W końcu bez patosu i ckliwości.
Przeczytajcie krótką recenzje:
http://zaliczone.blogspot.com/2014/02/szybki-cykl-oskarowy-dallas-buyers-club.ht ml
dostanie.
będą cztery. niespodzianką może być przyznanie oscara za scenariusz oryginalny.
w ogóle oscara dostać dostanie, ale napewno nie za najlepszy film. Obstawiam zniewolonego albo niezasłużenie grawitacje.
Myśle ze własnie Oscar za scenariusz oryginalny może być wielce prawdopodbny - tym bardziej, że ma cieniutką jak barszcz konkurencję. Kibicuje tez McConaugheyowi (boże, co za nazwisko).
tzn ja miałem na myśli oscara za najlepszy film oczywiście.
tematycznie - a kryterium tematu jest naistotniejsze przy przyznawaniu oscarów w tejże kategorii - są dwa filmy, które mogą zdobyć oscara.
ten i zniewolony.
kwestia jest tylko taka, czy zniewolony - film na mój gust, trochę momentami nudnawy - jako film zrobiony bardziej przez anglików, i dotyczący takiej problematyki będzie przez dobrą opcją dla akademii.
oscary mają pewną zasadę. od 1991 roku (bo dalej nie sprawdziałem) wygrywa film, który ma również nominację za scenariusz. wyjątkiem jest tylko Titanic - z tym, że Titanic na rok 1997 był filmem arcydziełem.
Dallas Buyers Club ma w zasadzie wszystko czego potrzebuje oscarowy zwycięzca, łącznie z tym - czego jednocześnie nie ma zniewolony - że główny bohater próbując ratować siebie, ratuje życie milionom ludzi.
no i trochę o bukmacherach :) w poniedziałek kurs na Dallas był 150 do 1.(skorzystałem skwapliwie :P). dzisiaj kurs jest 11 do 1 .... :) już wyprzedził american hustle. podejrzewam, że za parę dni będzie coraz bliżej zniewolonego, którego oczywiście nie przekreślam, ale w ogóle nie wierze w ten film.
tak, tyle że dla mnie mocno podejrzane jest to, że nie ma nominacji dla reżysera - zazwyczaj te dwie rzeczy też idą w parze.
życzę powodzenia w zakładach!: D
liczne nominacje pozaaktorskie dla american hustle to pomyłka, zwłaszcza za scenariusz - dawno takiego nudnego nie uswiadczyłam
heh, dzięki :)
niby tak, nie ma nominacji za reżyserię, ale Affleck rok temu też nie miał. poza tym brakuje tak naprawdę porównania zniewolonego z dallas, bo dallas nie zostało w ogóle nominowane w globach do najlepszego dramatu .. różnie można to interpretować :)
hustle jeszcze nie oglądałem, ale właśnie z opinii wynika, że nie powinien się liczyć w przyznawaniu nagród.