juz zygac mi sie chce. jak nie katyn jakis to komedia romantyczna. czy polscy rezyserzy nie umia juz nic ciekawego wymyslic
Jeśli takie filmy jak "W ciemności", "Róża", "Erratum", "Młyn i Krzyż", "80 milionów", "Wymyk", "Sala samobójców", "Daas", "Ki", "Wenecja", "Essential Killing", "Chrzest", "Baby są jakieś inne", "Las", "Joanna", "Kret", "Lęk wysokości", "Wszystko co kocham" czy "Uwikłanie" (wszystko to filmy z ostatnich 2 lat) to "cały czas to samo", gratuluję. Jasne, chciałoby się jakieś fajne sf czy coś, ale mękolenie że "cały czas to samo" w sytuacji gdy nasze kino (wreszcie!) podnosi z roku na rok łeb coraz wyżej jest... Takie bardzo polskie właśnie...
Wysilić na co? kolejny film o wojnie, lekturę, patologię społeczną? To w kółko te same tematy. Nudne, poważne kino.
Polecam w takim razie gorąco "Młyn i Krzyż" - to film praktycznie jedyny w swoim rodzaju. A jak powagi mamy dosyć, to np. "80 milionów".
Przeczytałam recenzje tych filmów i podziękuję. Dyskusja mi przypomina krytyka i filmy ormiańskie:)
Nie ma co przedstawiać długich list:) Polak narzekał, narzeka i narzekać będzie aż do końca świata;p
Wiem, sam też lubię zrzędzić ;-), ale jest 1000 rzeczy w zasięgu ręki zasługujących na mękolenie bardziej niż nasze kino, które od ok. 5 lat jest na fali wznoszącej.
Jak to rodowity polak;) No fakt jest 1000 a nawet milion innych rzeczy ale prawda taka że ja też jakoś na kino polskie nie bardzo zwracam uwagę bo jestem zrażony tymi wszystkimi cukierkowymi wręcz komediami typu Och karol 2 czy Weekend (inny gatunek ale się zawiodłem), ale fakt da się zauważyć że polskie produkcje (oczywiście pomijając wszelakie kopie Ojców detektywów i psich komisarzy na czele z tymi wszystkimi komediami) biją coraz jaśniejszym blaskiem nawet na galach oscarowych w postaci nominacji póki co:) a to już jest duże wyróżnienie i dobra reklama dla filmu i twórcy...sam chyba powinienem niektóre przynajmniej pozycje polecone przez Ciebie obejrzeć w miarę możliwości:)
Oczywiście niektóre już obejrzałem takie jak Sala samobójców...yyy kurde i to tyle:D w mordę nic trzeba odstawić amerykańskie SF:D przynajmniej do premiery Avengers na DVD i BR;p i zapoznać się choć trochę z polskimi produkcjami:) Bo fakt jest taki że za dużo oglądam filmów made in hollywood:) a polska to przecież zupełnie inny klimat;)
Nie ma co się zrażać tymi głupimi komedyjkami, przecież np. w USA też podobnych powstaje na kopy ;-) Pozdrawiam
Reklamują w TV najgorsze gnioty, z tym się akurat zgadzam. Ale jesteś na największym portalu filmowym w Europie! Masz tu wyszukiwarkę filmów, wystarczy kliknąć kilka opcji jak rok produkcji, kraj, ewentualnie ocenę od 7 w górę i masz gotową listę najlepszych polskich filmów a nie jakieś ścierwa reklamowane przez TV. Chcesz oglądać fajne filmy to ich sobie poszukaj a nie marudzisz.
1. umieją, a nie umią 2. rzygać, a nie żygać
najpierw opanuj podstawy, później krytykuj polskie kino :)
tu nie chodzi o moja ortografie tylko upadek polskiego kina. Zaczely sie fajne filmy na Psy a skonczyly na Czas Surferow