Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 556 tys. ocen
8,4 10 1 555564
8,1 65 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Kiedy w Dwóch Wieżach Frodo i Sam spotykają Faramira, jeszcze nie rozpoczęła się bitwa o Helmowy Jar. Jednak w Powrocie Króla, kiedy Gandalf przybywa do Minas Tirith, faramir mu mówi, że spotkał ich dwa dni wcześniej. Wniosek z tego taki, że kiedy faramir spotkał Froda i Sama to Gandalf był już w drodze do Minas Tirith. Więc poszczególne wątki nie dzieją się w tym samym czasie, jak z początku uważałem. Aby rozwiązać ten problem, zajżałem do dodatków w książce, gdzie są daty i tam wszystkiego się dowiedziałem. Jednak oglądając film myślałem że wszystkie wątki dzieją się w tej samej przestrzeni czasowej. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Saruman wiedział gdzie zmieża Drużyna? Przecież zostali zauważeni przez jego szpiegów. I jeszcze w Powrocie Króla kiedy rozmawia z Gandalfem, mówi mu, że ten wysłał Froda na pewną śmierć (wersja rozszerzona). Książki jeszcze nie czytałem, ale w te wakacje mam zamiar.

ocenił(a) film na 10
marekalter

Ach, wreszcie jakiś sensowny temat. Nie jestem w stanie z pamięci wyjaśnić tej kwestii, lecz możliwe, że, tak jak w książce, niektóre wątki wyprzedzały inne w pewnych momentach. Lecz wszystko działo się w tym samym czasie, równolegle. Jednak przyjrzę się temu problemowi następnym razem oglądając film.

Jeżeli chodzi o Sarumana, to... chyba nie. Szpiedzy zauważyli Drużynę, lecz Saruman z pewnością wyciągnął, podobnie jak Sauron (który też przecież musiał wiedzieć o wyprawie), błedny wniosek, że celem jest Minas Tirith, gdzie Denethor użyje Pierścienia w Wojnie. To jeżeli chodzi o pierwsze dwie części. W rozmowie z PK, Saruman mógł mieć nowe informacje, np. z Palantiru, który jest zresztą znany z podawania mylących informacji.

Miłego czytania.