Jestem świeżo po lekturze artykułu Cenckiewicza analizującego od strony faktograficznej scenariusz Głowackiego - nie pozostawił na nim suchej nitki - ocena krótka - klasyczny film propagandowy w najgorszym stylu czasów PRLu. Chyba odpuszczę sobie to "dzieło".
Niczego innego się po tym filmie nie spodziewałem. Dostaniemy słodką propagandową laurkę nie mającą nic wspólnego z prawdą.
no najlepiej czytać GW i oglądac TVN czy Polsat. Tam obiawiają prawde obiawioną. Czasami warto przeczytać, oglądnąć, posłuchać coś innego, z innego źródła. Napewno da to lepszy obraz rzeczywistości.
idąc tematem filmowym: "Uważam Rze" do GW ma się tak, jak Anna Walentynowicz do Jerzego Urbana.
chociaż kto wie co Hajdrowicz (nabywca presspubliki) jeszcze wymyśli... z ostatnich przecieków wynika, że część nakładu URze ma być drukowana (sic!) w drukarni Agory....
to wlasnie napisałem, to odbicie w lustrze . Propaganda drugiej strony też gówno warta .
a może uważasz, że A. Walentynowicz siała "propagandę? proszę bardzo: zaproponuj któryś z twoim zdaniem: "niepropagandowych tytułów"... niech zgadnę "fukty i mity", "newshit" lub "wprost" haha
Widzę nie zrozumialeś mojej wypowiedzi, napisałem że oba tytuły są siebie warte, mocno umoczone politycznie. Czarne albo białe bijące kasę na pustych podjaranych baniakach. Co do Pani Walentynowicz, nie wiem i mało mnie to interesuje. Cale teśrodowisko postsolidarnościowe kotłuje sie że aż wstyd patrzeć więc odcinam się a prawdy i tak sie nie dowiemy ;) Kuron, Michnik, Wałęsa, Gieremek, Kaczynscy, Kiszczak i tak dalej to ekipa żydowska umoczona w okrągły stół to bardziej zastanawiające ;)
Też przeczytałem ten artykuł, ale i tak miałem zamiar sobie ten film odpuścić, szkoda tylko tych ludzi którzy obejrzą a niezbyt są obeznani z historią oraz tych cichych bohaterów walki z komuną o których obecnie nikt nie pamięta.
A co innego mógł napisać Cenckiewicz (propisowski pseudo historyk) w Uważam Rze (pro pisowska gazeta) ?
Uważam Rze i redaktorem Lisickim propisowską gazetą - zejdź na ziemię albo podziel się z innymi twoim towarem bo nie wierzę że taką brednię można odstawić w pełni władz umysłowych:).
Uważam Rze wydaje ten sam kapitał co lewicowy Przekrój. Mimo wszystko Uważam Rze Historia jest OK.
"prawicowość" Uwarzam Rze determinują jego publicyści... póki co pismo jest na wskroś prawicowe i chwała mu za to ;-)
Pro Pisowski, pro POwski - o czym ty człowieku mówisz. Wszystko widzisz przez pryzmat obecnej polityki. Za kilka kilkanaście lat nie będzie PiSu ani PO.
To że akurat w tym okresie czasu Wałęsa zbliżył się do PO i jest w kontrze do PIS-u - to sie zmienia kilka lat temu to Wałęsa współpracował z bliźniakami, a Michnik i cały szeroko pojęty salon wyśmiewał się z Wałęsy. Czasy się zmieniają i sympatie i antypatie a prawda jest nie zmienna.
Jestem przerażony na samą myśl, że powstaje taki film. Po pierwsze reżyser...nie oszukujmy się Wajda robi już tylko gnioty pod szkoły, zatrudniając ciągle tych samych aktorów. Po drugie postać. Wałęsa. Nadal nie jest przejrzysta jego biografia. Od czasu do czasu pojawiają się nieprzyjemne pytania o jego współpracę z panami w czerni czy pieniądze od polonii. Mam nadzieję, że Więckiewicz będzie na tyle dobry w swojej roli aby ocenić ten film na chociaż "ujdzie"