PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 551 tys. ocen
8,4 10 1 550598
8,0 83 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Mam pytanie do osób, które i czytały książkę i oglądały film. Czy w trzeciej części sagi ,,Władca pierścieni" pojawia się pajęczyca? Nie znalazłam żadnych zdjęć i informacji, które wskazywałyby na to, że rzeczywiście występuje w filmie.

erisette

występuje

erisette

A Ty oglądałaś film ?

m0na

nie oglądałam filmu, dlatego zadałam pytanie. to proste i logiczne, że po obejrzeniu bym się o t

erisette

*się o to nie zapytała

erisette

to nie lepiej obejrzeć film, niż zadawać takie pytania

erisette

Trzeba być zdolnym żeby nie wygrzebać żadnej fotki z filmu z frodem i pajęczycą, zresztą nawet w zwiastunie jest

ocenił(a) film na 10
erisette

Pojawia się w książce jak i w filmie. I gwoli ścisłości zwie się Szeloba.

ocenił(a) film na 10
Cleaa

warto też dodać że szeloba była jednym z wielu dzieci wielkiej pajęczycy Ungolianty która jest znana m.i. z tego że znaszczyła dwa drzewa valinoru[ zatruła je jadem ] a dlaczego to zrobiła? kiedy melkor zwany morgothem dowiedział się o silmaliriach [ były to kamienie stworzone przez yavanne które dawały potężne światło yavanna umieściła silmalirie w dwóch drzewach dzięki tym drzewom miasto valinior niebył już pogrążony mrokiem ponieważ one go rozświetlały ] silmalirje były trzy wszystkie były stworzone przez feanora melkor dowiedziawszy się o tych klejnotach za wszelką cene chciał je zdobyć ale wiedział że sam nieda rady poszedł więc do jaskini ungolianty opowiadając jej co ma zrobić a w zamian za to melkor ponieważ pajęczyca była wiecznie głodna nakarmi ją obiema rękami kiedy na chmurze dostali się do miasta valarów ungolianta wczepiła jad do obu dzrzew to je zabił, a następnie je pożarła melkor wykradł silmalirie powracając na chmurze ungolianta domagała się zapła ty melkor zaczął ją karmić najpier zdobytym z łotem w pałacu ojca feanora [ melkor zabił tam ojca] potem jednak pajeczyca niebyła jeszcze syta więc domagała się żeby melkor karmił ją także ręką prawą jak obiecał przedtem melkor niezgodził się były one dlaniego zbyt cenne rozwścieczona pajęczyca rzuciła sięna pan ciemności zaczeli sie szarpać jednak w końcu ungolianta dała rade zaplec melkora w sieć melkor widząc że niema już zbyt dużo szans wydał z siebie potworny krzyk który zniszczył sieć ungolianta widząc to uciekła wiadomo tylko jeszcze że ungolianta wróciwszy do jaskiń niezaspokoiła głodu jak skończyła pożarła się...

ocenił(a) film na 10
5ZENEK

yavanna stworzyła dzrewa a feanor silmalirie

ocenił(a) film na 6
5ZENEK

Moim zdaniem Silmarillion jest lepszy od Trylogii.

ocenił(a) film na 10
litwosxd

Tak tylko weź go sfilmuj. Prawie każdą zawartą tam historię można by zmieścić w filmowej trylogii. Swoją drogą to płodne źródło dla filmowców.

ocenił(a) film na 6
reese

No, powinni zacząć robić filmy na jego podstawie, może za 30 lat skończą.

ocenił(a) film na 10
erisette

W filmie Szeloba pojawia się w tej części, jednak w książce w Dwóch Wieżach.