czy ktoś może mi powiedzieć czy ten film to ekranizacja czy adaptacja ksiazki? Zastanawiam sie nad
wyborem tego filmu do prezentacji maturalnej
no najlepiej samemu byłoby obejrzeć i przeczytać. Bo dla jednego może być to dla drugiego co innego. Ja bym powiedziała że jednak adaptacja choćby dlatego, że muzyka w filmie jest bardzo współczesna odpowiadająca dzisiejszym czasom a nie czasom w których powieść się dzieje. No i jak pisałam wcześniej postacie są jednak przedstawione trochę bardziej płycej. Tu jest duży nacisk położony na pokazanie imprez i zabawy i przepychu. W sumie możesz napisać w pracy, że jest to dobry przykład nierozstrzygniętej sytuacji bo są elementy adaptacji ale w sumie sama historia wiernie trzyma się książki z pewnymi brakami w opisie postaci. Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;)
Piszę na ten temat pracę, dodam tylko, że w przypadku filmów nie używamy określenia ekranizacja, lecz tylko ADAPTACJA. Po prostu jest 5 rodzajów adaptacji i tutaj należy się zastanowić czy będzie to adaptacja wierna czy nie. Jak już osoba powyżej wspomniała, warto zwrócić uwagę na muzykę, ale jeśli chodzi o przedstawienie fabuły i historii, która jest w książce to w filmie jest to przedstawione, nie mamy zmiany początku, zakończenia lub imion bohaterów, akcja filmu nie została przeniesiona w czasy inne niż w książce (lata 20 XX w.) Ale nie można mówić o adaptacji wiernej, bo jednak mamy zmiany wprowadzone przez scenarzystę (np. pominięcie roli ojca Gatsby`ego, który pojawia się w powieści. Moim zdaniem jeśli chcesz o tym pisać to najpierw przeczytaj książkę, naprawdę nie jest długa. Powodzenia i pozdrawiam :)
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, miałam na myśli to, że adaptacją jest przeniesienie książki na film, natomiast ekranizacja jest wiernym przeniesieniem widowiska scenicznego na ekran filmowy. Jednakże w przypadku filmu mówimy o czymś takim jak : ekranizacja "wierna" i jest to pierwszy rodzaj adaptacji w podziale wg. Wojciecha Wierzewskiego, mamy do czynienia jeszcze z :
"Przekładem estetycznym", adaptacją swobodną, adaptacją twórczą i inspiracją tematem literackim.
Myślę, że "Wielki Gatsby" z 2013r. to jednak adaptacja twórcza niż ekranizacja "wierna".