PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=740444}

Więzień labiryntu: Lek na śmierć

Maze Runner: The Death Cure
2018
6,6 68 tys. ocen
6,6 10 1 67918
5,1 8 krytyków
Więzień labiryntu: Lek na śmierć
powrót do forum filmu Więzień labiryntu: Lek na śmierć

WARTO obejrzeć ten film ponieważ:
- akcja jest szybka i wartka, cały czas coś się dzieje
- film w klimatach post-apokaliptycznych z pięknym futurystycznym miastem, laboratoriami, zombiakami itp
- dobre efekty specjalne, rozwałka w mieście, wybuchy, zawalające się budynki
- kilka emocjonujących (no w miarę) zwrotów akcji
- dobra muzyka, podkreślająca ciężki i mroczny klimat (jak na tego typu film)
- losy konkretnych bohaterów ważą się do samego końca, poza głównym wątkiem rozwiązują się też inne rozpoczęte w poprzednich częściach, wątek miłosny jest ważny ale nie jest mdły
- klasyczny podział na dobrych i złych się lekko zamazuje, argumentacje obu stron konfliktu są logiczne i przekonujące
- fajnie zobaczyć ponownie aktorów grających wcześniej Littlefingera z Gry o Tron czy Gusa z Breaking Bad

NIE WARTO oglądać tego filmu ponieważ:
- film nie przypomina nam wydarzeń z pierwszej i drugiej części, po trzyletniej przerwie od drugiej części z trudem sobie przypomniałem kto jest kim i jaka jest jego rola w tej historii
- sama idea ratowania świata przez nastolatków jest lekko mówiąc naiwna
- charakter postaci nie jest zbyt wyeksponowany i rozwinięty (nie ma na to czasu)
- gra aktorska przeciętna/niezła, nie czuć chemii pomiędzy większością postaci
- uproszczenia i głupotki typowe dla filmów akcji, przeciwnicy czekają aż protagoniści uciekną i tylko potrafią strzelać do ścian jak w Star Warsach :)
- nadużywanie efektu tzw. przeze mnie "efektu drżącej ręki"; kadr przez cały film się porusza by nadać dynamikę filmowi, moim zdaniem taki efekt nie jest potrzebny gdy postać np. siedzi na łóżku i rozmyśla, wydaje się wtedy że operator kamery po prostu nie potrafi jej utrzymać xD, w scenach akcji nie przeszkadza mi to aż tak o ile postacie nie wypadają z kadru, a niestety tak się też działo

PODSUMOWANIE
Uważam film za najlepszą część tej serii. Na filmie bawiłem się lepiej niż chociażby na wychwalanej i promowanej mocno Czarnej Panterze. W swoim gatunku jest bardzo dobry, moim zdaniem seria jest lepsza od popularnych Igrzysk Śmierci. Fani sci-fi akcji powinni być po prostu zadowoleni.

Moja ocena: 7,5/10

Zapraszam na mojego bloga "Krótkie opinie filmowe" na facebooku. https://www.facebook.com/Krótkie-opinie-filmowe-356667228072322/