""Ciekawe, czy na tym filmie będzie widać, jak za komuny dzieci jeżdżą na kolonie, uczą się za darmo a w szkołach mają pełną (bezpłatną) opiekę medyczną? Czy będzie widać, że ich rodzice mają pracę i spokojnie - bez obawy o zwolnienie, siermiężnie, ale spokojnie sobie żyją, jeżdżą na rodzinne wczasy z FWP? Czy będzie tam pokazane, że buduje się huty, kopalnie, drogi, mosty, teatry, rafinerie, stocznie a w nich statki? Czy będzie pokazane, że ludzie mieszkają w budowanych szybko mieszkaniach (a nie pod mostami i na śmietnikach), że funkcjonuje tylko jedna dyrekcja PKP (a nie kilkanaście złodziejskich spółek), że nie ma ludzi szukających jedzenia na śmietnikach i mieszkających w kanałach. Czy będzie pokazana siermiężna - bo siermiężna służba zdrowia, gdzie każdy (podkreślam - KAŻDY) obywatel jest przyjmowany i leczony za darmo (czasem za łapówki, ale czy dzisiaj można coś bez łapówek???). Czy będzie na na tym filmie pokazane, jak nadchodzi prymitywna SOLIDARNOŚĆ i miliony Polaków dają się jej oszukać. Jak nagle wszystko znika w sklepach - bo cała Polska strajkowała????? Czy będzie na tym filmie pokazane, jak potem solidaruchy rozkradają wszystko co wybudowała ta obrzydliwa komuna? Jak kolesie dostają za symboliczną złotówkę ogromne majątki i posiadłości, jak wywala się robotników na bruk, jak wyrzuca się ich z mieszkań - bo nie mają za co płacić czynszu? Czy będzie na tym filmie pokazane ogromne bezrobocie - w tym młodych i wykształconych ludzi - którzy zmuszeni są do wyjazdu z Polski za poszukiwaniem chleba? Czy będzie na tym filmie pokazane, jak solidaruchy likwidują stocznie, zakłady pracy, PGR-y, jak trwa proceder złodziejstwa i szalbierstwa? Czy będą głodne dzieci, okradani emeryci nie mający za co wykupić lekarstw i zmuszonych w ten sposób do powolnej śmierci? Czy będzie pokazane, jak postsolidarnościowe partie zajmują się kłótniami, aborcją, zarodkami - byle tylko odwrócić uwagę społeczeństwa od bezmiaru biedy i nędzy? Jeśli to wszystko będzie na tym filmie, to będzie to film prawdziwy - jeśli nie, to trzeba go po prostu olać !!!!!""
tęskni się za komuną, fajnie było - czy się siedzi czy się leży wypłata się należy, i tym sposobem to pokolenie doprowadziło do ruiny ten kraj, obładowane stereotypami, zawiścią i nie robieniem nic - tylko narzekanie, ten kraj nie będzie normalny...to własnie to pokolenie narzekaczy okradło ten kraj, cwaniaków, którzy partaczą robotę. Cała nadzieja w młodych ludziach, że nauczą się dobrze pracować a nie kombinować jak za komuny, brudnej komuny, zdobywać wykształcenie. Precz ze skisłą komuną....
czyli popierasz rozkradzenie polskiego przemysłu przez solidaruchów ? fabryki, koncerny, spółki, produkcja najlepszych agregatów elektrycznych na świecie, itd ? w Próchniku eleganckie płaszcze kupowali biznesmeni z zachodu a został sprzedany za równowartość mieszkania w bloku, reszta forsy poszła do kieszeni solidaruchów i wiele tysięcy innych przypadków , to wg ciebie jest wspaniałe ? ukarane lenistwo ? naucz sie myśleć człowieku samodzielnie, a nie łykasz papkę podaną w telewizji
No bo komunisci nie kradli, hahaha. Prawda jest taka, ze ktokolwiek przejmuje wladze to kradnie. W komunizmie kradli, a budowalo sie za pozyczone pieniadze. Czy czerwoni czy zieloni to i tak po jednych pieniadzach. Prosze mi nie mowic ze komunizm byl taki wspanialy, no chyba, ze sie mialo znajomosci, nalezalo do partii, albo pochodzilo z "dobrej" rodziny. Wtedy mozna bylo studiowac, starac sie o lepsza prace. A te wszystkie gwiazdki z telewizji, to jak sie do niej dostaly, no prosze powiedziec mi jak agata mlynarska sie dostala do tv.., no przez znajomosci. A syn katarzyny dowbor?
Solidaruchy i komuchy okradły ten kraj, to własnie pokolenie krętaczy i nierobów, hamujące rozwój tego państwa, pokolenie przez los pokrzywdzone wzięło odwet i wraz z komuchami zrujnowało ten kraj, pokolenie naładowane zawiścią i wręcz agresją jak komuś się coś udaje, pełne stereotypów...
proszę Cię, mniej tvn, mniej wyborczej, więcej samodzielnego myślenia? jeżeli chcesz pogadać o komuchach, radzę zacząć od tego jak ten kraj wyglądał w 1945, a jak w 1989 roku. w skrócie, do książek: http://www.szultaset.pl/Firma/Niezbednik.pdf
Może koledze powyżej chodzi i sytuację po 1989, gdy faktycznie okradziono i zniszczono kraj, nie zaś o okres 1945-1989.
Ojoj - 25 miliardów dolarów - to dług Gierka. Wiesz ile za to wybudowano mieszkań, dróg ? Co więcej dług ten został już spłacony, w przeciwieństwie do długu twojej cudownej "wolnej" Polski wynoszącym w tej chwili ok. BILIONA zł.
Japonia i USA mają znacznie większy dług w stosunku do PKB niż Polska. Czy to są Twoim zdaniem, biedne kraje?
2. Mieszkań buduje się mniej więcej tyle co za komuny, a co do dróg - dzisiaj buduje się dużo więcej autostrad.
1945 - 135 km (po III Rzeszy)
1989 - 365 km
2007 - 1000 km
2013 - 2700 km
Te liczby chyba mówią same za siebie.
A ile fabryk, zakładów przemysłowych, stoczni itp. zbudowała III RP ? O przepraszam ,wszystko wyprzedała.
Solaris, Black Red White, Amica, Inglot, FoodCare, Pesa, CCC, BigStar, Reserved, Bakoma, Groclin, Fakro, Myphone, Cersanit, Orlen, Zelmer, Irena Eris - jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, to nie jest dobrze.
Polski przemysł rozkradli kolesie którzy siedzieli przy okrągłym stole, czyli czerwoni razem ze swoimi kapusiami takimi jak bolek.
naucz się myśleć samodzielnie a nie łykać papkę z telewizji, do kogo ta mowa, ja wlasnie mysle samodzielnie, moge wyrażać swoje poglądy i czytac prawdziwą historię Polski...a za komuny, wogóle jak smiesz gloryfikować komune czyli jeden wielki bajzel...
Pamiętam jak w szkołach był dentysta, były badania, wycieczki, etc. A teraz? Nic. Pielęgniarka w szkole jest raz na tydzień, a o dentyście nawet nie warto wspominać. Wszystko upadło.
Bolkowie czyli kapusie tęskniący za komuną i mówiący ile to wybudowano za komuny. Bolkowie wszystko było oparte na kłamstwie i zawiści do lepiej zarabiających. Prezentujecie Bolkowie ta samą postawę dalej dokonujecie destrukcji tego kraju, pluciem na innych, wasza zawiścią i nie tolerancją. Wielka szkoda, na szczęście młodzi ludzie już zmieniają już wiele, chociazby samo podejście do pracy, kiedyś była sciema i bajzel, czy się siedzi czy lezy kasa się należy. Totalna zenada przywieziona ze wschodu. Komunistyczne myślenie pada, ale dzięki wam ciągle smierdzi komuną w zakładach pracy, szkołach i szpitalach...
przecie dziś dobrobyt. Horrendalne kolejki do lekarzy specjalistów. Pacjent nie musi się męczyć i prosić o eutanazje. Śmierć sama weźmie. Pełne półki i puste portfele. I można na Zachód jechać na dowód. A emerytura? Po co komu emerytura.
a supermarkety wyrzucają kontenery dobrej żywności, nie dadzą biednym bo podatek musieliby odprowadzić, i co nam z tego bogactwa i pełnych półek ?
Hohoho jak to było pięknie wtedy. A że tak zapytam byłaś wtedy na świecie? Bo mam wrażenie że jesteś zwykłym nieporadnym życiowo człowiekiem, który całe swoje kalectwo zrzuca na barki systemu pisząc w internecie takie brednie zamiast się za życie wziąć.
Nie pamiętam komuny bo byłem wtedy za młody ale tak.... rodzice też mi mówili że było wspaniale, pięknie kolorowo, zarabiali miliony, za które nie dało się nawet kupić worka cementu..... o przepraszam mieliśmy pozostać w świecie mitów i bajek.
Zapytam wprost i nie ma to nic wspólnego z obrażaniem twojej osoby - poprostu po tym co przeczytałem zapytam - jesteś tak niemądra czy nie zrozumiałem twojego żartu?
Rozumiem że źle się dzieje, że skretynienie narodu postępuje (czego zresztą twój temat dowodzi), że ceny coraz wyższe, że podatki ale jednak równolegle otwierają się gigantyczne możliwości i przy odrobinie chęci można spokojnie żyć nie tyrając codziennie w fabryce. Powiesz mi skąd się biorą rak kretyńskie tematy jak twój? Może powinnaś przejechać się do jakiegoś komunistycznego kraju i zobaczyć jak tam się wspaniale żyje.
komunę słabo pamiętam, pochodzę z biednej robotniczej rodziny i doskonale daję sobie radę w tych czasach - do tego stopnia że kupiłam sobie mieszkanie za gotówkę i wysokie zarobki comiesięczne na własnej działalności- do do twojej wiadomości nawiązując do tego że jestem nieporadna zyciowo - w dodatku pomagam innym ludziom którym ciezko w zyciu i stąd moja wiedza - w odróżnieniu do ciebie, bo ty jakie sukcesy masz w wolnej gospodarce ? może się pochwalisz skoro określasz mnie jako nieudacznika i na czym opierasz swoja wiedzę o wspaniałości czasów oprócz siedzenia przed tvn i oglądania celebrytów u Wojewódzkiego ?
"komunę słabo pamiętam" no to o czym pieprzysz za przeproszeniem?
Jak ci źle to wyemigruj do Rosji. Tam napewno kupisz sobie mieszkanie i będzie ci lepiej. Albo może do Korei, przecież komuna jest taka fajna.
Dlaczego ludzie dziś są tacy skretyniali i piszą głupoty że zęby bolą. Wszystko jest na wyciągnięcie ręki trzeba tylko wykazać się odrobiną pomysłowości ale ktoś i tak napisze że za komuny było lepiej.
Polska nigdy nie była w lepszej sytuacji niż teraz, szkoda że rodacy idiocieją w takim tempie zamiast godnie korzystać z nieograniczonych niemal możliwości jakie mamy piszę głodne kawałki o tym jak wspaniale było za komuny.
Mam takie sukcesy na jakie sobie zapracowałem. Żyję spokojnie i nie martwię się o jutro. Tyle mi wystarczy. Samochodów i metrażu mieszkań porównywać nie musimy.
Najeżdżacie na dziewczynę czepiając się detali... Nie trzeba być PISowcem albo "komuchem", żeby zauważyć, że transformacja ustrojowa nie odbyła się u nas tak jak powinna. Prywatyzacja z lat 90 dorpowadziła do tego, że wiekszośc z nas pracuje dziś w zagranicznych firmach. Pracownik-niewolnik zarabia ochłapy, a większość dochodów zostaje wypompowana za granicę. I to jest główny problem konfliktu PRL-IIIRP. W ten sposób Polacy nigdy nie będą zarabiać tak jakk na zachodzie, bo nasza gospodarka opiera się na usługach, outsourcingu, które w każdej chwili mogą wynieść się tam, gdzie znajdą się tańsi wyrobnicy. My sami jako naród nie mamy wielkiego majątku, zostaliśmy wywłaszczeni na rzecz zachodnich korporacji. Tych kilka polskich potężnych firm wymienionych wyżej to i tak mizeria w porownaniu do krajów zachodnich.