6,2 40 tys. ocen
6,2 10 1 40103
5,3 60 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Dziwny film

ocenił(a) film na 5

Trochę nie wiem jak ocenić ten film. Niby wiadomo, że chodzi o to że czasy mijają, a u nas nadal ksenofobia, antysemityzm itd., ale moim zdaniem fabularnie film jest po prostu słaby. Albo jest dobry, ale ja go nie zrozumiałem :) No bo co my tu mamy? W wątku współczesnym historia jest taka sobie i nie ma żadnej puenty. Pomieszanie z poplątaniem, ale bez niczego odkrywczego - taki zlepek równoległych historii kilku bohaterów, które nie łączą się w wielu momentach. Aktorsko też tak sobie.
W wątku historycznym też bez szału, bo to taki bardziej zbiór scen, które tylko pogłębiają stereotyp Polaka antysemity. Tu Smarzowski poszedł o krok dalej, bo pokazał mieszkańców jako ludzi, którzy dogadali się z Niemcami i dla zabawy mordowali Żydów. Jest też jeden sprawiedliwy, który wyłamuje sie i idzie pod prąd. Ot i cała, dosyć słaba, historia.
Do tej pory ceniłem filmy Smarzowskiego, ale w tym przypadku mam spore wątpliwości i nie chodzi mi tylko o to, że Wesele jest mocno jednostronny, ale też o to, że fabularnie szału nie ma.