowiek rozumiem. Pierścień władzy został wykuty przez Majara Saurona. On zaś przelał w Jedynego całą swoją złość i nienawiść jaką posiadał do istot żywych. Więc można powiedzieć że pierścień zawierał cząstkę swego pierwszego właściciela a zarazem twórcę. Pierścień narzucał innym swoją wole bo chce wrócić do Saurona. Więc Władcą pierścieni definitywnie jest sam Sauron. Tak a pro po amuletów jak w coś wierzymy to to tak mamy a w amulety to ja nie wierzę.
Ps.Niektórzy wierzą że rzeczy dysze mają ;D interesujące zjawisko ale ja twierdze że jak żywa istota nie zadziała to dana rzecz bez niego nie zadziała ktoś ją musi ponieść aby uzyskała swój cel.

ocenił(a) film na 10
Xaelo

Oj, oczywiście że władcą jest Sauron. Przenośni i ukrytego sensu można się doszukiwać, ale nie odnosząc się do historii Władcy Pierścieni samej w sobie.
Aaa, z resztą. Interpretacja to interpretacja.
Ale wracając, to Sauron wykuł pierścień i tylko on miał nad nim władzę, jego pierścień słuchał i do niego chciał wrócić. Ot co.

ocenił(a) film na 9
wiluska

Musze ucinac wszystzkie spekulacje: Ja jestem Wladca Pierscieni, tylko ten karzel zrzucil go do Gory i teraz musze zrobic sobie nowy.

ocenił(a) film na 10
dariusman

Sauron, dzięki za poprawe humoru;-D
Buźka dla Ciebie :*

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Widac ze ksiazki nie czytala,no kto moze byc wladca pierscieni,no chyba nie myslalas ze Frodo,Sauron wykul z pomoca elfow pierscienie no i jeden w tajemnicy,no to on jest ich wladca przeciez to logiczne.

ocenił(a) film na 10
luthien_11

Ja książkę czytałam, to chyba ty nic nie rozumiesz!!!

ocenił(a) film na 10
Sayuri

xaelo czy jak ci tam nie mowie do ciebie wiec sie nie odzywaj!

ocenił(a) film na 10
luthien_11

A to proszę się wyrażać do kogo się pisze a nie tak do wszystkich!!!

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Bede pisala jak mi sie podoba,to nie ty zalozylas temat wiec sie nie odzywaj,pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Aha no i warto czasem myslec,bo w koncu to sayuri nie byla pewna kto jest Wladca,wiec powiedzialam ze pewnie nie czytala co nie znaczy ze tego nie zrobila.Myslalam ze wypowiadaj sie tu inteligenti ludzie sie,niestety.To bylo do Xaelo czy jak jej tam,zeby znowu nie bylo.

ocenił(a) film na 10
luthien_11

Ciekawi mnie ilu ludzi wypowiadających się w tym temacie przeczytało chociaż trylogię, pomijając już Silmarillion i inne dzieła Tolkiena.
Zbyt bardzo opieracie się na filmie, a przecież film to tylko ekranizacja tej wielkiej powieści.
Władcą Pierścieni jest oczywiście Sauron i nie ulega to żadnym dyskusją.

ocenił(a) film na 10
Garlendar

Dla tych co mi nie wierzą to radzę zajrzeć do "Encyklopedii Śródziemia" i znaleźć hasło "Sauron" na końcu hasła będzie o tym jak go inaczej nazywano m.in. "....Bezimienny, Wielkie Oko, czarny władca. Zwany także WŁADCĄ PIERŚCIENI, Władcą Pierścienia, Twórcą Pierścienia a także (przez Golluma) Czarną Ręką."
Myślę że to wszystko wyjaśnia i kontynuowanie tego tematu nie ma sensu.

Garlendar

No jak to kto? hehehe .... czy to jest pytanie retoryczne??? ;-D

użytkownik usunięty
ithil

Ja też uważam, że Sauron;) Ponieważ nawet jeśli Jedyny Pierścień miał władzę nad pozostałymi, to Sauron go wykuł i miał nad nim władzę i zaklął w nim własną wolę, dlatego po jego upadku jego żywotność pozostała w Pierścieniu i pozwoliła mu ponownie powstać.

ocenił(a) film na 10

witajcie!
wiem ze temat jest już trochę stary ale znalazłam coś:

"- Cicho! - odezwał się Gandalf siedzący w cieniu, w głębi ganku. - Złe siły nie mają wstępu do tej doliny, mimo to nie należy ich wywoływać po imieniu. Władcą Pierścienia jest nie Frodo, lecz pan Czarnej Wieży Mordoru, a jego władza znów rozszerza się na świat cały. Jesteśmy w twierdzy. Dokoła niej gęstnieją ciemności."

Spotkania, DRUŻYNA PIERŚCIENIA, tłum. M. Skibniewska

i co o tym myślicie?

ocenił(a) film na 10
Sayuri

władcą pierścieni jest zdecydowanie Sauron. Ale tak sobie pomyślałam teraz, że tytuł "Władca pierścieni" mógłby się też odnosić do idei, która pojawia się w myśli każdego kto pojawi się w pobliżu pierścienia -władca pierścieni; władca wszystkich ras. To wędrująca przez Śródziemie chęć władzy. I jakaś część tego władcy pierścieni pojawia się w każdym, kto ma z nim kontakt. Bo samo uznanie się za niego to też wiele. Ale w tym tytule naprawde nie ma niczego podchwytliwego - po prostu Sauron.

ocenił(a) film na 9
Sayuri

Władcą Pierścieni jest Pierścień Saurona.

ocenił(a) film na 9
TangoAndWaltz

I właściwie nie gryzie się to specjalnie z teorią o Sauronie. Skoro moc Saurona była w pierścieniu w takim stopniu, że zniszczenie pierścienia unicestwiło jego twórcę.
LOTR = Sauron w formie pierścienia.

ocenił(a) film na 9
TangoAndWaltz

Zabrzmiało jak traktat teologiczny Tomasza z Akwinu ;)

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Władca Pierścieni-czyli ten jeden pierścień.