PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31701}

Wakacje z Moniką

Sommaren med Monika
1953
7,1 2,4 tys. ocen
7,1 10 1 2387
6,9 19 krytyków
Wakacje z Moniką
powrót do forum filmu Wakacje z Moniką

"Wakacje z Moniką" to trzecia, ostatnia i zarazem moja ulubiona część pierwszej bergmanowskiej trylogii. Szwed poświęca ów film gorzkiemu pożegnaniu z młodością. Reżyser przenosi akcję filmu podobnie jak w "letnim snie" nad archipelag podsztokholmskich szkierów, dzięki czemu możemy po raz kolejny podziwiać piękny skandynawski krajobraz. Para głównych bohaterów znajduje w szkierach ucieczkę i azyl od szarej codzienności, czują się oni tam jak Adam i Ewa w raju. Warto zwrócić uwagę na kapitalną rolę Moniki zagraną przez bodajże debiutującą u Bergmana niezwykle utalentowaną Harriet Andersson, która to zastępuje dotychczasowo występującą w trylogii, równie ciekawą aktorkę - Maj-Britt Nilsson. "Sommaren med Monika" jest również erytoczną fascynacją oraz miłosnym portretem Harriet Andersson, w której to Bergman jest wówczas zakochany. Szwed po raz kolejny tworzy obraz niezapomniany i chyba nie można się nie zgodzić z tym, że jest on jednym z jego lepszych wcześniejszych produkcji. Stylowe i bergmanowskie zakończenie trylogii, właściwie nie ma się do czego przyczepić. 7+/10

użytkownik usunięty

Bibliografia:
"Kino klasyczne. Historia kina, tom 2"
Red.: Tadeusz Lubelski, Iwona Sowińska, Rafał Syska

Mam ta książkę:) Fajne tomiszcze:)

użytkownik usunięty
krysiron

Superancka, niedługo zakupię i tom 1 :)

Też mam:)

ocenił(a) film na 10

Kino klasyczne. A ciekawe jak będą oceniać kino nam współczesne za 500 lat. to będzie Michał Anioł i Rembrandt w jednym. Chodzi mi tylko o to że kino jest stosunkowo młodą muzą. A teledysk z filmu polecam na youtube , proszę wpisać Crucify your mind.

trylogii? to jakie filmy są z tych dwóch pozostałych?