Obejrzałem ten film niestety bez tłumaczenia Polskiego. Jakoś nigdzie nie znalazłem napisów :) Ale troche tam kumaty jestem z angielskiego więc cos nie coś zrozumiałem. Jak Dla mnie film jest w deche zrobiony. Odbiega daleko od stereotypu wygladu kosmitów. Pokazuje on historię dwóch bliźniaczych robotów o fajnych imionach IKE i LEO (były trzy ale BALBOA sfajczył się w atmosferze planety w układzie Darvina). Naukowcy z różnych instytutów i dziedzin zakładają że 2014r. do tego układu wysłana zostanie satelita majaca na swym pokładzie owe 3 roboty. Podróżując po planecie i nabierzaco wysyłając informacje do satelity krążącej wokół planety ( a ona z koleji przez "Tunel wszechswiata" co pozwala wysłać dane kilkaset tysięcy razy szybciej od predkości swiatała, podobno Enstein cos o tym wspominał" IKE i LEO badają planetę. Napotykaja na różne dziwne istoty. Niektóre sa bardziej groteskowe inne mniej, mają orginalny sposób komunikacji. Ale jedno co mnie zaskoczyło to orginalność. Autprzy zastanawiaja się Co by było Gdyby na Ziemi miliardy lat temu poziom tlenu byłby mniejszy o kilka procent a grawitacja dużo mniejsza. I dlaczego wszyscy się uparli że zycie będzie tam gdzie jest woda. Naukowcy twierdzą że to na Ziemi życie rozwineło się w wodzie tylko i wyłącznie z czystego przypadku. A jezeli woda bedzie miała gestrze molekuły?? Albo gdy bedzie składała się z innych pierwiastków?? Czy nadal to będzie woda?? Otóż okazuje się że "Obcy" wspaniale moga sobie radzić bez wody gdyż nie potzreabowali jej do ewolucji (tak jak to miało miejsce na Ziemi) więc jest ona zbęna. A to co z kosmosu było widoczne jak bezkresne błękitne Oceany okazało się być kolejną formą życia. Naprawde polecam ten film wszystkim. A swoja drogą szkoda tylko że LEO i IKE tak bezsensu skończyli swe życia znajdując wkońcu inteligentne (?) formy życia.
Jest to jeden z najlepszych filmów jakie kiedykolwiek widziałem. Obejrzałem 2 razy wersję polską i 2 razy angielską :) Byłem pod wielkim wrażeniem. Jedyne co mi się nie podobało to to, że oprócz znanych poważanych naukowców komentujących film, wkręcił się tam jeszcze George Lucas. A ten facet nie ma zielonego pojęcia na tematy (czego potwierdzeniem są Gwiezdne Wojny), które były poruszane w filmie Alien Planet.
Kilka poprawek co do Twojej wypowiedzi, DeMoN. Otóż Sonda nie została wysłana w 2014 roku (do tego czasu ani robotyka, ani i przemysł kosmiczny nie będą wystarczająco rozwinięte), a w 2040 roku. Sonda leciała z prędkością 20% prędkości światła do układu odległego od nas o 6.5 roku świetlnego. Czyli dość bliziutko. Podróż trwała 32 lata. Kiedy statek dotarł do planety, przez kilka miesięcy orbitował wokół niej tworząc dokładną mapę, analizując klimat, itd. Następnie statek wypuścił 3 sondy na planetę (pierwszej nie otworzyło się do końca skrzydło i przez to spłonęła w atmosferze), które rozpoczęły badanie planety. Nie opiszę tego, by nie psuć nikomu przyjemności z oglądania filmu. Jeszcze jedna poprawka. Dane nie były przesyłane na Ziemię przez żaden "Tunel wszechświata". Niczego takiego nie potrafimy używać. Dane były wysyłane zwykła drogą radiową. Co trwało 6.5 lat (ponieważ fale rozchodzą się z prędkością światła). Zatem biorąc pod uwagę fakt, że statek opuścił orbitę Ziemi w 2040 roku, to pierwsze filmy zrobione przez sondy dotarły do Ziemi w latach 2079-2080. Analizowaniem filmów i innych przesłanych danych zajmowali się naukowcy, którzy byli dziećmi, kiedy misja się rozpoczynała.
Szkoda, że film trwa tylko 90 minut. Mam nadzieję, że w nabliższym czasie powstaną podobne przedstawiające inne planety z innymi środowiskami i innymi formami życia.
a ta wersja Polska jest dostępna gdziekolwiek? Bo tekstu do angielskiej nie znalazłem nigdzie...
Wizja podobała mi się ale przez to że film przeznaczony jest dla stacji discovery channel jest za dużo przerywników w stylu "a za chwile zobaczymy zdumiewające to i tam to, tamto i owamto, teges i śmeges" po których w TV zazwyczaj mamy przerwę na commercial
A ja tak jako ciekawostkę dodam ze film ten oparty jest na powieści barlowa,: http://en.wikipedia.org/wiki/Expedition_%28book%29.
Ja też :) tylko jak ją kiedyś szukałem to niestety nie mogłem jej nigdzie znaleźć.