6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85077
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Odniosłem wrażenie, że film powstał po to aby wybielić Wałęsę i wytłumaczyć za wszelką cenę jego
współpracę z SB... poważnie, nie jestem żadnym fanatykiem prawicowym, po prostu jako film...
słaby. Wynudziłem się, chociaż liczyłem na dobry film.

arocogonieznajom

dokładnie. Za taki fałsz powinien mieć ocenę 1... i nie tylko jego wybielić... przecież to są powiązania. Po Okrągłym Stole zaczęły tworzyć się układy... Tusk wybił się na Wałęsie..to ten sam układ, a ludzie na niego głosują...co za barany. Niczego komunizm i stan wojenny ich nie nauczył. Jeżeli chodzi o szefów partii, które przekroczą za rok 5% to tylko Kaczyński i Korwin , którzy chcą ten układ rozwalić i nie współpracowali z SB. Boją się ich i stąd takie przekręcanie słów przez dziennikarzy i ogólna nagonka na nich. Wielu dziennikarzy w tym siedzi, np Tomasz LiS - bronią układ przed opinią publiczną. Dlatego szkoda, że się nie wspierają...i do tego popełniają dużo błędów. Kaczyński męczy Smoleńskiem, Korwin daje się wmanewrować w głupie gadki i potem w TV mówią, że to gwałciciel, a ten kto mądrze posłucha zauważy, że to ściema...Razem mogliby łatwo te PO rozwalić i coś zmienić. To nie są idealne partie, ale otworzyłyby drogę nowym ciekawszym ludziom....a tak to mamy jedynie wysokie podatki i niskie zarobki.. Wydaje mi się, że najlepsza opcja to PiS + KNP

ocenił(a) film na 5
don82

Przecież Kaczyński także wyszedł z tego "układu", PiS było u władzy i także nic nie robiło w sprawie "układu".
A Korwin nie daję się jak napisałeś "wmanewrować" w głupie gadki, on zawsze miał idiotyczne poglądy. Chyba za mało słyszałeś jego wypowiedzi od samego początku jego niby politycznej kariery, mam nadziej że szybko zniknie i nie będzie ośmieszał Polski.

rafib1975

Kaczyński na 90% nie był w żadnym układzie. Nie każdy kto uczestniczył na tamtych spotkaniach wszedł w jakiś układ. Z resztą nie można być niczego w 100% pewien....a Korwin nie ma idiotycznych poglądów - wiele ma całkiem dobrych. Poza tym bardziej mnie ciekawi program KNP niż osobiste poglądy JKM.

Zagłębiłem się po tym filmie w ten temat i muszę napisać małe sprostowanie do mojej poprzedniej wypowiedzi.

Ciężka sprawa z tym Wałęsą. Mogło być też tak, że posprzedawał kilku kolegów - bo może potrzebował kasy, a potem starał się postępować najlepiej jak umiał. Korwin kiedyś ciekawie określił Wałęsę jako i zdrajce i jednocześnie bohatera..nie wykluczone, że tak było. Bardzo skomplikowana sprawa. Sami historycy i dokumentaliści gubią się. Cenckiewicz i takich dwóch innych, są przekonani, że teczki są autentyczne. Mówią, że odpowiedni system obiegu informacji dla tych teczek uniemożliwiał ich podrabianie. No ale niektórzy z nich dla kontrastu twierdzą, że Moczulskiego teczki był sfałszowane ;) Więc zaprzeczenie....Nie bronie, ani też nie oskarżam ze 100% przekonaniem....Sprawa jest zawiła i nie można być wszystkiego w 100% pewnym. Najczęściej prawda leży po środku - warto to brać pod uwagę

Warto obejrzeć "Pod prąd" Gawlikowskiego

ocenił(a) film na 5
don82

Czyli jednak Kaczyńskiego nie jesteś pewien, czemu jak był u władzy nie robił nic?
To, że Korwin ma kilka dobrych pomysłów nie oznacza, że jest dobrym politykiem i nie ma wielu idiotycznych. Ostatnio się od niego dowiedziałem, że Polska szkoliła Ukraińskich terrorystów którzy zabijali ludzi w Kijowie. Twoim zdaniem to nie szkodzenie wizerunkowi polski?

ocenił(a) film na 3
rafib1975

Nie mając 50,01 % poparcia a jedynie koalicjantów w postaci klaunów z Samoobrony i troli z LPR nie dziwne że w niecałe 2 lata niewiele zdziałano w konretnych dziedzinach, zwłaszcza przy wielu innych doraźnych priorytetach.

Zresztą odwszawienie IPN z ludzi Kieresa było zdecydowanie dobrym krokiem w tą stronę czy tego się chce czy nie.

rafib1975

a skąd wiesz , że tak nie było... akurat tego nie wiem i to mnie mało interesuje. Mówisz u wizerunku? to ta wypowiedź jest niczym. Tego nie powiedzieli w TV. ale kilka dni temu okazało się, że Polska zapłaci za Holocaust - nie Niemcy, Polska ! :) i to za zgodą Tuska i Komorowskiego. - to po części o tym: http://www.timesofisrael.com/for-first-time-poland-to-pay-pensions-to-survivors. Wiele wypowiedzi Korwina jest przekręcanych, chociaż faktycznie nieraz przesadza :) JKM uchwalił ustawę lustracyjną. Wielu polityków i powiązanych dziennikarzy mają kupę w gaciach z tego tytułu i mają po co go oczerniać, gdy tylko jest okazja - łapią go za słówka, a on jest jak dziecko - zbyt prawdziwy i mówi to co myśli, to jest im łatwo. Do studia nie zapraszają opanowanego vce prezesa i innych, bo wiedzą, że nie mają z nimi szans. ..... Z resztą KNP to nie tylko JKM... poczytaj i posłuchaj wypowiedzi Dziambora [vce prezes] Wilka... KNP nie jest idealny, ale porównując do POPiSu - wolę KNP... a program gospodarczy świetny. Chcą zrobć z Polski raj podatkowy, aby miliony firm zostawiało tu pieniądze. Ma być jedynie podatek VAT 15% i kilka % na policję, itp... to wszystko. Reszta zależy od obywatela, włącznie z tym gdzie się ubezpieczy - i to mi wystarczy. Nie ufam tym, którzy nie widzą w tym dobrego pomysłu.... a nawet śmiem twierdzić, że tacy nie znają polskiej sceny politycznej i nie wiedzą, że tu nie ma demokracji...więc KNP nie zniszczy, czegoś , czego nie ma - a więc nie ma nic do stracenia. Tak to widzę. Wszyscy już rządzili, tylko nie oni...więc warto dać szansę, a zobaczymy jak będzie...niedługo będzie coraz gorzej.. warto zmienić coś póki można - warto zacząć o zmiany mentalności i to na kogo głosujemy