Porażający film o strasznych czasach i niełatwych do podjęcia decyzjach. Wspaniała gra Roberta Więckiewicza.Jedyne co mnie osobiście się nie podobało w tym filmie to za dużo scen erotycznych,bo kto by w takich chwilach walki o przetrwanie i życie myślał o takich rzeczach trochę nie pasowało to do całej tematyki,ja tak uważam.
Ogólnie dobry film no i kapitalna robota Agnieszki Holland.
Jest kilka scen, które wzruszają i uświadamiają w pełni "jak to było"... ten film to takie nowe, świeże spojrzenie na znaną nam problematykę.Na pewno ten film nie każdemu przypadnie do gustu ale ja osobiście go polecam bo warto obejrzeć
To jest właśnie problem. Myślenie: "bo kto by w takich chwilach walki o przetrwanie i życie myślał o takich rzeczach". Poza tym, że były to ciężkie bez wątpienia czasy, ludzie nadal byli ludźmi. Kochali się, nienawidzili i to wyrażali. Problemem jest przyczepianie patosu do wszystkiego co robili ludzie w czasie wojny. Przywołam cytat: "Nie sądzę, iż będzie należycie czytał historię ten, kto uważa, że dokonane w odległych czasach czyny ludzi o głośnych nazwiskach miały głębszy sens niż to, co on czyni dzisiaj".