PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475937}

W chmurach

Up in the Air
2009
6,9 91 tys. ocen
6,9 10 1 91116
7,2 43 krytyków
W chmurach
powrót do forum filmu W chmurach

Film zdobywa nagrody. Zastanawia mnie za co? Widziałem lepsze filmy z życia wzięte. Już nawet lepszy jest taki The Messenger, Gra w Kolory, holenderski film Skin, czy w ogóle inne obyczajowe produkcje, które nigdy nie zostaną tak docenione, bo ich reżyserem nie jest nijaki Reitman. Ów człowiek ma koncie zaledwie kilka filmów, które moim zdaniem są po prostu przereklamowane. Na przykład takie JUNO czy W CHMURACH - oba filmy niczym nie zaskakują, nuda bije z ekranu i o każdym niemal zapomniałem po seansie. Zaskakujące filmy? Nie. Nietuzinkowe scenariusze? Nie. Więc co? Gra aktorska, która jest na poziomie, ale nie jest jakaś wybitna. Muzyka, która przynudza? Zdjęcia, które są poprawne jak w tysiącach innych filmów? W filmie W CHMURACH nie było czegokolwiek co było warte zapamiętania. Szkoda nawet czasu na ten film.

ocenił(a) film na 8
drenz

Mnie natomiast ten film się bardzo podobał. Nie zgadzam się z tym co napisałeś o grze aktorskiej. Przede wszystkim Clooney i Kendrick grają świetnie, ale pozostali również nie zostają w tyle. Muzyka w filmie może nie jest jakaś oszałamiająca, ale wydaje mi się, że jedna z lepszych jakie miałem okazje usłyszeć w tym roku(mam na myśli filmy z 2009 roku). Największą zaletą filmu moim zdaniem jest znakomity scenariusz. Film stawia we właściwym świetle zjawisko jakim jest samotność. Ponadto pokazuje, że w życiu nie zawsze opłaca kierować się systemem, a czasem warto postawić wszystko na jedną kartę i zaryzykować. Dodam jeszcze, że dobrym pomysłem było zakończenie bez happy'endu.
Poprzedni film Reitmana "Juno", nie przypadł mi do gustu tak jak ten, dlatego jestem jeszcze bardziej usatysfakcjonowany.
"W chmurach" stawiam w czołówce filmów z poprzedniego roku i życzę mu, aby do tych wyróżnień, które już ma, dołożył jeszcze kilka ważniejszych.

ocenił(a) film na 8
drenz

Mnie natomiast ten film się bardzo podobał. Nie zgadzam się z tym co napisałeś o grze aktorskiej. Przede wszystkim Clooney i Kendrick grają świetnie, ale pozostali również nie zostają w tyle. Muzyka w filmie może nie jest jakaś oszałamiająca, ale wydaje mi się, że jedna z lepszych jakie miałem okazje usłyszeć w tym roku(mam na myśli filmy z 2009 roku). Największą zaletą filmu moim zdaniem jest znakomity scenariusz. Film stawia we właściwym świetle zjawisko jakim jest samotność. Ponadto pokazuje, że w życiu nie zawsze opłaca kierować się systemem, a czasem warto postawić wszystko na jedną kartę i zaryzykować. Dodam jeszcze, że dobrym pomysłem było zakończenie bez happy'endu.
Poprzedni film Reitmana "Juno", nie przypadł mi do gustu tak jak ten, dlatego jestem jeszcze bardziej usatysfakcjonowany.
"W chmurach" stawiam w czołówce filmów z poprzedniego roku i życzę mu, aby do tych wyróżnień, które już ma, dołożył jeszcze kilka ważniejszych.

9/10

ocenił(a) film na 5
saruman22

Kendrick była wg mnie największym minusem tego filmu. Zagrała nieprzekonująco i sztucznie. Postać, która gra ma pomysł, ambicje, którymi 'zaraża' kierownika, ale jedzie a raczej leci w teren i się okazuję, że cały jej plan bierze jednak w łeb bla bla bla - to już było. Ani nie było odkrywcze, ani nie zostało to pokazane w jakiś wybitny sposób. Emocje, uczucia bohaterów były zagrane dobrze, nie powiem - były stonowane - takie życiowe, ale pomimo tego, że grali poprawnie nie była to gra jakaś wybitna. Film mi się nie spodobał, dłużył się i męczył niż zachwycał.