6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85070
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

który nie jest idealny,żyje obecnie,a Wajda nie jest obiektywny jeśłi chodzi o prawdę historyczną.Wałęsa ma swoich zwolenników i przeciwników i ja należe do tych drugich.Nie zgadzam się na ten film,bo nie będzie obiektywny.Będzie tylko niezkazitelny Wałęsa,a jego prezydentury i teczki Bolka na peno nie pokażą w tym filmie,a Wałęsa jako prezydent był gorszy nawet od Komoroskiego,Kwaśniewskiego i Kaczyńskiego wymieniłem wszystkich,bo nie popieram żadnej partii politycznej w Polsce powstałej po 89 i wcześniej też nie,ani SLD,ani Pis,ani Po,a napewno nie to ścierwo zmieniające poglądy dla forsy i obrażające wszystkich wokół zwłaszcza ostatnie słowa zadzwoń do niego Palikot nie zadawala mnie do końca,bo Palikot chyba pomylił pojęcia,bo nie każdy kto chce legalizacji jest ateistąi jak nie każdy wierzący jest fanatykiem religijnym na krakowskim przedmieściu jest jeszcze pomiędzy tymi dwoma skrajnymi poglądami prawdziwa wiara i nie zapominajmy o tym co kościół zrobił dobrego dla Polski.Jestem na nie dla filmu,który nie będzie obiektywny znając podejście Wajdy do tematu.

ocenił(a) film na 8

Cóż wstrzymam się od rozmawiania o polityce ale powiem ci krótko.
To że Wałęsa nie jest postacią idealną może wpłynąć właśnie dobrze na tą postać w filmie gdyż pan Więckiewicz ma szansę wykreować postać z krwi i kości, popełniającą błędy a nie jakiś żywy pomnik jak to było przy wielu postaciach pojawiających się w Katyniu.Dzięki kreacji pana Roberta w filmie "W ciemności" wierze że poradzi on sobie z rolą 1 przywódcy Solidarności i dzięki niemu obejdzie się (nawet choć trochę) bez patosu.

ocenił(a) film na 1
Bondman

Prawdziwi bohaterowie Solidarności to Gwiazda i Walentynowicz. A Wałęsa i Krzywonos to pachołki Moskwy. Jednego podwiozła motorówka, a drugą słonicę wylansowali na siłę bo zgasł prąd na mieście to i tramwaj stanął.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Wszyscy których wymieniłeś są bohaterami, ale tylko Lech Wałęsa udźwignął rolę przywódcy. Pozostali okazali się na to za słabi lub nie mieli umiejętności przywódczych. Taki los, jeden jest kierownikiem, drugi pracuje na kasie.

ocenił(a) film na 1
DonDominik

Oczywiście, że udźwignął przy pomocy tak silnego aparatu władzy jakimi było PZPR i SB :) masz rację to mu się udało. I zobacz, nikt nawet do niego nie strzelał, a KGB umiało zorganizować zamach nawet na Papieża. Tak więc POlecam się troszkę dokształcić, odrzucić myślenie poprawnie polityczne i włączyć mózg puki nie jest za późno. Masz szczęście, że cię TW Bolek pałą nie wybatożył przez łeb.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Nie będę z tobą dyskutował. Mam gdzieś twoje polityczne wynurzenia i nie wciągniesz mnie w twoje domowe bagno. Nie jestem psychiatrą i nie będę się zajmował twoją manią prześladowczą ty politycznie zaangażowany łachmyto.

ocenił(a) film na 1
DonDominik

jesteś głupi i głupi umrzesz, ale ma to swoje plusy, będziesz w nieświadomości czekał końca swojego marnego życia niewolniku.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

HAHAHAHAHAHAHAHA

ocenił(a) film na 1
DonDominik

Zdejmij tą COME z awatara, kompromitujesz chłopaków swoją głupotą ''klaunie'' :D

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Zdejmij tą kobrę, bo obrażasz jej inteligencję człowieniu :-) To jest śmieszne już. Cofnij się do podstawówki, bo moja młodsza siostra ma lepszy poziom dyskusji...

ocenił(a) film na 1
DonDominik

Naprawdę nie rozumiem poziomu twojej frustracji :) przecież każde dziecko wie, że Wałęsa był SBeckim kretem więc co cię tak w tym boli ? Prawda ? Próbuję ci otworzyć oczka, a ty dziecko tak się napinasz, a to przecież dla twojego dobra.

Cobra_Choke

Taki jest sens kręcenia tego filmu jak rozmowy z lemingami, im nie wytłumaczysz, im już wytłumaczyła telewizja i GW lub inne krytyki polityczne tfu! Spluń im w twarz a powiedzą że pada.

Pozdrawiam

flowenoll

flowenoll dobrze prawisz!

Cobra_Choke

cobra nie gadaj z debilem, on codziennie czyta wyborczą i ogląda zapewne tv szczególnie tvn :)

ocenił(a) film na 1
Schizofrenik_XXI_wieku

Nic dodać i nic ując :) pozdrawiam.

DonDominik

Tak Wałęsa obalił komunizm. Jeżeli tak było to czemu komuniści nie utłukli cepa tylko wozili go motorówką i chlali z nim wódę w magdalence. Wiele opozycjonistów gineło bez śladu albo zostali zamordowani jak choćby Popiełuszko, Pyjas czy Przemyk. Wałęsa przywłaszczył sobie sukces 10mln ludzi na grzbiecie których dostał się na pierestał, a potem wypioł się nanich. Jego razem Ickiem mazowieckim "gruba kreska" dała komuchom ogromne majątki a ciemnemu narodowi harówkę za miske ryżu najlepiej do 67r. Wałęsa został wypromowany na przywódce solidarności dzieki szpiegom i szpiclom którzy przesiąkli ze służb specjalnych do struktrur solidarnści. krzywonos to samo. Czemu nikt o niej nie słyszał o niej przed tym jak zaczeła drzeć morde na XXX leciu solidarności. Nikt, bo żyła śp. Anna Walentynowicz i skutecznie tłumiła gigantomanie tej pani. Po jej smierci nagle dowiadujemy sie o tramwaju bez pradu i innych bzdetach. Sama przyznała się że sostała przyjeta do komitetu strajkowego bo darła morde o byle co.

lpalka

Kiedy czytam to co piszesz, to aż wraca do mnie wiara w człowieka. Dobrze wiedzieć, że nie wszyscy łykają tą medialną papkę.

Święta racja!!!! Najgorsze jest to że pominą fakt że Wałęsa na początku lat 90 obiecał mojemu staremu i jego kumplom 100 milionów dla każdego jak wybiorą go na prezydenta. (W tamtych czasach 100 milionów byłe warte 10 tysięcy złotych). Odsetki rosną, "Bolek" się nie wypłaci.

ocenił(a) film na 8
Marik1234

Wałęsa może nie jest i nie był wybitnym politykiem ale to od jego głosów wszystko się zaczęło.A po co nazywasz Cobro panią Henrykę słonicą.Może ma te swoje kilkanaście kilogramów nadwagi ale ma tzw klasę i dobre serce.Wolę już podziwiać taką słonicę jak ty to ośmielasz się mówić do kobiety która przerasta ciebie i innych tego typu ludzi rozumem i kulturą osobistą niż tych kurdupli Kaczyńskich i narwańca Macierewicza.Życzę zdrowia moi drodzy.Ciao !

Bondman

Ja też panią Krzywonos wolę niż tego Kaczora i Macierewicza.

ocenił(a) film na 8
Marik1234

No chociaż pod tym względem się zgadzamy Marik.Przepraszam jeśli trochę po tobie pojechałem co do tych 100 mln to nie pamiętam jakim pan Wałęsa był prezydentem...Rodzice i bliscy mówią mi często że słabawym tylko polska stała przed trudnym wyborem czy wybrać średniawego polityka z zasłużoną przeszłością w "Solidarności" czy Stana Tymińskiego kolesia z zagranicy gadającego coś o czarnej teczce, którą nie wiadomo z kąd znalazł po pobyciu w Kanadzie.Wybór był więc oczywisty że z 2 tego typu kandydatów lepiej już wybrać zasłużonego przeszłością człowieka ze średniawym wykształceniem politycznym niż oszołoma z wizją lepszej Polski, którą pierwszy raz widział od wielu lat przez swoje oczy.Gdyby Wałęsa nie kandydował prezydenta może doczekalibyśmy się chyba lepszego człowieka na te stanowisko (np.Tadeusza Mazowieckiego) cóż 5 lat po tem Wałęsę zastąpił Aleksander Kwaśniewski i to on chyba (bez względu na to czy zgadzamy się z jego poglądami czy nie) był najlepszym człowiekiem sprawującym ten urząd.Dowodem na to są jego 2 kadencje i obecne sondaże na których ma zdecydowanie większe poparcie od innych.Sądzę że obecny Prezydent Bronisław Komorowski też nie jest zły (w końcu stara się być on prezydentem wszystkich polaków i nie jest marionetką swojej partii w porównaniu z jego poprzednikiem i nie mówmy tu o Smoleńsku bo śmierć a urzędowanie prezydenta to nie to samo.Broniu i Olek to jedyni przyzwoici prezydenci jakich mieliśmy) mam nadzieję że Bronek zostanie wybrany na 2 kadencje jeżeli Kaczorowi znów zechce się kandydować na ten urząd na który się kompletnie nie nadaje.Kończąc Wałęsa w Solidarności a Wałęsa prezydent i polityk to dwie zupełnie inne role tego człowieka.Za tą pierwszą należy mu się szacunek.

Bondman

Wolę narwańca Macierewicza i kurdupla Kaczyńskiego niż tych oszustów z Tuskiem i Zdradkiem Sikorskim na czele. Tak w zasadzie to nie popieram żadnej partii politycznej (jak kolega na samej górze) i wybieram mniejsze zło.

ocenił(a) film na 8
Banana_Power

Jak to fajnie Wałęsa powiedział "Wybieram mniejsze zło-PO". W każdej partii znajdują się ludzie lepsi i gorsi ale już wolę tych z Platformy co nie zawsze dotrzymują słowa niż paranoików z PISu

Bondman

Raczej fanatyków nie paranoików. Jeżeli razi Cię to że PiS jest taką religijną partią to co z tego? Przecież nie musisz być katolikiem zeby popierać PiS.