6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85076
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Niestety czytając te wszystkie wątki człowiek tylko się dołuje. Ciekawe czy ludzie, którzy nadstawiali karku za Nas w czasach komunizmu pomyśleli że będzie się ich w Wolnej Polsce wyzywać od zdrajców i sprzedawczyków. Piłsudskiego w dwudziestoleciu też nazywali "agentem" niemieckim, a podczas wojny polsko-bolszewickiej mówiono, ze ma bezpośredni telefon do Moskwy. Jak widać historia lubi się powtarzać....

Davidoff_Novothny

"Niestety czytając te wszystkie wątki człowiek tylko się dołuje."
Powiedziałbym raczej, że przestępcy tacy jak Bolek już się boją o swoje, gdy czytają to forum.
"Ciekawe czy ludzie, którzy nadstawiali karku za Nas w czasach komunizmu pomyśleli że będzie się ich w Wolnej Polsce wyzywać od zdrajców i sprzedawczyków."
Kto niby nadstawiał za mnie karku? Zastanów się co piszesz. Której wolnej Polsce? O ile wiem jesteśmy byliśmy w strefie wpływów a teraz jesteśmy w Związku Radzieckim bis. Nie mamy wpływu na nic. Możemy tylko patrzeć na to co robi Pani Merkel z Panem Sarkozym. Wolności osobistej również nie mamy. Gdzie są postulaty Solidarności? Gdzie wolność dla poglądów i ten brak zakazów? Nic nie zrealizowane. Oczywiście, że Bolek to zdrajca.

1) "Przestrzegać zagwarantowanej w Konstytucji PRL wolności słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań."

Dlaczego cenzuruje się pewne treści? Konstytucja gwarantuje absolutny brak cenzury.

2) "Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku - jak za urlop wypoczynkowy, z funduszu CRZZ. "
Gdzie? Kiedy? Nie pracujesz? Na bruk!

3) "Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza."
Wydatki rosną, ceny rosną. Pensja taka sama od lat.
Gdzie jest Bolek się pytam? czemu nie protestuje przeciwko totalitaryzmowi, który panuje w III RP?

ha teraz UWAŻĄJ!!!!!

4) "Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 55 lat, a dla mężczyzn do lat 60 lub przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek. "

Gdzie to jest? Jeśli ta banda podwyższy wiek emerytalny stanie się całkowicie nielegalna. Za to wszystko kula w łeb, bez sądu bo to co oni robią to łamanie praw człowieka. Sam pojadę i wykonam wyrok mówił Bolek. teraz sam się zakwalifikował do Trybunału Stanu.

5) "Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących."

Są te miejsca? Do tej pory ich nie ma. Kolejne kłamstwo.

6) "Skrócić czas oczekiwania na mieszkania."

Najpierw musi cie być stać na ratę. W dzisiejszych czasach nie ma w zasadzie na co czekać.

7) "ustalono przeanalizować zatrudnienie administracji i ograniczyć je do koniecznych potrzeb,"

aha...

8) "uzgodniono, że zatrudnienie w godzinach nadliczbowych może być tylko na zasadzie dobrowolności przy zachowaniu pełnego wynagrodzenia za tę pracę, a w przypadku polecenia i nie podjęcia pracy nie można z tego tytułu wyciągać żadnych sankcji karnych i dyscyplinarnych. Obowiązek wykonania pracy w godzinach nadliczbowych dotyczy tylko ratowania życia ludzkiego lub mienia zakładu,"

aha kaktus mi rośnie... chyba tylko dla Bolka mają takie przywileje....

9) ustalono wprowadzić jednolite świadczenia dla wszystkich ludzi pracy w PRL posiadających rodziny. Chodzi o podwyżkę wyrównującą do wysokości pobieranych w wojsku i milicji,

aha.... już to widzę poilicja i szweje pierd.... kasta uprzywilejowanych od lat złodziei .... albo wszyscy... albo nikt....

10) "pełne przestrzeganie swobody wyrażania przekonań w życiu publicznym i zawodowym"

yhyyy szkoda, że są poglady, za które można sobie posiedzieć....
no i równiejsi, których nie można dotknąć złym określeniem.... jak Prezydent....

11) "Wprowadzić dla wszystkich pracowników fachowych siedmiogodzinny dzień pracy."

????

wiele innych rzeczy, o których Bolek jak widać nie pamięta..... takich jak darmowe leki czy darmowa edukacja.....

PS. Piłsudskiego w to nie mieszaj, bo on nikogo nie zdradził tak jak Bolek.

Davidoff_Novothny

PS2. Skoro Banda Bolka nie realizuje postulatów, ustaw itp. jakie legły u podstaw Solidarności by przekształcić ten totalitaryzm w wolność mam prawo traktować ich tak samo jak Jaruzela, którego jak zwyczajny człowiek w tamtym czasie by spotkał to by go zapier.. Bolek i jego banda zasługują dziś dokładnie na to samo. Nie zasługują na odrobinę szacunku. Chwałą jest opluć ich.

ocenił(a) film na 1
Davidoff_Novothny

Ja nie rozumiem, XXI wiek, swobodny przepływ informacji, twarde dowody, a ludzie dalej jak w czasach komunizmu są podatni na manipulacje. I ja się potem dziwię, że cały czas Wałęsę w telewizji pokazują jako guru. Nie dziwi ludzi, czerwona lampka się nie zapala, że Ci co walczyli z komunizmem go jak to określił kolega opluwają, a Ci z którymi walczył i rzekomo ich obalił flaszkę rozpija. System się zmienił, ale ludzie Ci sami i to jest wina właśnie Wałęsy. Czasem trzeba dorosnąć, pojąć pewne sprawy i tak przestało wierzyć się w Świętego Mikołaja, tak trzeba przestać wierzyć, że Bolek zrobił cokolwiek dobrego. Ba, to właśnie przez Niego komuniści nie zostali rozliczeni, kto był przeciwny lustracji ? Po latach okazało się, dlaczego.

BanderasKornel

http://www.youtube.com/watch?v=9O8ukcoX0eI&feature=related#t=7m1s

BanderasKornel

To też jest dobre ;)
http://www.youtube.com/watch?v=9O8ukcoX0eI&feature=related#t=11m52s

BanderasKornel

Dzisiaj a temat Bolka tv manipulowała cały czas. Nie widziałem żadnego programu przedstawiającego prawdę o Bolku. To naprawdę smutne, że na Jaruzelskiego się nawet dziś pluje pod domem a Bolek jest bohaterem mimo, że wiadomo, że Jaruzelski i Wałęsa to tak naprawdę ta sama strona. Taka dziejowa niesprawiedliwość. Jak wszyscy to wszyscy. Zdrajcy też.

Davidoff_Novothny

1. Czy pamiętasz , jak w styczniu 1971r. przyznałeś,że na żądanie SB dokonywałeś identyfikacji uczestników zajść grudniowych z fotografii i filmu? 2. Dlaczego okłamałeś wszystkich mówiąc o przeskoczeniu płotu,podczas gdy na strajk 14.08.1980r. zostałeś dowieziony motorówką z Dowództwa Marynarki Wojennej w Gdyni? 3. Jak godziłeś swoją katolicką moralność z głośnymi przygodami, o które żona robiła ci publicznie awantury w 1980r ? 4. 9 grudnia 1980r przyznano " Solidarności " pierwszą nagrodę -30 tys.USD. Co zrobiłeś z tymi pieniędzmi ? 5. Co zrobiłeś z 60 tys.USD nagrody szwedzkiej prasy,które miałeś przekazać na Panoramę Racławicką,lecz nigdy nie przekazałeś? 6. Czy mieszkanie na ul.Polanki 52 kupiłeś,czy otrzymałeś w darze i od kogo? 7. W jakiej kwocie Bagsik i inni biznesmeni finansowali Twoją pierwszą kampanię wyborczą? 8 Czy uważasz za właściwe, że głową Państwa lokuje pieniądze w bankach zagranicznych, wbrew polskiemu prawu? 9 Czy byleś w 1981 r. informowany przez Prezydium MKZ,że M.Wachowski jest kapitanem SB ? 10. Czy Wachowski posiada Twoje zdjęcia ze wspólnych orgii i dlatego nie reagowałeś na jego poczynania? 11. Czy SB szantażowała Cię ujawnieniem wszczętych postępowań karnych o kradzieże przed Sądem dla nieletnich i Sądem Rejonowym,wymuszając płatną współprace? 12. Za jakie zasługi w obozie w Arłamowie przyznano Ci prawo polowania z Kiszczakiem i 5-tygodniowy pobyt z całą rodziną, gdy innym odmawiano zwykłych widzeń? 13. Czy pamiętasz swoją wypowiedź na Kongresie USA " lokujcie swe kapitały w Polsce, bo na nędzy i głupocie można najlepiej zarobić". Czy nadal tak sądzisz? 14. Z jakiej obietnicy wyborczej wywiązałeś się ? 15. Czy teraz potrafisz odpowiedzieć na pytanie A.Gwiazdy z I Zjazdu Solidarności- jak wygląda dogadanie się Polaka z Polakiem, gdy jeden jest zdrajcą? 16. Kiedy spełnisz publiczne obietnice rozliczenia się z majątku i wskażesz jego prawdziwe źródła, bo "twoje" książki przyniosły straty? Podobnie z obietnicą wyjaśnienia stosunków z SB ? 17. Czy nie dosyć już kłamstw, krętactw, niekompetencji, pazerności, czy Ty naprawdę nie boisz się Boga, Lechu ?

Gdańsk , dn. 25.09.1995r. Anna Walentynowicz

PS. To tylko jedna z dziesiątek krytycznych opinii na temat Bolka wyrażona przez naocznego świadka tamtych wydarzeń a nie przez jakiegoś pana historyka z IPN, który próbując zrobić z Bolka zbawcę Polski i Polaków przekręca i zakłamuje historię podobnie jak robią to wszyscy reżimowi historycy. Prawdę znajdziesz w niewielu książkach. W zeznaniach, opiniach naocznych świadków a nie w państwowych podręcznikach, których treści są cenzurowane, lub niedopowiedziane.

Davidoff_Novothny

To jest właśnie to wolne państwo PRAWA, gdzie wolność wypowiedzi jest szanowana. Nie popieram poglądów tej pani, ale powinna mieć możliwość nazywania rzeczy po imieniu. Tymczasem w naszym faszystowskim kraju panuje jakaś dziwna cenzura i jak widać są równi (zwykli obywatele) i równiejsi (politycy, ubecy, milicjanci, policjanci, Prezydent) a ja się pytam... jakim prawem?
http://wiadomosci.wp.pl/title,Pocalujcie-mnie-w-d-byla-poslanka-PiS-uslyszala-za rzut,wid,14074816,wiadomosc.html

_mosquito_

_mosquito_ szacun dla Ciebie za to, że usilnie starasz się wpoić pewną oczywistą oczywistość nie posługując się przy tym zbędnym prezentyzmem jak to inni nieświadomie czynią. Gówienko mnie obchodzi kim był wałęsacz ani kim są samozwańcy zwanymi najważniejszymi osobami w państwie. Mi osobiście bardzo się nie podoba zastana przeze mnie rzeczywistość i mam takie samo prawo się tej rzeczywistości przeciwstawić tak jak i kiedyś wałęsacz. Zauważyć jedynie trzeba, że jego działania były usprawiedliwione i przede wszystkim finansowane przez zachód srachód nie ważne wiem jedno że coś jest nie tak:P Też odsyłam do zapoznania się z gównianymi postulatami których było 21:P Pozdro

aisha140

Minęło ponad 30 lat a ta piosenka jest nadal w naszym kraju aktualna i nadal wyraża dobitnie to co myślę o naszym pseudokraju http://www.youtube.com/watch?v=SlYYWac1wz8

Davidoff_Novothny

Musisz już być konkretnie omamiony przez współczesną propagandę, skoro ślepo wierzysz w te bzdury.

springerok

To mamy ten kryzys o którym mówią nasi ZŁODZIEJE, czy nie bo na górze go jakoś nie widać?
Przepraszam. To przecież nasi mężowie stanu, którzy tak jak w dawnym Rzymie służą publicznie (czyli za darmo dla dobra powszechnego). Dlatego myślę, że te swoje pensje oddają dla biednych ludzi jak przystało na mężów stanu.... nie, chyba jednak nie ;/ Co za skur jedwabiscie....aly kraj! Nawet za PRL nie było takich premii i takiego złodziejstwa. Oni wszyscy zostaną rozliczeni jak Mussolini Ceausescu. Kurvva takie premie a jakaś starsza Pani nie ma od dwóch lat prądu bo nie stać jej zrobić instalacji (mówią w tv). Co za kurevvstwo, to jest,.,.. normalnie mam chęć by na Wiejskiej i w Alejach pojawili się Talibowie i wysadzili tych sk w piz. zzzzd

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem