PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

ujecie tematu bardzo komiksowe. Duzo wody, seksu, niby jak w zyciu, ale jednak oprocz popedzu seksualnego jest jeszcze glod, nedza, strach, a w kanalach wszyscy bohaterowie maja sie jak pączki w masle. Brakuje mi odcieni, zdecydowanych bohaterow/ oprocz sochy/. Jak na film tv moz ebyc, na kinowy zbyt malo, zwlaszcza po kanale Wajdy. Zdjecia Dylewskiej jak zwykle bdb.Muzyka nijaka do bolu.

diepole

Płytki film - jedynie woda w kanałach była czasem głęboka.

Jordan66

Ja nic nie mogłem zrozumieć, bo oni gadali taką gwarą że coś niesłychanego. Pierwszy raz w historii oglądałem polski film z napisami.
Jest to swoisty ewenement! Można wystawić 7/10 i jak przypomnę sobie jak Holland krytykowała Artystę i wyzywała od wydmuszek to śmiać mi się chce. Polscy reżyserzy nie umieją kręcić filmów optymistycznych. Tylko jakieś tragedie, dramaty i to im wychodzi nieźle...ale ile można i po co w tym filmie było tyle scen seksu i nagości - zupełnie niezrozumiałe. Weźmy do porównania Pianistę akurat oglądałem te filmy oba po sobie i niestety o ile dla Pianisty możemy dać dychę to tutaj ledwie naciąganą 7.

maradakam

Dokładnie tak... Toż to "fenomen"- oglądać film w ojczystym języku i rozumieć co trzecie słowo! Straszliwie to było nużące.
Plus oczywiście zupełnie niepotrzebne epatowanie seksem, zwłaszcza na początku filmu. Ileż można?
Tak, naciągane 7 to absolutny max.

anesthesia

Zagłębiłem się trochę w kulisy powstania filmu i aktorzy długo uczyli się tej gwary lwowskiej na potrzeby filmu czyli na to wynika, że tak cudownie zagrali - bo ja zgłośniłem na maksa cofałem i nic nie dało się zrozumieć. Nie rozumiem czemu cały film nie był w napisach od razu.

maradakam

Podobno jest łatwiej, gdy się człowiek uczył rosyjskiego. Ja się nie uczyłam. Więc rozumiałam w najlepszym razie połowicznie. Co jest chyba dość dziwne. Rozumiem, że Lwów itd., ale nie jestem przekonana, czy ten zabieg był naprawdę konieczny, Ale cóż, taki przywilej reżysera..

ocenił(a) film na 8
anesthesia

nie rozumiem aluzji do scen erotycznych, skoro tak to ukazali to pewnie takie wspomnienia im przedstawiono w końcu ktoś to musiał skonsultować i zweryfikować. Według mnie w tym kanale jedyna pozytywna rzecz to to że mogli sobie lekko ująć "pobaraszkować" co do głodu racja macie racje tylko nie zapominajcie że Socha przynosił im jedzenie jeśli o wodę chodzi to przypominam oni siedzieli w kanałach a kanały taką rolę spełniają mają odprowadzać wodę i tyle.

osobiście mi fil przypadł do gustu zbierałem się do niego długo ale nie żałuję

ramzes1985

Ja rozumiem, że film stworzono w oparciu o wspomnienia, niemniej- jak dla mnie tego seksu było zdecydowanie zbyt dużo. Spokojnie można się było, moim skromnym (i chyba niewiele znaczącym) zdaniem ograniczyć do jednej takiej sceny. Trochę się to bowiem w mojej opinii kłóciło z całokształtem sytuacji, w jakiej się bohaterowie tychże zdarzeń znajdowali... Owszem- Socha przynosił im jedzenie, ale z tego co zrozumiałam, nie zawsze były to dostawy regularne. Co się zaś tyczy wody- masz całkowitą rację- rolą kanałów jest jej odprowadzanie. Lecz... przyznasz chyba rację, że takie warunki raczej nie zachęcają do prokreacji?

ramzes1985

Wspomnienia siedmiolatki co do seksu ? To co, robili to na oczach dzieci ? I w tamtych czasach wiedziała o co chodzi ?

Jordan66

Sceny autoerotyzmu można było darować zupełnie, przez nie część widzów (dużo starszych) jest oburzona ale pomijając również wszystkie inne - film byłby dobry dla młodszej widowni.
Niechby zobaczyli co kiedyś ludzie musieli przejść aby przeżyć. . .a nie od rana do nocy siedzenie przed komputerem, smartfonem i inne głupoty.
Oczywiście przydałoby się skrócenie filmu o pół godziny - nie rozumiem tego trendu, przedłużanie filmu do granic absurdu. Film powinien trwać maksymalnie 2h albo powinien być podzielony na 2 cz. jak robiono to za komuny.

maradakam

"Niechby zobaczyli co kiedyś ludzie musieli przejść aby przeżyć. . ."

Przecież Hollandowej nawet to nie wyszło - zero klimatu grozy wywołującego u widza poczucie klaustrofobii.

Jordan66

właśnie ukazanie scen erotycznych jeszcze potęguje dramat tych ludzi. poprzez seks ludzie chcieli uwierzyć w to, że żyją normalnie, że da się przetrwać w takich warunkach. temat stosunków seksualnych niejednokrotnie pojawia się w pamiętnikach ludzi, którzy przeżywli wojnę. często wspomina się o "domie publicznym" w getcie warszawskim. tak było i film dobrze odzwierciedla to, co się wtedy działo. a przynajmniej tak mi się wydaje. ogólnie co do filmu zgadzam się z Wami, oczekiwałam czegoś lepszego. pozdrawiam!

martyna_so

Dramat tych ludzi pokazałoby np. jedzenie na surowo kanałowych szczurów - a tu co ? Niejeden w takich kanałach dla seksu by się dał zamknąć.