5,1 4,1 tys. ocen
5,1 10 1 4126
4,0 4 krytyków
Wake Wood
powrót do forum filmu Wake Wood

Da sie oglądnąć!!! polecam na deszczowe wieczory!!!

ocenił(a) film na 6
mlody_anwil

"oglądnąć" - a to w jakim języku???

ocenił(a) film na 5
sendspam

Widocznie "młody..." nie widział jak napisać "obejrzeć" i tak sobie poradził - bądź wyrozumiały :D. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
Mar_ko

*wiedział

sendspam

Dla mnie ,,oglądnąć'' również dziwnie brzmi ale jest to jak najbardziej po polsku.

ocenił(a) film na 6
kozior

"Oglądnąć" jest tak samo "po polsku" jak "kupywać" zamiast kupować, "włanczać" zamiast włączać czy "bynajmniej" zamiast przynajmniej. To regionalizm, a nie poprawne wyrażenie.

sendspam

Po pierwsze, regionalizm może być porwanym wydarzeniem. Po drugie "oglądnąć" jest słowniku języka polskiego, a "włanczać" czy "kupywać" nie ma, po trzecie bynajmniej znaczy "wcale, zupełnie, ani trochę" a nie "przynajmniej".

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

1) Nie rozumiem co znaczy wyrażenie "regionalizm może być porwanym wydarzeniem". 2) "Oglądnąć" występuje w słownikach, ale właśnie jako regionalizm, czyli wyraz/wyrażenie będące lokalnie używanym odstępstwem od poprawnej polszczyzny. 3) Używanie "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" jest powszechne pośród słabo wykształconych mieszkańców podwarszawskich miasteczek i wiosek, być może jest też popularne wśród motłochu w innych częściach kraju.

sendspam

Mój błąd. miało być "może być poprawnym wydarzeniem" :) w sumie to zależy od definicji poprawności. tak czy siak chodziło mi głównie o to, "Oglądnąć" to oficjalny regionalizm ze słownika, a więc w pewnym sensie poprawny, zaś pozostałe wymienione przez Ciebie słowa - nie.

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

Wpierw sprawdźcie w słownikach przed wypowiadaniem się, pseudospecjaliści: http://so.pwn.pl/lista.php?co=ogl%B1dn%B1%E6. W Uniwersalnych słowniku języka polskiego PWN z 2008 roku to słowo ma już kwalifikator 'potocznie', a nie 'regionalnie', a porównywanie tego do 'kupywać' i 'włanczać' świadczy o ignorancji piszącego.

KenneX

I w jaki to niby sposób czyni mnie ignorantem?

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

W żaden, przecież to nie ty porównywałeś ;). W większości się z Tobą zgadzam, jednak czasownik "oglądnąć" nie jest "w pewnym sensie poprawny", tylko po prostu poprawny. ;))

KenneX

Myslałam, że dowiem się jakieś jest wasze zdanie o filmie...