PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=302838}

Wichry Kołymy

Within the Whirlwind
2009
6,5 2,9 tys. ocen
6,5 10 1 2859
Wichry Kołymy
powrót do forum filmu Wichry Kołymy

Filmu jeszcze nie widziałem, ale zakładam, że obejrzę. Moją opinię opieram na razie wyłącznie na zwiastunie. Rok 1937 w Sowieckiej Rosji z mówiącymi po angielsku postaciami wygląda śmiesznie. Dodatkowo mało prawdopodobna wydaje się scena z p. Buzek wchodzącą na linię strzału strażnika, by osłonić koleżankę. Mając w pamięci "Opowiadania kołymskie" wiem, że w łagrze nikt nikogo nie chronił, nikt o nikogo się nie troszczył. Bohaterstwa tam nie było, bo nie mogło być, ponieważ przemoc była na porządku dziennym, a jedynym zmartwieniem więźniów nie było nawet przeżycie, a głód, choroby i przeszywające zimno.
Panie więźniarki, oprócz tej jednej bardzo wyeksponowanej, wyglądają na dość zadbane i dobrze odżywione. Niestety bzdura. Na kromce chleba i wodnistej zupie dziennie nikt dobrze nie mógł wyglądać.
Ale myślę, że i tak film zobaczyć trzeba, jeśli kogoś interesuje historia Związku Sowieckiego.

ocenił(a) film na 4

Mając świeżo przeczytaną książkę Dzieci Arbatu (wszystkie cztery tomy) i zestawiając ją z filmem (niestety książki na której jest oparty nie czytałem) stwierdzam, że wypadł żałośnie. Mam wrażenie, że wszystko w tym filmie pokazane było "umownie" - śnieg, budynki, przesłuchanie, głód, mróz, prześladowanie. Bardzo przeszkadzał mi język angielski, może to moje odczucie ale dzięki niemu wszystko brzmiało fałszywie. Nie polecam film, dla mnie to była strata czasu.