ale jest szansa, że to będzie coś innego niż 1/10?
Jak reżysersko uratować film z wieniawą w obsadzie?
W ogóle... horror z gwiazdeczkami z rodzinki pl.
Zwłaszcza, że tym dziewczynkom brakuje talentu i są bardzo młode.
To się nie może udać.
A ja na tym etapie będę bronił produkcji. Po co są w obsadzie Wieniawa czy Gąsiewska? Bo nastolatkowie ich lubią a nie oszukujmy się taki jest mniej więcej target. Poza tym one są faktycznie młode, a nie chciałbym zobaczyć jak aktorka 30+ gra nastolatkę. Jeśli będzie odpowiednio krwawo, morderca będzie charyzmatyczny a twórca zaserwuje nam jakiś plot twist czy coś co nas zaskoczy to ten film będzie przynajmniej w założeniu spełniał reguły gatunku. To ma być slasher a w tym gatunku opowiedziano już prawie wszystko więc jeśli twórcy nie wyjdą poza absolutne gatunkowe minimum to też nie powinno być źle.
Dlatego napisałem na wstępie "nikomu źle nie życzę".
Ewidentnie reżyser ma talent, jego poprzednie filmy nie są najgorsze, ale o popularności zerowej, dlatego trafiają do jego produkcji dzieci z rodzinki pl.
Dzieci trafiają tam, bo układy i jako taka popularność, a na pewno nie casting czy faktyczny talent.
Czy dobrze to wróży? niekoniecznie.
Po prostu wyrażam swoje obawy.
Wieniawa jest w stanie położyć cały film, bo żadna z niej aktorka. Dostała rolę w serialu, bo ładna, a potem polazła do Królikowskiego i kariera się kręci przez znajomości. Dziewczyna skończy jako prezenterka czy inna pseudodziennikarka, bo już pokazała, że piosenkarka z niej żadna i aktorka w sumie też. Tyle, że reżyser ma już jakieś doświadczenia z dziećmi bez talentu aktorskiego to może uda mu się ją poprowadzić.
Wydaje mi się że w takim gatunku jak slasher aktorstwo ma drugorzędne znaczenie. Bo czy ktoś oglądając Piątek trzynastego czy jeszcze mocniej B klasowe filmy w tym gatunku zwraca uwagę na gre aktorską? Ten gatunek horroru nie potrzebuje dobrego aktorstwa. Jak już napisałem tu liczą się krwawe zabójstwa, charyzma mordercy i klimat. Może też odrobina golizny i parę zabawnych dialogów. I to wszystko. Jeśli te elementy będą na dobrym poziomie reżyser wykona film zgodny z założeniami gatunku. Ja sam będąc reżyserem czy producentem filmu w tym gatunku w Polsce nie wahałbym się zatrudnić np. popularnego youtubera by przyciągnąć widzów do kina. O ile oczywiście taki byłby target.
Obejrz sobie Legendę Mariusza Pujszo i napisz mi to jeszcze raz... że aktorstwo nie jest ważne. W polskim kinie jest, w amerykańskim tak nie kłuje, ale jak... a zresztą zobacz tą Legendę :D
Zobacz sobie taki film Dla Ciebie i Ognia. Jest klimat, pomysł, ale aktorstwo polskie... i do tego początkujący reżyserzy, to masz zgrzyty, aż ludzie na sali kinowej się śmiali :)
Jak widzę youtuburów poza youtubem to zbiera mnie na wymioty. Wychodzi właśnie taki film dla ciebie z youtuberami. Target - gimnajzum, a poziom szykuje się jeszcze niższy. Ale fakt dzieci pobiegną... tylko na litość boską horror o którym mówisz to powinien być horror z kategorią R, jak chcesz mieć klimat i jakieś brutalne sceny na ekranie... ale my chyba o innym kinie mówimy, bo ty byś chciał żeby młodzież szkolna na niego szła do kina. Z takiego czegoś gunwo będzie, a nie dobry polski horror.
Ja nie wiem czy my w ogóle gadamy o kręceniu filmów czy szukaniu jakie gunwo wrzucić do swojej produkcji żeby tylko kasa się zgadzała... mam trochę inną filozofie wpojoną co do tworzenia filmów.
Nie będe tu powiedzmy odpierał wszystkich zarzutów czy argumentów ale jeśli chodzi o nieaktorów w filmach to przecież nienowa praktyka. W filmach występowali np. raperzy, piosenkarki, modelki czy kulturyści. Z jakim skutkiem? A no różnym. I jak już napisałem ten film też chce zarobić i musi w jakiś sposób przyciągnąć widzów do kin. Jedni wybiorą się ponieważ polski horror inni ponieważ znana lubiana twarz na plakacie.
nie mam siły już... nie ma z tobą dyskusji. Ja o jednym, ty o drugim... no dobra, broń sobie tych swoich wytycznych czy czego tam chcesz.
Ja w filmie szukam dobrej fabuły, porządnej reżyserii, a od aktorów wymagam, żeby grali dobrze, a nie byli kimś np. tancerzem czy youtuberem. Często przymykam oko, żeby tylko nie zaburzały jedne czy drugie gwiazdy odbioru całości. Tutaj będzie ten problem, bo wieniawa ten odbiór zaburzy.
Nie potrzebuje na plakacie mordy osoby, która aktorstwem się nie zajmuje albo udaje, że umie grać, aby taki film wybrać, bo wiem, że to jest kino kierowane do widza popcornożercy, dla którego film i serial to jedno i to samo.
A temu wyżej filmowi, który celuje w młodzież szkolną można wróżyć sukces wśród dzieci do lat 12 max, bo tacy jeszcze niezbyt wiedzą co oglądają.
ale mnie to wkurza, casting na podstawie pudelka. Przecież prawdopodobnie każda studentka szkoły aktorskiej by wgrała casting z nimi dwiema.
Może i by wygrała ale czy przyciągnęła by widzów do kina? Ten film też chce zarobić. Sama reklama "pierwszy polski slasher" nie zrobi roboty. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że to zasięgi i popularność Wieniawy czy Gąsiewskiej przyciągnią pewną grupę widzów do kina.
po tym co napisałeś wiem dwie rzeczy, że jesteś targetem tego filmu i może ci się on podobać :)
Nie jestem fanką "artystów" tego pokolenia ale biorąc pod uwagę, że to horror co u nas kuleje i z taką obstawą (obsadą) to dobrze wróży, bo młodzież na pewno pójdzie a o to chodzi. No ja pójdę na film-jestem ciekawa bardzo.
Kulejący , a raczej praktycznie nie istniejący w naszej kinematografii gatunek z dziewczynkami opierającymi swoją karierę na urodzie... to jest dobra wróżba? weź no przeczytaj najpierw co piszesz :)