dwie godziny mordęgi. Ale jeden pozytyw- ten film mi przypomniał, że warto czytać książki. A szczególnie te historyczne.
Może ci,którzy dają temu filmowi dziewiątki wychodzą z założenia że film jest po to aby nudą umordować widzów.
Pamiętam jak oglądałem ten film, robiłem sporo pauz na odpoczynek od tej nudy chcąc dotrwać do końca. W kategorii "mordęga" ten film ma u mnie pierwsze miejsce zaraz po nim jest "Kochankowie z Księżyca. Moonrise Kingdom"
jak dla mnie ten film 1/10
wielkie nieporozumienie. Paszkwil na Polaków na krok przed drugim jeszcze gorszym pokłosie. brrr., wstretny film
w ciemności to paszkwil o drobnym złodziejszaku pijaku polaczku. Tak chcą aby się Polaków pamietało, Modna nagonka na Polskość i Polaków.
Ech, już mnóstwo razy był ten temat na tym forum wałkowany... Po pierwsze: Socha był przed wojną złodziejaszkiem, to fakt niezaprzeczalny. Ludziska kłócą się na temat motywów, dla jakich zdecydował się ratować Żydów, ale nikt nie ma wątpliwości, że siódme przykazanie wiele razy on pogwałcił. Po drugie: bohater mający wady jest zwyczajnie filmowo (ale też książkowo) ciekawszy niż taki, który od razu jest idealny i w toku opowieści nie przechodzi żadnej przemiany. Nawet Schindler w filmie Spielberga nie od razu był szlachetny. Ba, nawet Gandhi w ujęciu Attenborough taki nie był.
Ech, tyle razy to było wałkowane a Ty dalej swoje. Proś więc żydów , żeby się pokajali i nakręcili film o tym jaki los zgotowali Palestynie. O Tym jak zabijali Polaków na kresach wschodnich z taką nienawiścia to robili, że byli gorsi niż bydło. Dziekuję,
W porząsiu, proszę. Bardzo proszę.
Też chcę takich filmów, ale nijak nie wpływa to na to, że "W ciemności" (i "Pokłosie" też) to bardzo dobre filmy... W kwestii Palestyny polecam "5 rozbitych kamer", miejscami porażający, a w mniejszym stopniu także "Ajami", "Paradise Now" i może też "Boską interwencję", choć ona ma sznyt niemal barejowski. Jakoś tak czuję, że nie widziałeś tych filmów. Również dziękuję.
ty żartujesz, gdyby na tych zasadach był zrobiony film pokłosie nic by nie było, nie mielibyśmy pretencji. Ty chyba fimów nie widizałeś przy nich pokłosie, to faktycznie gniot, propaganda i paszkwil. pokłosie to antypolski film zawierający kłamstwa i zmyślenia. Przedstawiający Poaków nieprawdziwie.
Nie rozumiem o co ci chodzi w pierwszym zdaniu - na jakich zasadach? Wszystkie te filmy widziałem, "Pokłosie" zaś bardzo mi się podobało i niczego szkalującego Polaków (w ogólności) tam nie widzę. Ale nawet nie będę próbował cię przekonać, widziałem kilka twych wpisów na forum "Pokłosia". Na nic siła argumentu przy uporze pewnego typu ludzi, którzy i tak "wiedzą swoje", zaś opinię o filmie wyrobili sobie zapewne na długo przed obejrzeniem go.
No i co z tym "pijakiem polaczkiem" z kilku komentów wyżej? Odniesiesz się jakoś do tego co napisałem na temat Sochy czy już tylko na film Pasikowskiego chcesz najeżdżać?
To już twój problem, że nie rozumiesz istosty honoru. Nie utożsamiasz sie z polakami i ich obawami. Podałes tytuły filmów, które żekomo podejmują takie same tematy jak pokłosie ten gniot. Otóz jestes w błędzie. te twoje przykłady podejmuja tematy kontrowersyjne ale nie sa tendencyjnymi uprzedzeniami. Autorzy przynajmniej starali się przedstawic sprawy obiektywnie z kilku stron. Gdyby tak było w przypadku paszkwilu antypolskiego tendencyjnego filmu nie byłoby tej dyskusji. Gdyby nie było przez ostatnie lata tendencji do ośmieszania Polski, Polaków przez syjonistyczne nieprzychylne nam środowiska może film pozostałby bez żadnych opinii. Tymczasem, właśnie takie obecne realia przedstawiające zgodnie z zapotrzebowaniem opinie o Polakach i Polsce taką jaka powinna byc ukazywana według niesprzyjających nam środowisk stąd jest to całe zamieszanie. Swoja drogą ten film pod względem artystycznym jest nudnym, nieciekawym , szablonowym kinem. rezyser nie wykazał się żadnym ciekawym rowiązaniem. Nudny film prawdziwa mordęga kiczowatego amatorskiego jak widac rezysera. Zrobiony tylko dla tematu i jak widac tylko temat wywołał dyskusję. Ocena ogólna za ten film to 1 to, że w izraelu dostał nagrodę, no bo własnie o to tu chodziło. Pokazać bydlacka Polskę aby kazde pretensje wypowiedziane przez Polaków w kierunku zydów były niewiarygodne i zgury skazane na kpiny.
Mnie nie przekonasz a twoje usilne staranie się abym zmienił zdanie jest nie na miejscu. Kiczowaty film jeden i drugi Pokłosie i film nie będzie wielką sztuką chocby niejeden syjonista i przeciwnik Polski chicał go sztuką zrobić.
W ciemości to antypolski film z tendencyjnie przedstawionym tematem. Lżejszy w szkalowaniu Polaków niz pokłosie ale i tak jeden i drugi to propagandowe kichy.
Pierwszy akapit - bez komentarza. Kiedyś lubiłem podobne wytwory krzywych, sfrustrowanych i zakompleksionych (kompleksy leczących poczuciem elitarnego posiadania Honoru) umysłów komentować, ale przestało mnie to bawić...Teraz tylko smuci.
"Mnie nie przekonasz a twoje usilne starania się abym zmienił zdanie jest nie na miejscu"
A niby gdzie starałem się przekonać cię byś zmienił zdanie na temat "W ciemności" lub "Pokłosia"? Nigdzie... Przeciwnie, napisałem przecież w poprzednim komentarzu, że nawet nie będę próbował. Ech, wy "honorowi" ("chonorowi"?), wy "prawdziwi Polacy"... Dziwne jak często ten "prawdziwy patriotyzm" łączy się z ograniczeniem umysłowym, np. z nieumiejętnością czytania ze zrozumiemiem. Nie mówiąc już o probelmach z językiem ojczystym, np. "te twoje przykłady (...) nie są tendencyjnymi uprzedzeniami" - co to znaczy??? Że o całym stadzie błędów interpunkcyjnych nie wspomnę. Wstyd, panie "patriota"...
To ty naucz sie czytać ze zrozumieniem. Piszesz o ograniczeniu umysłowym, więc chyba sobie zdajesz z tego sprawę, ze tacy jak Ty bywają często ograniczeni umyslowo.
Jak Ci się wśród Polaków nie podoba, to zmiataj do izraela polonisto za piątkę i nie wciskaj na tym portalu swoich groszy bo nic nie sa warte.