Wojna Charliego Wilsona

Charlie Wilson's War
2007
6,7 26 tys. ocen
6,7 10 1 25987
6,6 17 krytyków
Wojna Charliego Wilsona
powrót do forum filmu Wojna Charliego Wilsona

Znakomity film z rewelacyjną obsadą. Świetnie ukazujący zakulisowe mechanizmy prowadzenia w USA polityki i nie tylko tej zagranicznej oraz sposób myślenia amerykańskich elit władzy. I co w tym wszystkim najciekawsze film opowiada w lekki sposób prawdziwą historię amerykańskiego zaanagażowania w wojnę w Afganistanie w latach 1979 - 89, zaangażowania zakończonego zwycięstwem, które na sam koniec tak koncertowo zaprzepaszczono. A jeśli chodzi o zaprzepaszczanie to nie wiem jakim cudem Hoffman nie dostał Oscara za Avracotosa. Przecież to była rola jego życia, a przynajmniej jedna z najlepszych ról jakie miał okazję zagrać. O mistrzowskim Hanksie nie będę wspominał. Nawet Julia Roberts, której nie trawię, zagrała świetnie w roli jakby wprost skrojonej dla niej: starej baby z wielkimi zębami, ględzącej bez przerwy o tzw. Wartościach, podczas gdy kolejny młody gach cmoka ją w tyłek.

lt_col_John_Sheppard

Przekonywujacy jesteś...w dodatku mam podobne zdanie na temat T.Hanksa i J.Roberts....

ocenił(a) film na 8
lt_col_John_Sheppard

Fakt. Kulisy zaangażowania amerykańskiego w wojnę Talibów zostało nieźle przedstawione, o ile oczywiście tak to wyglądało. Film mi się podobał, chociaż nie przepadam za tym gatunkiem.