PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=867501}

Wiedźmin: Zmora Wilka

The Witcher: Nightmare of the Wolf
2021
6,6 27 tys. ocen
6,6 10 1 26996
6,0 22 krytyków
Wiedźmin: Zmora Wilka
powrót do forum filmu Wiedźmin: Zmora Wilka

Czy tylko mnie wkurza brak pionowych źrenic u Wiedźminów i te wszechobecne żółte tęczówki? Ktoś gdzieś tu pisał, że nie wszyscy mieli oczy jak Geralt- owszem, mieli różne kolory oczu, jak ludzie (Geralt w książce ma ciemne oczy), natomiast źrenice mieli wszyscy pionowe- chodziło o widzenie w ciemności. W świecie bez sztucznego światła Wiedźmin niewidzący w ciemności byłby przecież bezużyteczny. To samo z tęczówkami- w grze były żółte, zeby wspomniane źrenice były lepiej widoczne. W animacji mogli się lepiej postarać. O homo- Wiedźminach i fryzurze Vesemira już nawet nie chce mi się przysłowiowego ryja strzępić...

ocenił(a) film na 9
Czarna_99

"Czy tylko mnie wkurza brak pionowych źrenic u Wiedźminów"

Głowa do góry! nie tylko Ciebie...

Ale też innych fanów wiedźmina z d... którzy nigdy nie czytali książek, wiec bełkoczą że Geralt miał "kocie" oczy. Jesteś w błędzie - nie miał "kocich" oczu, a tylko zmieniał źrenice w razie potrzeby, wiele momentów sagi podaje że był mylony z człowiekiem.

ps. nawet koty mają OKRĄGŁE źrenice które zwężają kiedy jest bardzo jasno oraz kiedy wybudzają się ze snu.

ocenił(a) film na 5
Chomone

Jak chcesz kogoś obrażać to się najpierw doucz Tylko duże koty mają okrągłe źrenice- zdecydowana większość kotowatych ma źrenice pionowe. Lew nie zwęża źrenic w pionowe szparki tylko w kropkę, jak człowiek. Istnieje zresztą bardzo ciekawa teoria mówiąca o powiązaniu wielkości drapieżnika z kształtem źrenic. I tak, czytałam książki uważniej niż Ty. Kilkakrotnie jest wspomniane, że Wiedźmini mają pionowe źrenice- raz jest powiedziane, że "jak u żmii", innym razem jest wzmianka w scenie jak Geralt wychodzi przed stajnię przed walką z Istreddem i niepotrzebnie zasłania oczy ręką, bo mógłby przecież zwęzić źrenice w wąskie szparki i po problemie. To tak co pamiętam na szybko,a czytałam już jakiś czas temu. Nie wiem, mnie takie niedbalstwo drażni. Także ten swój bełkot to sobie wsadź.

Czarna_99

Każde forum po polsku pisane wygląda tak, że zaraz zaczyna się obrzucanie gównem nawzajem i prześciganie się kto ma większego...
Z łaski swojej dajcie sobie na wstrzymanie - ludzie chcą się czegoś dowiedzieć, ale zawsze znajdzie się banda cebulastych półgłówków.

ocenił(a) film na 5
Fryzomaniak

To do mnie? Chyba Ci się coś dziewczynko pomieszało. Zajmij się z łaski swojej swoimi sprawami, okej?