Werdykt

The Verdict
1982
7,5 6,8 tys. ocen
7,5 10 1 6784
7,4 15 krytyków
Werdykt
powrót do forum filmu Werdykt

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w filmie był błąd. W pierwszej scenie w tle była widoczna za budynkami Wieża Eiffla, która powstawała w 1897-1899. Z kolei Deyfus został skazany w 1894.

z_m_i_j_a

Nie ten film, moja droga. I chyba nie tylko forum Ci się pomyliło, ale i cyferki ;)
Jeżeli chodzi o Polańskiego, to wikipedia jako datę ukończenia podaje rok 1889.

Bzium_3

no mogło mi sie pomylić, dziękuje za spostowanie, ale to protekcjonalne "moja droga" jest całkowicie niepotrzebne...

z_m_i_j_a

No i rozpętałaś ;) Nie wiem kto Cię skrzywdził, ale w życiu bym nie pomyślał, że sformułowanie "moja droga" jest prostackie w przeciwieństwie do zasugerowania mi, że moje zachowanie tak owe było. A może masz zły dzień, jesteś rozdrażniona, wszystko Cię wkurza i musisz się wyżyć? Tylko co mnie to obchodzi? Weź się dziewczyno w garść, bo gdybym naprawdę chciał Ci dokuczyć, to bym napisał coś w stylu "Czytać nie umiesz. Idź sprawdź datę i wróć". Mój poprzedni komentarz nie miał ukrytego dna, więc się go nie doszukuj. No i po co Ci to było? A teraz wypadałoby przeprosić.

Bzium_3

zwyczajne XD to formu filmowe, można na nim dyskutować o filmach, poprawiać głupoty które piszą inni (jak ja wyżej), etc . Zwyczajnie nie podoba mi się nazwanie mnie "moją drogą". Czy tak zwracasz się do innych ludzi w innych niezobowiązujacych sytuacjach np w sklepie, aptece, na poczcie, do osób z którymi pracujesz?

z_m_i_j_a

A co w tym dziwnego? To tak jakbym napisał, nie życzę sobie żebyś pisała do mnie na Ty i w ogóle swój komentarz powinnaś zacząć od "Poprawcie mnie PAŃSTWO jeśli się mylę". Usłyszę, ale to jest internet. Zresztą sformułowanie "moja droga" jest sformułowaniem grzecznościowym i również ma zastosowanie w realnym świecie. Można mieć zastrzeżenie, że służy do spoufalania się, ale co my właśnie robimy? Co robimy pisząc do siebie na Ty? Szkoda, że nie widzisz różnicy między nim, a choćby prostackim paniusiu. Przykro mi, że stajemy się coraz bardziej przewrażliwieni i doszukujemy się pejoratywnego wydźwięku w każdym zwrocie. Czarnoskórym Polakom zaczęło przeszkadzać słowo murzyn, które oczywiście w zależności od kontekstu, ale nie ma negatywnego znaczenia. Jest też gość który nie zmienił płci, nie dokonał formalności i ma pretensje, że nie jest nazywany kobietą. Ludzie czy wyście powariowali? Świat nie jest aż tak wrogi jak wam się wydaje, ale niedługo przez was strach będzie się odezwać do kogokolwiek, bo sobie czegoś nie życzy.

ocenił(a) film na 8
Bzium_3

masz zdecydowanie rację, wyrosło pokolenie nadwrażliwców, których wszystko obraża i uraża, w ogóle bycie dyskryminowanym (oczywiście w ich mniemaniu) jest dzisiaj trendy.