PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

tym razem Żydzi w końcu nakręcili film o tym że jednak Polacy nie byli tacy źli dla nich w czasie II wojny św.

ocenił(a) film na 9
MegaMC

Hmm... Ale ten film powstał PRZED "Pokłosiem".

ocenił(a) film na 1
MegaMC

w ciemności to paszkwil na pijaka Polaka. To film gniot na krok przed pokłosiem. Jeden pokazuje nas, że jako pijacy czasem możemy zrobic doś dobrego, oczywiście przypadkiem - to satryra na pijanego Polaczka a drugi, ten późniejszy - bezpodstawinie oskarża i wini nas za holokaust.

Ostatnio w polsce jest moda na przedstawianie Polski i Polaków w złym świetle. Az sie robi niedobrze.

ocenił(a) film na 8
mmgar

tu nie chodzi o picie raczej, pić piją wszyscy nawet Żydzi -spójrz na Kwasa tylko, przykre jest tylko to że główny bohater pomaga ale za kasę - ale to prawda że dla paru złociszy niejeden Polak zrobi wszystko, natomiast w filmie pokazane jest także że kasa się skończyła o ON nadal pomagał i ryzykował swoim życiem i separacją z żoną. I to zasługuje na uznanie i pochwałę ze strony społeczności żydowskiej, czego zresztą doczekał jak podaje info na końcu filmu.

MegaMC

ogladałem zarówno "Pokłosie" jak i "In Darkness"... i oba filmy w/g mnie mówią prawdę....
... rozpatrywanie całego narodu jako dobry/zły... jest bardzo naiwne i infantylne...
... trwała wojna, wielu Polaków na pewno pomagało tępić Żydów dla własnych korzyści.... ale na pewno znaleźli się też tacy, którzy pomagali...

.. podobnie jest w każdej narodowości... i za pewne też nie każdy Niemiec mordował Żydów z uśmiechem na ustach.

ocenił(a) film na 1
tormee

Żaden z tych fimów nie przedstawia faktów A pokłosie tu już szczyt kłamstrwa. Drugi film ma lzejsza wymowę ale wpisuje się w zaplanowane działania osmieszania Polaków i ich rzekomych i czasem prawdziwych ale zwielokrotnionych przywar. Te dwa fimy to gnioty antypolskie.

mmgar

nikt nie mówi tutaj o nagich faktach... bo nikt pewnie nie wie jak te fakty wyglądały...
... chodzi o to, że na pewno w czasie wojny podobne sytuacje miały miejsce

ocenił(a) film na 1
tormee

W każdym filmie chodzi o to jaka ma wymowę, a tem film jest stworzony tylko po to, aby ogladający go człowiek świata, wiedział, ze jesli juz jakis Polak był zdolny do pomocy to będzie to Polak, tylko pijany. Gdy Polak jest pijany wyzbywa się antysemityzmu. Obraz Polaka pijaka funkcjonyuje w świecie od lat i choc Polacy nigdy nie stronili od alkoholu, jak zresztą kazda nacja, to ten obraz Polakom był przypinany najchętniej.

Film faktycznie to wielka nuda, mordęga. Nie zauwazyłem tam żadnego waloru artystycznego tylko propagandę. Film nie ze wzgledów artystycznych miał przyciagć widza ale tylko i wyłącznie ze wzgledu na temat. Gdyby nie temat film nie zostałby zauwazony tak samo jak pokłosie. Tandetne fimy na bardzo niskim poziomie odwołujące się, do tendencyjnych histryjek wzbudzających wśród nieznających faktów alpo poczucie zażenowania albo poczucie współczucia dla zydów jaki to straszny los ten sprawiedliwy naród spotyka. Wiem, że zydom to sie podobało bo ich historia opisywana jest w sposób należyty. Koniec tematu tych gniotów.

ocenił(a) film na 9
mmgar

No patrz pan... A w "Pokłosiu" główni bohaterowie - też Żydom "dobrze robiący" - pijani nie chodzili. Ba, w jednej scenie (w barze) nawet Stuhr jest skopany przez trzech podpitych Polaków... Jak to wyjaśnić? Durny zachodni widz będzie miał niezły mętlik pod kopułą... No i przepraszam, w ilu niby scenach "W ciemności" Socha pił? W dwóch? Przy czym nie było to żadne chlanie na umór, w żadnej scenie tego filmu gł. bohater nie jest zalany. Swoją drogą, gdybyś poczytał np. dziennik Ignacego Chigera (wiem, za dużo wymagam od "Prawdziwego Polaka") to byś dowiedział się, że Socha czasem nawet do kanałów butelkę wódki lub bimbru zanosił, np. na swoje imieniny, i razem ze "swoimi" Żydami ją obalał.

I jeszcze jedno: "Nie zauważyłem tam żadnego waloru artystycznego"... Żadnego? Nawet przepięknych, genialnych wręcz moim zdaniem, zdjęć? (Że już o aktorstwie nie wspomnę) Ty to naprawdę jesteś... Zarzucasz filmowi, że przyciąga widza tylko tematyką, a sam nie próbujesz nawet cokolwiek poza tematyką dostrzec. Ech, zasadniczo typowe, dla pewnej części naszego społeczeństwa.

PS Zapomniałeś kazać koledze tormee "zmiatać do Izraela".
PS2 Naturalnie wciąż nie próbuję cię przekonać byś zmienił zdanie, wszystko to napisałem jedynie w celach informacyjnych ;)

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Nie mieszaj filmów. Gdybyś filmy ogladał. wiedziałbyś, że moje słowa tyczą kazdego osobno. Nie uogólniaj dla własnych potrzeb stwierdzeń tyczacych sie poszczególnym gniotom. Jesteś śmieszny wypatrzając mój sens.

ocenił(a) film na 9
mmgar

I naprawdę nie masz lepszego kontrargumentu niż "nie mieszaj filmów"? Jak widać wystarczy je odrobinkę "zmieszać" i cała twoja karkołomna (pseudo)argumentacja o "polaczku pijaczku" wali się w gruzy... A przecież sam je "mieszasz", uważasz za wytwory jednego, wielkiego frontu syjonistycznego mającego na celu upodlić nasz naród. Uważasz, że zarówno Holland, jak i Pasikowski opłacani są z jednej i tej samej syjonistyczno-antypolskiej kiesy, prawda? No to jak tu nie "mieszać" tych filmów, skoro tyle ze sobą wspólnego (całą genezę i cel powstania) mają?

PS "wypatrzając" zamiast "wypaczając"? Miejże pan odrobinę szacunku dla języka ojczystego, panie patriota...

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Co uważam to moja sprawa. Holland jest bardziej zydówką niz Polką i dla niej interes Polski ma mniejsze znaczenie. Pasikowski jednak to coś innego, bo jest Polakiem. Polak plujący we własne gniazdo to dla mnie smieć.

Jego podejście do spraw Polskich ukazane w Pokłosiu to dla mnie przykład chamstwa. ten człowiek obraża Polakó i jeszcze uważa, że robi dobrze. Nie isteresuje mnie kto ich sponsoruje, ale interesuje mnie to co robią a robia wielką szkodę polsce i Polakom. Wielu Polaków tak samo to widzi. Wielu zydów uważa, że szkalując Polske robia im dobrze.

Twórczośc tych pseudoreżyserów na pewno ja jako Polak będe omijał z daleka. Ludzie niewiarygodni nie są w stanie zrobic dobrego filmu. Paszwile i gnioty dobra sa dla takich jak Ty. takich, których razi to, że inni obrażaja się jak pseudo artyści ich opluwają.

ocenił(a) film na 9
mmgar

Powtarzasz po raz n-ty TO SAMO, tylko ciut innymi słowami, a ja przecież nie o tym pisałem w komentarzu wyżej... Ponadto w naszej poprzedniej dyskusji (czy raczej "dyskusji") pisałem, że takich efektów internetowego leczenia kompleksów jak te wypociny komentować nie będę.

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

spadaj szmalcowniku z pejsami. ty mnie Polskiego i patriotyzmu uczyć nie musisz bo twoj patriotyzm zaczyna sie i kończy na izraelu.

ocenił(a) film na 9
mmgar

BA-DUM-TSSS!!!

Ale trochę racji masz - skoro dotąd (bo nieco latek już masz, prawda?) nie byłeś w stanie posiąść ojczystego języka, to co ja niby mogę? Chociaż... Gdybyś jednak coś poczytał od czasu do czasu? To ponoć pomaga.

ocenił(a) film na 8
mmgar

a ty skąd możesz wiedzieć co było faktem a co nie, byłeś, widziałeś, sprawdziłeś? Jednak jeżeli chodzi o Pokłosie to wg. mojego odczucia film oparty na fikcji tylko po to aby zaraz wprowadzić może jakąś ustawę o zwrotach ziem i majątków pożydwoskich.
Ciekawa jest tylko sprawa-czemu nie powstają filmy o tym jak np. zostało spalonych żywcem przez Rosjan ponad 200 Polaków w stodole w jednej z podkieleckich wsi? Czemu nie ma filmów o straszliwych, barbarzyńskich mordach UPA na wschodnich kresach?

ocenił(a) film na 9
MegaMC

Smarzowski właśnie pracuje nad filmem o rzezi na Wołyniu. A i w jego "Róży" dość sporo miejsca barbarzyństwu żołnierzy radzieckich jest poświęcone.