PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Rewelacja!!!

ocenił(a) film na 9

Przede wszystkim jak dla mnie najlepsza rola Więckiewicza !! Genialnie zagrana i jeszcze do tego te smaczki z lwowskim akcentem - po prostu rola oskarowa. Tylko obawiam się że oprócz polaków nikt z Amerykańskiej Akademii Filmowej do końca tego nie doceni...Obym się mylił :-)) czego Robertowi zyczę

ocenił(a) film na 8
Costus

Sprawdź sobie w Wikipedii gdzie i jakie już nagrody film zdobył i pozbądź się obaw.

ocenił(a) film na 8
Costus

Dla mnie osobiście trzeciorzędną sprawą jest jak ostatecznie zostanie oceniony przez członków Akademii (choć dla wszystkich twórców sukces byłby cenny, życzę im tego). Dla mnie najważniejszy jast fakt, że to naprawdę dobry film. Oby zdobył szeroką widownię i bez reklamy oskarowej.

Treh

Film rzeczywiście poruszający, świetnie gra światło i ciemność - to wydobywanie oczu, fragmentów, które tak wiele opowiadają, zaciemnienie twarzy tych, których nie można już było uratować. No i Więckiewicz świetny - na nowo można uwierzyć w polskich aktorów. Ale nie mogłam opędzić się od skojarzenia - z Kurasiem (znaczy z Kaczorem ;). Oczywiście film innego kalibru, ale tez bohater ewoluuje podobnie. I aktorstwo podobne...

ocenił(a) film na 8
Indra

No, z Kurasiem trochę inaczej. Kuraś od pewnego momentu walczy o swoją rodzinę, nową córkę. Sosze nie musi zależeć na rodzinie choć w niewyobrażalny sposób ryzykuje życiem naprawdę własnej rodziny. Ot, jeden z dylematów przywołanych przez reżyserkę aby zapytać widza: a jakbyś ty się zachował będąc na ich miejscu w tamtych czasach.