Widzę, widzę

Ich seh, Ich seh
2014
6,2 22 tys. ocen
6,2 10 1 21935
6,5 34 krytyków
Widzę, widzę
powrót do forum filmu Widzę, widzę

Jestem pod wrażeniem. Zacznę jednak od minusów:
-relacja Eliasa i Lucasa była bezpłciowa, drewniana, pozbawiona ciepła, przekonującej miłości. Myślę, że celowo postawiono na budowanie niepewności, minimalizm, ale ta surowość mogła wzbudzić podejrzenia u wyrobionego widza, na temat tego, co w ostateczności się okaże.
-koncepcja urojeń, widzenia kogoś, kto nie istnieje, jest z lekka wyświechtana i mało oryginalna.
I to są jedyne minusy, których się dopatrzyłam, lecz mimo wszystko nie odczuwałam ich na tyle, by mogły mi popsuć seans. Fabuła została znakomicie poprowadzona. Mimo, iż faktycznie, można by przypuszczać że coś jest nie tak, bo żaden bohater nie zwracał się personalnie do Lucasa, zostało to jednak przedstawione w bardzo naturalny, nienachalny sposób. Zdjęcia świetne, w końcowej scenie mało komu szczena nie opadnie na podłogę. Myślę, że ta niska ocena filmu na filmwebie, spowodowana jest kategorią, do której "Widzę, widzę" zostało zaszufladkowane. Ludziom wydaje się, że horror ma przerażać w taki bardzo klasyczny sposób; jakieś zjawy, noc, burza, bohater zostaje sam w domu, nawiedzone lalki, egzorcyzmy itp. Moim zdaniem ocena byłaby dużo wyższa, gdyby obok filmu widniała etykietka "thriller psychologiczny"

nowhore94

Najmocniejszy? Oh, sweet summer child ;)

ocenił(a) film na 7
Fass_

Jeśli dla kogoś emocjonalnym rollercoasterem jest Interstellar, to faktycznie się nie zrozumiemy :P

nowhore94

wierz nam , naprawdę jeszcze niewiele widziałaś

ocenił(a) film na 7
nowhore94

Zanizone oceny sa pewnie tez spowodowane tym ze zanizajacy wylaczyli film w polowie bo ich zdaniem byl nudny no i nie chcialo sie im dotrwac do konca a mimo to ocenili . Choc ocenianie czegos czego sie nie widzialo od A do Z jest nie powazne