PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107145
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

nie bardzo wierzę, że Pani Holland stworzyła coś lepszego, ale może miło się zaskoczę. Moim zdaniem wybierać film na oskara o którym my Polacy nic nie wiemy, jest niesprawiedliwe wobec innych filmów, które miały juz premiery. Wybrano film przez znajomości pani Holland. Zero promocji, takie filmy się rekalmuje na festiwalch już kilka miesięcy wcześniej, by były zauważone, a tu nic.

ocenił(a) film na 9
dawid2385

Film był na festiwalu w Toronto i zebrał dobre recenzje, tak więc przesadzasz.

Sqrchybyk

Bitwa Warszawska też niby miała dobre recenzje za granicą.

ocenił(a) film na 9
dawid2385

No ale co to ma do rzeczy? Poza tym mylisz się bardzo jeśli chodzi o brak promocji. Już w dzień po wytypowaniu tego filmu przeczytałem, że dystrybucją i promocją poza Polską ma się zająć studio Sony Pictures Classic, które w ostatnich latach ma olbrzymie sukcesy na polu oscarowym - na pięciu ostatnich laureatów Oscara za film obcojęzyczny czterech było właśnie przez tę firmę dystrybuowanych. Jeśli do tego doliczyć fakt, że tematyka filmu jest uniwersalna, zrozumiała na całym świecie i chwytliwa, jak również to, że pani Holland jest już znana Akademii (ma na koncie nominacje za film obcojęzyczny i za scenariusz) to nasze szanse wydają się tak duże jak to tylko możliwe przy naszych skromnych możliwościach... Choć wciąż są zapewne niewielkie.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Zgadzam się ;) Jednak mam to dziwne przeczucie przegranej Pani Holland...

ocenił(a) film na 9
MF13

Ja też... Cóż, jako Polacy wyssaliśmy pesymizm z mlekiem matki ;-)

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Oj tak ;D Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
MF13

Ja życzę Pani Holland jak najlepiej, wydaje mi się że film będzie godnie reprezentował polską kinematografie.

ocenił(a) film na 6
plitx

Bądźmy dobrej myśli.