Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 555 tys. ocen
8,4 10 1 555497
8,1 65 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Mieszane uczucia

użytkownik usunięty

Oj minusa chyba musi film dostac.... choc moze troszke przesadzam... najpierw plusy : Naprawde wspaniale sceny bitewne i scenografia dech w piersiach zapieralo.... ale niestety na tym film nie powinien bazowac... Bylo baaaaardzo duzo odejsc od oryginalnej fabuly ksiazki wynalazlem 14 punktow wylicze wszystkie jedne sa bardziej wazne inne mniej, wiem ze to tylko na podstawie ksiazki ale nie przesadzajmy:
1.Palantir nie lezal w wodzie tylko Smoczy jezyk go wyrzucil
2. Aragorn mial miecz od poczatku
3. Arwena jadaca do przystani???
4. Elrond ktory przybyl do Aragorna z mieczem???
5. Gdzie synowie Elronda i Straznicy
6. Frodo nigdy nie powiedzial Samowi odejdz
7. Duchy nie braly udzualu w ataku na Minas Tirith
8 Gdzie walka w Shire????
9 Faramir Byl raniony przez Nazgula
10. Nie bylo drugiego ataku na Osgiliath....
11. Wszyscy co byli ranieni przez Nazgula (Faramir, Eowinia, Merry) Byli leczeni przez Aragorna... w filmie nie ma o tym slowa
12 Denethor tylk podejrzewal ze byl ktos taki jak Aragorn, nie byl tego pewien
13 Ani slowa o Palantirze w Minas Tirith, on przeciez byl powodem szalenstwa Denethora
14 To nie gandalf ratowal Faramira ze stosu Denetora
15 A gdzie dzicy ludzie ktorzy armie Rohimirrow przepuscili??

Najwazniejsze punkty ktore mi przeszkadzaly najbardziej to: 2 i 4 (trzeba wymienic razem) , 6 i 7 (tez razem sie wymienia) 8, oraz 12 i 13 (tez wspolny mianownik). Wiem teraz odezwie sie masa ludzi twierdzacych ze nie mam racji ze to tylko na podstawie ale naprawde wiele czasu nie zajeloby naprotowanie wszystkiego......

ocenił(a) film na 10

odp.
Co do punktów: 5, 8, 10, 11, 15
'Władca Pierścieni: Powrót Króla' trwał 3,5 h. Jackson zawarł w nim wszystkie najważniejsze (także te i mniej ważne) wątki z powieści. Jednak zadajmy sobie podstawowe pytanie: czy miał on możliwość zrealizowania WSZYSTKICH watków powieści? (w tym oczywiście także wątku Faramina i Eowiny w Domu Uzdrowień). Nie przesadzajmy, wskaż mi ekranizację jakiejkolwiek powieści, w której zrealizowano wszystkie wydarzenia z książki. (przypominam, że pierwotnie Trylogia Jacksona miała być jednym (!) dwugodzinnym filmem ->> brawa za inteligencję i skąpstwo dla wytwórni)

Co do reszty punktów: 'WP' czytałam dosyć dawno i nie pamiętam już szczegółów powieści (najwyraźniej najwyższy czas ją sobie odświeżyć), ale zmiany, jakie wprowadził Jackson (typu: Denethor tylko podejrzewał, że był ktoś taki jak Aragorn, nie był tego pewien, czy moment znalezienia palantira - zważmy, ze w filmie w ogóle pominięto wątek Sarumana i jego rozmowy z Gandalfem) są tak drobne (moim zdaniem) - drodne w sensie, ze nie zmieniają biegy akcji - że mnie w każdym razie nie przeszkadzają.

pozdrawiam