PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Mam dziwne wrażenie czytając wiele komentarzy o tym filmie. Po pierwsze do wszystkich tych którzy próbują zniszczyć markę tego filmu wypowiedziami typu " ojej kolejny film o żydach...". A ile ich obejrzałeś? 2, 3? a może jeden? W tym samym momencie zadaj sobie pytanie ile razy obejrzałeś filmy o polskich gangach na wesoło. Nie mam nic do tych filmów ale tak samo uważam że wy nie powinniście mieć do filmów o Żydach bo tych dobrych na prawdę powstało niewiele.
Aha...jeszcze jeden komentarz do "tych" wypowiedzi...ja świeżo po wyjściu z kina miałem bardziej wrażenie że to film o Polakach żyjących z Żydami a nie na odwrót. Lecz lepiej wie ten który nawet nie spojrzał....
Co jest złego w filmach o tego typu tematyce...Po prostu nasi reżyserzy pochodzą z kraju którego ta tragedia bezpośrednio dotyczy i myślę że po prostu chcą o tym mówić światu i to jest powód. Bo mam wrażenie że np. przynajmniej połowa ludzi mieszkających w USA myśli że to były na prawdę "polskie obozy koncentracyjne", a z fałszem trzeba walczyć...
Dlaczego powstaje dużo filmów akurat nawiązujących do tego ludobójstwa ? Moim zdaniem dlatego że miało ono miejsce w trakcie trwania II Wojny Światowej, która do dzisiaj jest największym konfliktem zbrojnym jaki kiedykolwiek nasz świat widział.

Reasumując uważam że "W ciemności" to bardzo dobry film, który bardzo dobrze ukazuje problemy jakie mieli mieszkańcy Lwowa za niemieckiej okupacji. No i gra Roberta Więckiewicza jest genialna. Uważam, ze jeśli ten film dostanie nominację do OSCARA ( być może tylko w kategorii filmu nieanglojęzycznego) to uważam że będzie to sprawiedliwy werdykt bo to naprawdę dobry film opowiadający wyśmienicie o bardzo ważnych kwestiach.

Pozdrawiam, z wyrazami szacunku i podziękowania dla tych którzy to przeczytali :)

ocenił(a) film na 9
stahuu

Przeczytałam i się zgadzam z tą opinią. Właśnie wróciłam z kina i jestem zachwycona tym filmem. Gra aktorska w wykonaniu Pana Roberta Więckiewicza i Pani Kingi Preis była niesamowita. Czytałam wiele nieprzychylnych komentarzy w stosunku do tego filmu i szczerze się dziwię. Chyba powoli w ludziach wyparowuje wrażliwość przy oglądaniu takich historii. Należy pamiętać, że to historia oparta na faktach, to prawdziwi ludzie siedzieli w tych kanałach tyle miesięcy, bo pragnęli żyć. Nieważne, czy to byli Polacy,czy Żydzi. Taka jest historia naszego kraju i nie wolno się tego wypierać. Polecam rozważenie tego filmu na takiej właśnie płaszczyźnie.

ocenił(a) film na 7
stahuu

Zgadzam sie. Holocaust jest waznym doswiadczeniem dla calego swiata Zachodniego. Ja nie mam poczucia przesytu tym tematem, tym bardziej, ze historia tutaj opowiedziana jest prawdziwa i w wymiarze czysto ludzkim - pouczajaca. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do obejrzenia tego obrazu.

Martwi mnie to, ze ilekroc na polskich forach pojawia sie jakikolwiek watek zydowski, zlatuja sie nagle cale chmary dziwnych ludzi wypowiadajacych sie o Zydach w sposob jakby obsesyjny. Ci ludzie, ktorzy twierdza, ze w Polsce antysemityzmu juz nie ma, po lekturze polskich forow musza zweryfikowac swoja opinie.

Co do gry aktorskiej, to Kinga Preis nie zaskakuje, bo ona przyzwyczaila do wysokiego poziomu. Moim zdaniem, jak na polskie realia, jest to aktorka wybitna. Do Wieckiewicza nigdy sie nie moglem przekonac, ale tutaj pani Agnieszka Holland poprowadzila te postac znakomicie. Brakuje mi jednak w filmie pewnej harmonii i tempa, momentami wkrada sie chaos realizatorski. Byc moze jest to zamierzone przez rezyserke, ale mimo wszystko za bardzo mi sie kojarzy ze wspolczesnym, raczej malo zachwycajacym, polskim kinem, bym nie traktowal tego jako malego zgrzytu.

ocenił(a) film na 3
per333

W Polsce jest również "antypolonizm", ale o tym się nie mówi. Po za tym w Auschwitz obok Żydów zabijani byli Polacy (bardzo wielu), Romowie, Rosjanie, Ukraińcy, Holendrzy, Belgowie itd. Irytujące jest to, że wszyscy musimy żałować Żydów a kiedy Żydzi żałowali Polaków albo ludzi innych narodowości zamordowanych w Auschwitz? Nigdy!

A co do "antysemityzmu" to polecam obejrzeć film nakręcony przez Żyda o Żydach także nie ma przekłamań. Pokazane jest tam to jak Żydzi wykorzystują ten termin do swoich interesów. Oni chcą być nienawidzeni, bo na tym zarabiają i to nie mało.
Zapomniałbym podać tytuł tego filmu (film jest na You Tube) :
" ZNIESLAWIENIE, CZYLI PRAWDA O TZW. "ANTYSEMITYZMIE "

Polecam i pozdrawiam :)