5,1 4,1 tys. ocen
5,1 10 1 4126
4,0 4 krytyków
Wake Wood
powrót do forum filmu Wake Wood

Niestety podróba klasyka Stephena Kinga - praktycznie ten sam motyw wskrzeszania
ukochanych bliskich zmarłych osób - różnice w zasadzie dotyczą jedynie strony technicznej.
Sam film ani nie wzrusza, ani nie straszy. Trochę tanich efektów gore - które momentami aż
rażą swą sztucznością - patrz scena zgniatania przez byka spodni wypchanych mięsem i
chyba trocinami co miało udawać człowieka. Można sobie spokojnie darować, lepiej - jeśli
ktoś jeszcze nie zna zaliczyć obie części Cmentarza dla zwierzaków.

piotrbimbasik

@piotrbimbasik "Trochę tanich efektów gore - które momentami aż rażą swą sztucznością"

Efekty to tylko efekty. Naprzykład "Evil Dead" pomimo upływu lat, dalej potrafi stworzyć konkretny klimat .

ocenił(a) film na 3
demson

Porównanie absolutnej i niepowtarzalnej klasyki horroru przesyconej jedynym w swoim rodzaju czarnym poczuciem humoru i rewelacyjnym klimatem z tym tanim i wtórnym filmidłem jest co najmniej nie na miejscu... Dobrze że jeszcze ne podałeś przykładu rewelacyjnej i genialnej Martwicy mózgu - choć tam pomimo że film jest KILKADZIESIĄT !!! lat starszy i miał o wiele niższy budżet efekty biją na głowę te z Wake Wood...

piotrbimbasik

Mi nie chodziło tu o żadne porównywanie, stwierdziłem tylko że efekty nie są w filmie najważniejsze.
Jeżeli jest dobra fabuła, film sam się obroni.

ps Nawet bym się nie odważył porównywać "Evil dead" do tego filmu. Nie ten poziom.

ocenił(a) film na 3
demson

Co do fabuły to jest ona niestety zapożyczona ze wspomnianego przeze mnie Pet cementary - jeśli lubisz - można już powiedzieć że klasyczne - filmy grozy szczerze polecam obie części Cmentarza. Jeżeli zaś podobało Ci się czarne poczucie humoru dwójeczki Evil dead - ściągnij sobie skądś (ja mam dvd z Anglii, kiedyś miałem VHS, niestety nie wydano dvd w Polsce) albo przez allegro albo po prostu zassij z sieci Martwicę mózgu (Braindead) Petera Jacksona - dla mnie osobiście to filmik kultowy - widziałem go niezliczoną ilość razy - powala absurdalnym poczuciem humoru i o dziwo do dziś broni się efektami gore - zaryzykuję nawet stwierdzenia że to najkrwawszy film w historii kina.
Pozdrawiam

piotrbimbasik

Braindead to bzdurny (IMO) filmik, zrobiony (chyba) dla jaj. Jest momentami śmieszny, absurdalny, momentami makabryczny i obrzydliwy. Zgadza się, to zupełnie inna półka niż Wake Wood, inna kategoria. Nie sądzę że King pierwszy podjął temat powrotu zmarłych bliskich. Gdybyśmy przekopali literaturę, ludowe legendy z całego świata ect. znaleźlibyśmy mnóstwo przykładów o wiele starszych.

piotrbimbasik

Smętarz ... to bardzo dobry horror i nawet nie ma co go porównywac z tym filmem. Pod każdym wzdględem był lepszy. I miał to co najważniejsze - mroczny klimat.

ocenił(a) film na 4
piotrbimbasik

czy na PET CEMENTARY to nie wiem, ale na SEMATARY to na pewno. taki, o horrorzyk klasy N o kiepskim zakończeniu. jak kogoś bolą nogi to można obejrzeć. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
piotrbimbasik

bez przesady z tą wariacją, motyw wskrzeszania zmarłych, którzy powracają zza grobu ale "odmienieni" (co oczywiście oznacza kłopoty) jest stary jak świat i King tu nie był żadnym wielkim prekursorem, in plus dla filmu to niezły klimat, sam obrzęd wskrzeszania był też całkiem ciekawy, fajny pomysł z tymi 3 dniami życia i tajemniczym odejściem do lasu, neopogańska mieścina i jej społeczność praktykująca okultyzm - pogaństwo, lubię takie filmy

ocenił(a) film na 5
piotrbimbasik

no, ciesze sie, ze nie jestem jedyna osoba, ktora zauwazyla podobienstwo...