PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557897}

Wiecznie żywy

Warm Bodies
2013
6,4 72 tys. ocen
6,4 10 1 72154
5,7 15 krytyków
Wiecznie żywy
powrót do forum filmu Wiecznie żywy

... tylko, że oprócz Wampirów są Zombie :D Czyżby zapowiada się na kolejną sagę ?

ocenił(a) film na 6
Laska2343

Mam wrażenie, że teraz wszystkie młodzieżowe filmy robią na modłę "Zmierzchu", bo tylko takie się sprzedają :\

Sayuki78

Z jednym wyjątkiem. Główna bohaterka wcale nie chciała zostać ugryziona przez zombi:)

ocenił(a) film na 6
Inka96

To już jakiś plus :)

Pamela16

Nie można znowu przesadzać. Nie było aż tak źle, a na pewno nie aż tak jak Zmierzch.

ocenił(a) film na 6
seniorita_nora

Ze Zmierzchu lubię najbardziej 1 część

Pamela16

Poszłam na ten film z nadzieją, że będzie trochę z przymrużeniem oka. Jednak film był nudnawy, tylko raz się zaśmiałam, ale nie z filmu, a z komentarza kolegi :)

ocenił(a) film na 6
Inka96

Mi się trailer nawet podobał :) Ale niestety u mnie w kinie tego nie puszczają :/

Inka96

Tak - jeden plus całego filmu ;)

ocenił(a) film na 3
Laska2343

Miałam taką samą myśl po obejrzeniu filmu. Niestety straszny gniot, tak jak Zmierzch ;P

ocenił(a) film na 7
Laska2343

Zmierzch odradzam, Warm Bodies polecam. Według mnie o wiele lepszy, przynajmniej można było się pośmiać. Na Zmierzchu nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać.
Poza tym Warm Bodies trochę mnie wciągnął, oglądałam z zainteresowaniem.

ocenił(a) film na 7
AtramentoweSerce

I dodam jeszcze, że na początku też myślałam, że będzie to kolejny gniot typu Zmierzch, ale dzięki Bogu się myliłam.

AtramentoweSerce

A dlaczemu Wiecznie żywy jest lepszy od Twilight? ;)

ocenił(a) film na 7
P10T333R

Jest to bowiem całkiem przyjemna i w miarę oryginalna (nie jest to pierwszy film o żywym zombie) komedia romantyczna. Samo zachowanie trupów nie pasujące do obrazu, wyobrażenia tychże bywa zabawne. Jako jednorazowy film jest zwyczajnie nawet dość udany.

Martin von Carstein

Ja wiem czego się po tym filmie spodziewać ;) Zaśmiałem się tylko z maniery autorki posta, jeden tytuł tylko po angielsku drugi po polsku i jest w tym całkiem konsekwentna ;)

ocenił(a) film na 7
P10T333R

Napisałam tak, ponieważ źle przetłumaczyli Warm Bodies i nie lubię używać polskiego tytułu, bo jest źle przetłumaczony. Tam mi się napisało Zmierzch po polsku, i co z tego?

ocenił(a) film na 7
AtramentoweSerce

Tak* przepraszam, literówka.

AtramentoweSerce

No właśnie zupełnie nic, tylko większość ludzi ma jakąś tam konsekwencję w nazewnictwie (czyli albo wszystko po polsku, albo w oryginale- chyba, że nie ma polskiego odpowiednika). A ty wprowadziłaś taki chaos, który przypomniał mi lekcje języka polskiego i czasy w których takie wtrącanie obcych wyrazów było modne. Ot i cała tajemnica ;)

ocenił(a) film na 7
P10T333R

Trochę nie rozumiem Twojego problemu - denerwuje Cię, że ktoś napisał jeden tytuł po polsku, a drugi po angielsku? Już nie masz się czego czepiać, że zwracasz uwagę na takie drobnostki?

AtramentoweSerce

Ech, przewrażliwiony świecie umrzyj ;)
Nigdzie nie napisałem, że mam problem- jeśli sądzisz inaczej udowodnij.
Nigdzie nie napisałem, że mnie to denerwuje- jeśli sądzisz inaczej udowodnij.
Nie czepiam się, jeśli... a tak serio- wzbudziło to mój uśmiech, ucieszyłem się przez chwile i sparodiowałem to. Ok, nie rozumiesz, a ja Tobie tego już bardziej w stanie nie jestem wytłumaczyć. Powiedzmy, że wesoło Cię strollowałem (co jest trochę zbyt dużym uproszeniem, ale niech będzie).
Więc: Wywołałaś w człowieku uśmiech- przestań przeżywać, bo on nie śmieje się z Ciebie tylko do Ciebie.

ocenił(a) film na 7
P10T333R

No wybacz - każdy odbiera to inaczej.

AtramentoweSerce

Ja się tylko na chwilkę wtrącę - to nie jest tak, że "źle przetłumaczyli" tytuł, tylko po prostu producent nie sprzedał licencji na jego dosłowne przetłumaczenie. Zawsze jest tak, że oryginalny tytuł jest objęty dodatkowymi prawami i dystrybutorom zwyczajnie nie opłaca się ich kupować, więc wymyślają rodzime zamienniki (a często wręcz jest to wymagane ze względów marketingowych).
No, to tak gwoli ścisłości. :P

ocenił(a) film na 7
P10T333R

A może dlatego, że obsada jest lepsza, gra aktorska też? Poza tym, w Warm Bodies świat przedstawiony jest inaczej. Było wiele zabawnych scen, dialogów.
W Zmierzchu świat jest taki sam, ponury, nie ma w nim nic fantastycznego - oprócz wampirów i wilkołaków. Seria Zmierzch ciągnie się przez 5 filmów i praktycznie nic nowego się nie dzieje.
Warm Bodies zmieniło moje zdanie na temat pojawiania się zombie w filmach (:

AtramentoweSerce

A co byś, dziecko, chciała nowego w serii o wilkołakach i wampirach? Potter i Władca Pierścieni też nuda bo ciągle to samo?

ocenił(a) film na 7
MagdalenaPatterson

"Dziecko" - a ty ile masz lat? 30?
Noo, wybacz, nie znoszę Pottera :( We WP się coś dzieje, wielka bitwa... Przedstawione są losy kilku bohaterów...
A w Zmierzchu? Bella biega za tym wampirem jak pies za kością, bitwa jest - jako wizja.
Jeżeli nie oglądałaś "Warm Bodies" to nie rozumiem, dlaczego w temacie o owym filmie, pojawia się Twój login.
Coś zauważam, że chcesz mnie wkurzyć, ale spokojnie, jestem dosyć cierpliwa. Twoje kozaczenie mnie nie rusza.

AtramentoweSerce

Prawie.
W Harrym też mamy losy paru bohaterów, też jest bitwa, magia, mrok, czarny charakter, mitologiczne postaci.
Login się pojawia? Skarbie, wypowiedź, nie login. Nie chcę wkurzyć nikogo, gdy ktoś z Tobą kulturalnie rozmawia, to znaczy, że chce Cię wkurzyć? Czym?

ocenił(a) film na 7
MagdalenaPatterson

Nie komentuję Pottera, bo po prostu go nie lubię. Napiszę o nim kilka słów i znów będą na mnie naskakiwać jego fani.
Login - ogólnie, po prostu jeżeli ktoś założył temat o filmie, a pojawia się wypowiedź nie na temat filmu, no to...

Laska2343

nie rozumiem o co chodzi wam z tym, że ten film podobny jest do zmierzchu ... dla mnie to normalny film w niczym nie przypominający zmierzch -,-

ocenił(a) film na 6
xoxo_13

dokładnie. :) jak dla mnie porównanie do Zmierzchu jest ciut naciągane.
chociażby dlatego, że "Wiecznie Żywy" od początku miał być filmem lekkim, mało ambitnym, w którym nie ma za wiele do rozumienia (a jednak jakby nie patrzeć, pewne wartości w sobie miał)
a Zmierzch od początku był kreowany przez media, autorkę książki i fanki owej sagi na wyjątkowo mądry, psychologiczny film, który niesie za sobą niesamowite wartości. w rzeczywistości jednak to bezsensowna produkcja, w której przez 5 filmów, głównym motywem jest to czy typowa, szara nastolatka wybierze przystojnego, tajemniczego faceta czy przyjaciela. dodatkowo dodano tam idiotyczne motywy wampirów, wilkołaków, pół-wampirów i nie wiadomo czego jeszcze.
Taka jest zasadnicza różnica między Wiecznie Żywy, a Zmierzchem. proste jak konstrukcja cepa :D

Laska2343

Nikomu nie jest na rękę porównywanie tego filmu do Zmierzchu. W książce główna bohaterka pyta się R o to, czy jeśli go pocałuje, to istnieje szansa, że zmieni się w zombie. Doskonale, że tego nie zawarli! Scenarzyści postarali się, choć z reguły preferuje książkę od filmu, ta wersja mnie zaciekawiła. Jest lepsza, co często się nie zdarza. Still better love story than Twilight

Laska2343

Dokładnie! Zgadzam się, trochę dodać komedii do Zmierzchu i byłoby to samo. A przed projekcją fimu puścili trailer kolejnego w tej konwencji, na którego się już raczej nie skuszę. "Intruz" bodajże, do tego na podstawie książki miłej pani Stephanie Meyer, autorki Zmierzchu. :)