Film o Wałęsie zrobić można a nawet trzeba. Problem jest w tym, że Wajda nakręcił najprawdopodobniej bzdurę nie mającą nic wspólnego z faktami. Zobaczymy zresztą jak film wejdzie na ekrany.
A jakie są fakty, że był bolkiem? że to nie on zrobił. he he. Amerykanie gdyby mieli taką postać jak Wałęsa taki symbol to by nakręcili film i chwaliliby. U nas trzeba zgnoić, zniszczyć, wyciągnąć brudy! I dlatego teraz nikt już w Europie nie ma jaówi o zrywie polski tylko o obaleniu muru berlińskiego. ...Mamy symbol rozpoznawalny na całym świecie a my o co robimy gnoimy. Taka nasza narodowa specyfika
Fakty są w archiwach SB i ostatnio także byłej czechosłowackiej bezpieki. Do tego dochodzą książki Cenckiewicza i Gontarczyka. Nikt nie mówi w Europie o polskim zrywie bo mało kto o nim słyszał. Sami jesteśmy trochę temu winni bo wybieramy ludzi których nie interesuje polityka historyczna - przecież to promocja polskiego, zaściankowego nacjonalizmu! Wałęsa to symbol, owszem, ale tego że zostaliśmy oszukani, że cała najnowsza historia jest oparta na kłamstwie i trzeba ją napisać na nowo.
To chyba ty zostałeś oszukany! Nawet jak miał przygodę z agenturą mam to gdzieś, to były trudne czasy. jest dla mnie symbolem i tyle, a to że ciebie oszukali i nie wybudowali Ci domu, kazali się kształcić i iść do pracy to nie moja wina. A książeczka na która się powołujesz była pisana na zamówienie wiadomo kogo. W tym kraju nigdy nie będzie dobrze skoro tylko na siebie plujemy, zaśmiecamy kraj i historię.
"To chyba ty zostałeś oszukany!"
Zgadza się. Ja też kiedyś wierzyłem, że Wałęsa jest przywódcą ruchu, który przyczynił się do upadku komuny. Niestety, komuna nie upadła tylko zamieniła się
w biznesmenów i gangsterów, dzięki całej armii "Bolków" umieszczonych w Solidarności.
"a to że ciebie oszukali i nie wybudowali Ci domu, kazali się kształcić i iść do pracy to nie moja wina."
O to do nikogo nie mam pretensji. Takie jest życie.
"A książeczka na która się powołujesz była pisana na zamówienie wiadomo kogo"
No kogo? Jaruzelskiego? Kiszczaka? To, że ci dwaj tak robili nie znaczy wcale, że inni także.
Z ostatnim zdaniem się zgadzam w 100%.