PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11594}
7,6 7,3 tys. ocen
7,6 10 1 7328
6,9 10 krytyków
Westerplatte
powrót do forum filmu Westerplatte

Nie wiem czy ktos to zauważył, ale film jest źle zmontowany. Na początkowych scenach filmu możemy zobaczyć to co było później i na odwrót. Np.wartownia numer 5 lezy w gruzach już w pierwszym dniu obrony (dwóch żołnierzy dyskutuje w niej czy to 4 czy piąty dzień obrony), w tym samym dniu plutonowy Petzeltez, który zginął 2 września wspomnianej wartowni nr. 5, dziękuje żołierzom za rozkręcenie torów, a po godzinie filmu major Sucharski wysyła zołnierzy do rozkręcenia torów przed "piątką", i to temu żołnierzowi któremu Petzeltez później dziękował. Podobnych sytuacji jest wiecej. Ciekaw jestem dlaczego montaż wyszedł tak słabo. Mogli to zrobić lepiej.

użytkownik usunięty
Nightwing_2

tak ! również to zauważyłem, to najpoważniejszy błąd tego filmu, przecież upływ czasu w obronie Westerplatte powinien być na głównym planie. Dzieło Różewicza wiele traci przez montaż.

Film jest dobrze zmontowany. Oglądaliscie jak sadze w Kino Polska która wyemitowała jakąś dziwną i błędną wersję swego czasu. Po protestach puszczano juz film taki jaki istnieje i jaki nakrecil Rozewicz.

wojtekja

Ta źle zmontowana wersja jest niestety jedyną w "drugim obiegu" typu emule ;)