PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506934}

Wielki Gatsby

The Great Gatsby
2013
7,3 252 tys. ocen
7,3 10 1 251879
6,2 61 krytyków
Wielki Gatsby
powrót do forum filmu Wielki Gatsby

czy ktoś może mi powiedzieć czy ten film to ekranizacja czy adaptacja ksiazki? Zastanawiam sie nad
wyborem tego filmu do prezentacji maturalnej

ocenił(a) film na 9
johnyzoklahomy

no najlepiej samemu byłoby obejrzeć i przeczytać. Bo dla jednego może być to dla drugiego co innego. Ja bym powiedziała że jednak adaptacja choćby dlatego, że muzyka w filmie jest bardzo współczesna odpowiadająca dzisiejszym czasom a nie czasom w których powieść się dzieje. No i jak pisałam wcześniej postacie są jednak przedstawione trochę bardziej płycej. Tu jest duży nacisk położony na pokazanie imprez i zabawy i przepychu. W sumie możesz napisać w pracy, że jest to dobry przykład nierozstrzygniętej sytuacji bo są elementy adaptacji ale w sumie sama historia wiernie trzyma się książki z pewnymi brakami w opisie postaci. Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;)

ocenił(a) film na 8
amanda147

dzieki, bardzo pomogłaś:)

ocenił(a) film na 8
johnyzoklahomy

Piszę na ten temat pracę, dodam tylko, że w przypadku filmów nie używamy określenia ekranizacja, lecz tylko ADAPTACJA. Po prostu jest 5 rodzajów adaptacji i tutaj należy się zastanowić czy będzie to adaptacja wierna czy nie. Jak już osoba powyżej wspomniała, warto zwrócić uwagę na muzykę, ale jeśli chodzi o przedstawienie fabuły i historii, która jest w książce to w filmie jest to przedstawione, nie mamy zmiany początku, zakończenia lub imion bohaterów, akcja filmu nie została przeniesiona w czasy inne niż w książce (lata 20 XX w.) Ale nie można mówić o adaptacji wiernej, bo jednak mamy zmiany wprowadzone przez scenarzystę (np. pominięcie roli ojca Gatsby`ego, który pojawia się w powieści. Moim zdaniem jeśli chcesz o tym pisać to najpierw przeczytaj książkę, naprawdę nie jest długa. Powodzenia i pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Malgorzata_i_Mistrz

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, miałam na myśli to, że adaptacją jest przeniesienie książki na film, natomiast ekranizacja jest wiernym przeniesieniem widowiska scenicznego na ekran filmowy. Jednakże w przypadku filmu mówimy o czymś takim jak : ekranizacja "wierna" i jest to pierwszy rodzaj adaptacji w podziale wg. Wojciecha Wierzewskiego, mamy do czynienia jeszcze z :
"Przekładem estetycznym", adaptacją swobodną, adaptacją twórczą i inspiracją tematem literackim.
Myślę, że "Wielki Gatsby" z 2013r. to jednak adaptacja twórcza niż ekranizacja "wierna".