Zakończenie jest niejednoznaczne i o to chodziło twórcom scenariusza jak sami przyznają.
Ja po seansie mam w głowie co najmniej kilka różnych wersji tego co naprawdę się wydarzyło, ale moim zdaniem:
- Elfaba widziała Glindę stojącą na wieży, ponieważ nagle zatrzymała się i spojrzała wstecz,
- patrząc po reakcji Elfaby jest ona wyraźnie zadowolona z tego co zobaczyła, czyli że grimmerie się otworzył,
- otworzenie grimmerie jest sygnałem dla Glindy, że Elfaba przeżyła (grimmerie otwiera się w filmach tylko dla Elfaby i nie otwiera się dla Glindy przed wejściem na wieżę, a teoretycznie mogłoby już wcześniej). Zauważyłem, że kartki pokazują coś co przypomina serce, a następnie dwie ręce (czyli coś o czym śpiewają w For Good - handprint on my heart) - chyba już wyraźniej się nie dało do tego nawiązać,
- alternatywnie, grimmerie otwiera się dla Glindy dlatego bo Glinda opłakuje Elfabę i otwiera się na zaklęciu z dwoma rękami, czyli grimmerie wybiera zaklęcie, które ma przynieść Glindzie prawdę i pocieszenie, że jej przyjaciółka jednak żyje.
Wersja, że grimmerie otwiera się dlatego bo Glinda pokazała, że uległa przemianie i nie ma w tym ukrytego znaku, że Elfaba żyje jakoś do mnie nie przemawia (jest to oczywiście też możliwa interpretacja, ale ta przemiana dokonała się w bohaterce wcześniej, więc grimmerie powinno się już otworzyć w jej pokoju a nie dopiero na wieży).
Ciekawy jestem co Wy o tym myślicie.
Wszystkie Twoje przypuszczenia są prawdopodobne :) Ja jeszcze bym dodał, że to za sprawą Elfaby, Glinda otrzymała możliwość czytania grimmerie i zarazem miało to być dla niej znakiem, że Elfie żyje. Ja jakoś tak to przyjąłem. Natomiast jak napisałem wcześniej każda z wersji opisana przez Ciebie jest możliwa i byłaby właściwa. Z drugiej strony fajnie, że nie jest to dopowiedziane a interpretację każdy może mieć swoją.