4,4 99 tys. ocen
4,4 10 1 98711
5,7 71 krytyków
W lesie dziś nie zaśnie nikt
powrót do forum filmu W lesie dziś nie zaśnie nikt

O ile do tej pory nie czułem potrzeby stworzenia konta, to jednak jako jeden z największych fanów slasherów czułem niezmierną potrzebę podzielenia się opinią.

Znakomita gra aktorska i świetny klimat slashera podszyty genialną fabułą. Stworzenie stworów poprzez substancję z meteorytu - pomysł niezwykły, rodem z Hollywood. Pozytywnie zaskoczył również nowatorski setting. Grupa nastolatków na obozie offline, który nie uznaje technologii, co ostatecznie jest przyczyną zguby bohaterów - trafna interpretacja obecnej sytuacji w społeczeństwie.

Niektóre sceny potrafiły zmrozić krew w żyłach, jak na przykład głowa Ireny wylatująca z piwnicy. Jumpscare'y najwyższej jakości, już pierwsza scena, gdzie nagle listonosz zostaje wciągnięty za nogi sprawiła, że aż podskoczyłem na krześle.

Oczywiście nie zabrakło licznych nawiązań do popularnych slasherów, co dla koneserów mojego typu jest tylko wisienką na torcie. Kino najwyższych lotów.

ocenił(a) film na 2
slashmaster21

opinia dobra niczym zupa grzybowa

ocenił(a) film na 6
Plaskiii

Uwielbiam grzybową. Film przedni.

ocenił(a) film na 10
slashmaster21

Dodam tylko, że na ten wieczór miałem zaplanowane obejrzenie innego filmu, jednak w porę usłyszałem o "W lesie dziś nie zaśnie nikt". Pomyślałem więc - po co mam wybierać, najlepiej obejrzeć oba. Cieszę się, że nie ominęło mnie to niezwykłe dzieło.

Bartosz Kowalski jest zdecydowanie jednym z najlepszych reżyserów jacy kiedykolwiek stąpali po ziemi. Tej ziemi.

ocenił(a) film na 3
slashmaster21

To dlaczego zrobił taki gniot?

ocenił(a) film na 10
ErwinRzepa74

To dzieło jest raczej ukierunkowany na nieco młodsze pokolenie, nic więc dziwnego, że nie zrozumiał Pan przekazu filmu.

ocenił(a) film na 7
ErwinRzepa74

Tak samo gniotem nazwiesz setki innych slasherów? Ten jest dość wyjątkowy z dwóch powodów. Raz, że to chyba pierwszy polski slasher, dwa, że jest całkowicie samoświadomy swoich klisz i się z nich co chwilę nabija. Trzeba być kompletnym ignorantem, żeby dawać tak niskie oceny jak 3.

ocenił(a) film na 7
VitavZ

Samoświadomy swoich klisz.... Rozwiniesz? Rozumiem, że chodzi o jakieś tytuły, z których to czerpie, tak? Jakie? I co jeśli ktoś tych tytułów nie zna? Jak daleko też należy znać kino wstecz, aby móc spokojnie obejrzeć film "i go zrozumieć"? .... O to w ogóle chodzi? Pytam serio. Miłego.

ocenił(a) film na 9
slashmaster21

Oczywiście się zgadzam, ale większość Polskich widzów i tak nie zrozumie.

ocenił(a) film na 10
Szato

Cieszę się, że na tym forum znajdują się również tacy ludzie jak Ty, którzy potrafią rozpoznać arcydzieło na pierwszy rzut oka.

ocenił(a) film na 9
slashmaster21

Nic lepszego podczas kwarantanny nie obejrzę na pewno!

ocenił(a) film na 1
slashmaster21

A ile sie dostaje za pisanie pochwalnych opinii na temat tego gniota?

ocenił(a) film na 9
Zetar

Paczkę makaronu, ryżu i worek papieru toaletowego.

ocenił(a) film na 1
Szato

Eeee, nie zeszmaca się za 20 złotych... Będę dalej nazywał gniota gniotem.

ocenił(a) film na 9
Zetar

20zł piechotą nie chodzi.

ocenił(a) film na 9
Szato

A ja za darmo chwalę, ale ze mnie naiwniak.

ocenił(a) film na 2
slashmaster21

Chyba oglądałem inny film... Ta 'opinia' to rozumiem bait?

ocenił(a) film na 10
Ziku90

Pogrzebałem trochę w Internecie i doszedłem do informacji, że "bait" z angielskiego oznacza przynętę na ryby. Chyba chodziło Ci o inne słowo. Polecam zapisać się na jakiś kurs angielskiego dla początkujących.

ocenił(a) film na 2
slashmaster21

Czyli jednak mamy tutaj do czynienia z trollującym idiotą. Tyle właśnie warte jest forum Filmwebu.

ocenił(a) film na 2
slashmaster21

Ile wam płacą za opinie? Konto założone dzisiaj. Gdzie moderator? Przecież to sztuczne zawyżanie ocen. Fenomen? Wśród tandety!

użytkownik usunięty
Thorgal_3

Tak samo ważna opinia jak twoja ''1''

ocenił(a) film na 10
Thorgal_3

Nie rozumiem insynuacji opłacania opinii. Jestem uczciwym krytykiem i nie sposób mnie przekupić. Co do dalszej części twojej wypowiedzi - wiedziałem, że Polacy nie będą w stanie pojąć głębi i przekazu tego dzieła, jednakże ocenienie tego diamentu na mniej niż 8, nawet gdy ktoś nie przepada za slasherami, jest co najmniej obrazą dobrego smaku.

ocenił(a) film na 3
slashmaster21

Uczciwym krytykiem od jednego dnia? Ok

ocenił(a) film na 10
majabadroff

Ależ proszę uważnie przeczytać mojego posta. Do tej pory nie czułem potrzeby stworzenia konta dla żadnego filmu, który obejrzałem, jednakże to dzieło najwyższych lotów nie pozostawiło mi żadnego wyboru. Jeśli zaś chodzi o koło krakowskich krytyków to jestem tam osobą dobrze znaną i szanowaną.

ocenił(a) film na 5
slashmaster21

Sorry, ale nie kupuję tego. Piszesz ładne słowa, ale szkoda, że nic one do dyskusji ważnego nie wnoszą. Że niby aktorstwo, scenariusz, i to genialne i to dobre, tamto wręcz znakomite (no i ewentualnie opowiedzenie jakiejś sceny i powiedzenie bezpodstawne, że jest... dobra). A gdzie jakieś poparcie tego o czym mówisz? Bo do twojej opinii można dopasować każdy horror i nikt by się nie zorientował, że o innym filmie piszesz. Poza tym krytycy starają się być bardziej neutralni i nie piszą co każdą swoją wypowiedź, jaki ten film jest najwybitniejszych lotów i w dyskusji próbują zrozumieć odbiorce, któremu film nie podszedł. I myślę, że PRAWDZIWI znawcy kina i krytycy nie stworzą specjalnie konta i nie dadzą typowemu slasherowi 10/10 i jak widać np. po ocenach krytyków na filmwebie maksymalnie 7/10. Twoja właśnie ocena wydaje mi się obrazą dobrego smaku...

ocenił(a) film na 3
TheBestOfAvatar

Na szczęście jego dziesiątka niewiele zmienia w ogólnej ocenie filmu

ocenił(a) film na 5
majabadroff

Ja tam film uważam za całkiem niezły jak na polskie kino oczywiście. Boli mnie natomiast podejście pożal się Boże 'szanowanego krytyka', który bez konkretnych argumentów mówi jaka ocena jest dobra, a jaka 'obrazą dobrego smaku'.

ocenił(a) film na 2
slashmaster21

Boże ratuj! Jak już pisałem jaki to slasher? Gdzie te hektolitry tryskającej krwi? Ash vs martwe zło to slasher, a nie to coś. Ale masz rację, nie doceniłem i zbyt pochopnie wystawiłem ocenę. Zrobię Ci tą przyjemność i ocenię na 2. Co do konta, to wiadomo po co było dzisiaj założone. Tak, że sorry....

ocenił(a) film na 2
Thorgal_3

polskie filmy na premiere zawsze tak mają tak samo jak to swingersi masa dobrych opinii a konta mają ocenione po 1 filmie

ocenił(a) film na 6
slashmaster21

Dobra osobiście uważam że film nie jest totalnym paździerzem i spełnia zamysł slashera. Ale umówmy się że na 10 nie zasługuje zdecydowanie. Mam na karku niezliczone ilości slasherów od klasyków takich jak Piątek 13 albo Halloween po totalne gnioty których sporo osób nawet nie kojarzy ( GingrDead Man czy Zombie Bobry albo Terror Train). Wszyatkie te filmy oglądam dla jednego jedynego elementu... krwawych zabójstw. Pod tym względem fim jest dla mnie rozczarowaniem. Kille są albo zerżnięte z innych filmów ( Daniel, Policjant, Ksiądz) albo zrobione off Screen ( Iza, Plastik), albo absurdalbe do granic możliwości. Fabularnie też mamy kopiuj wklej z innych filmów. Ja rozumiem że ten Slasher może się podobać ale 10/10 nie mają nawet najlepsze klasyki gatunku a ten fim napewno stoi od nich niżej.