Wściekły Byk

Raging Bull
1980
7,8 66 tys. ocen
7,8 10 1 66369
8,5 50 krytyków
Wściekły Byk
powrót do forum filmu Wściekły Byk

Jake'm La Motta z Raging Bull'a i Tony'm Montana ze Scarface'a? Obaj pną się na szczyt- jake w bokserskim świecie a Tony w narkotykowym. Obaj mają bardzo nieciekawy charakter i stają się dodatkowo zarozumiali po dotarciu na szczyt. Obaj zakochują się w kobietach, którymi po ślubie zaczynają pomiatać i rozstawiać po kątach. Obaj mają taką wspierającą osobę Jake brata Joe'go, a Montana Manny'ego. Na pewno znalazło by się jeszcze sporo podobieństw. Jak sądzicie?

ocenił(a) film na 9
Otakushonen

Wg mnie obie te osoby nie sa do siebie podobne. Tony Montana od samego poczatku chcial wyrwac sie z biedy i stać sie w zyciu kims: miec multum pieniedzy, byc szanowanym, budzic strach. Wkoncu mu sie to udaje ze wzgledu na swoj porywczy charakter i dzieki odwadze. To prawda, ze Montana staje sie wyjatkowo zarozumialy po osiagnieciu szczytu ale to wiąze sie z tonami kokainy jaka wciagal i z jego psychicznymi problemami (ktore de facto byly skutkiem ćpania).

Ja mysle ze z Jake'iem jest troche inaczej. Po pierwsze, gdyby nie jego manager - brat, Jake nigdzie by nie doszedl. Odnioslem takie wrazenie ze to wlasnie Joe bardziej zalezalo na karierze brata bardziej niz jemu samemu. Jego zwycistwa na ringu nie wynikaly z checi byca slawnym i dojsciu na szczyt boksu. Jake na ringu wyzywal sie na przeciwnikach. Np zmasakrowanie poczatkujacego boksera, o ktorym zona powiedziala ze ma ladna buzie. A jezeli chodzi o rozstawianie zony po katachi bicie jej, to wynika to z jego problemow psychicznych ktore mial chyba od poczatku. Przykladem moze byc chociazby jego zachowanie podczas jednej z tych juz wazniejszych walk, kiedy poddal sie swojemu przeciwnikowi mimo ze mogl go bez problemow pokonac.

Jedyne podobienstwo jakie widze pomiedzy nimi to przemoc wobec żony i brata i niepanowanie nad swoimi emocjami.

Oczywiscie nie mowie ze tak jest jak ja to napisalem. Po prostu ja tak odebralem te dwa filmy, kazdy widzi co innego.

Pozdro

ocenił(a) film na 9
BigBaller

Podobieństwo jest niewątpliwe, przyjacielu. Nie ma o czym gadać. Obaj są psychopatyczni, agresywni, egocentryczni itp. A na to że Jake przegrał walkę celowo, nie miało wpływu jego zdrowie psychiczne. Taki był warunek umowy między nim a Tonnym, czy jak mu tam.

ocenił(a) film na 7
Otakushonen

Jeśli o Montanie mowa - La Motta w swojej ostatniej walce (gdy utracił tytuł), kiedy daje się okładać przeciwnikowi i krzyczy że chce więcej - jest z wyglądu, i postawy, podobny do Montany. Myślę, że stąd te (wydumane poniekąd) porównania.

ocenił(a) film na 10
Otakushonen

Żadnego podobieństwa, ewentualne przypadkowe detale lub ogóły ogółów. Twój post to kompletne nieporozumienie